Bu 'mesaj istekleri' ifşa değil sanat eseri

UYGAR TAYLAN

uygartaylan@gmail.com

İstanbu’lun yaratıcı sanat buluşmalarından biri olan Mamut Art Project başladı. Serginin çok konuşulan ‘Mesaj İstekleri’ çalışmasının sanatçısıyla konuştuk.

Sosyal medyada tanımadığınız birinden hiç mesaj aldınız mı? Peki siz hiç tanışmadığınız birine mesaj attınız mı? Artık tanımadığı kimselere mesaj atanların tekrar düşünmesi gerekecek. Çünkü atılan bu mesajlar İstanbul’un en önemli sanat buluşmalarından birinde sanatseverlerin gözleri önüne seriliyor olabilir. Üstelik bir sanat eseri olarak! Yeşim Uzunöz, Mamut Art Project’te sergilenen çalışmasında  ‘Sosyal Medya’da Kadın Olmak’  başlığı altında Facebook yoluyla kadına yönelik sanal tacizi irdelemeyi hedeflemiş. Uzunöz’le ‘Mesaj İstekleri’ çalışmasının sergilendiği Mamut Art Project’te buluşup renkli çalışmasını konuştuk.

Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

İletişim tasarımı, plastik sanatlar ve sanat yönetimi mezunuyum.   

Bu projenizin fikri nasıl doğdu?

Bir şeyler üretmekle ilgili bir sü süreçte olduğum zamanda bir gün uyandım “Bu Facebook mesajları bana geliyorsa diğer kadınlara da geliyordur mutlaka” diyerek bir çağrıda bulunmak istedim. Facebook üzerinden açık çağrıda bulundum kadınlara. Bu çağrıyla birlikte kadınlardan mesajlar gelmeye başladı. 

Sergideki işiniz üç renkten oluşuyor bunun anlamı nedir?

Sarı: Daha lakayıt. Karşısındakini tanıyormuş gibi. 

Pembe: Daha duygusal, daha şiirsel dil kullanan. daha nazik daha naif kişilerden oluşan kitap.

Kırmızı: Kadın bedenine yönelik iletişime girmek için yazan küfürlü bir dil kullanan insanlar

Projenin amacı neydi?

Sosyal Medya’da kadına yönelik taciz konu başlığı altında mesaj isteklerini göstermek istedim. Bu şekilde daha göz önünde, gizli olan şeyler burada açık. Bu sonuçta sosyal medyada da olsa bir cinsel taciz. 

Serginiz için ‘Sosyal Medyadaki Cinsel Tacizi İfşa’ diyebilir miyiz?

İsimlerini vermiyorum. Benim için öncelik ifşa etmek değil bu problemi ortaya koymak.