Bu hafta ne yapsak? 21 Ekim 2023 ajandası

Tiyatro, seminer, konser ve etkinlikler... Bu hafta ne yapsak diyenlere işte 21 Ekim 2023 ajandası.

ENDER EREN / endereren@gmail.com

AKM'DE CUMHURİYET ÇOŞKUSU

Atatürk Kültür Merkezi, Cumhuriyetimizin 100. yıldönümünü coşku dolu konserlere karşılayacak. Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu'nun hazırladığı "1923'ten Sonsuza: İkinci Yüzyıla Merhaba" konseri, AKM Tiyatro Salonu'nda 22 Ekim Pazar saat 11.30'da başlayacak. İstanbul Devlet Senfoni Orkestrasına ait "Cumhuriyetimizin 100. Yılı" konserinde, ülkemizin yetiştirdiği parlak piyanistlerden Can Çakmur sahne alacak. Program, 27 Ekim Cuma günü AKM Tiyatro Salonunda 20.00'de başlayacak. İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu, 27 Ekim 2023 Cuma günü AKM Müzik Platformunda saat 19.00'da müzikseverlerin karşısında olacak. Daimi şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni, İstiklal Marşı'mızın yazılma hikâyesini, 28 Atatürk Kültür Merkezi'nde seslendirecek. İstanbul Devlet Opera ve Balesi ise 29 Ekim 20.00'de Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonunda gerçekleşecek "Cumhuriyet'in 100. Yıl Konseri" programında, Cumhuriyet'in yetiştirdiği bestecilerin eserlerinden oluşan bir seçki sanatseverlerle buluşacak.

GALERİ EYÜPSULTAN AÇILDI

Eyüpsultan Belediyesi'nin İstanbul'a kazandırdığı yeni sanat mekânı Galeri Eyüpsultan'ın açılışı sanat dünyasından değerli isimlerin katılımıyla gerçekleşti. Galeri Eyüpsultan'ın açılışında adını Yunus Emre'nin meşhur şiirinden ilham alan, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Adnan Çoker, Balkan Naci İslimyeli, Burhan Doğançay, Sabri Berkel, Devrim Erbil, Fahrelnissa Zeid, Denis Brown, Faruk Kırlı, Münevver Üçer, gibi usta sanatçıların çoğu ilk kez görülecek eserlerinin ve Mustafa Cemil Efe'nin Eyüpsultan Camii alınlık yazılarını bugünün yaklaşımdan hareketle tablolaştırdığı çalışmalarının yer aldığı 'Bilenlere Selam Olsun' sergisi de siz sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

11. ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ BAŞLIYOR

Engelsiz Filmler Festivali bu yıl 20-26 Ekim tarihleri arasında Ankara'da, 4-5 Kasım tarihlerinde Eskişehir'de gerçekleşecek. "Kısa Film Yarışması" kapsamındaki 14 film ise 20-26 Ekim tarihleri arasında tüm Türkiye'den çevrim içi olarak izleyicilerle buluşacak. Festival, on birinci kez "Bir Arada Film İzlemek Mümkün" diyecek. Festival programında yer alan tüm gösterimler, sesli betimleme ve ayrıntılı altyazı ile izlenebilecek. Gösterimlerin ardından, film ekipleriyle yapılacak söyleşilerde, forumlarda ve atölyelerde işaret dili tercümesi yapılacak. "Çocuklar İçin" bölümü dışındaki tüm gösterimler ve etkinlikler İngilizce olarak da takip edilebilecek.

YÜZ YILIN SANATI: DİJİTAL SANAT SERGİSİ

Samsung Electronics Türkiye, dART Platformu ile Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı anısına, dijital sanat aracılığıyla eser üreten genç sanatçıları desteklemek amacıyla "Yüz Yılın Sanatı: Dijital Sanat Sergisi" temasıyla yeni bir sergiye ev sahipliği yapacak. Sergi projesi, Cumhuriyetin derin mirasını ve tarihsel süreçte gerçekleştirilen önemli adımları öne çıkarırken, genç sanatçıları dijital sanatın sunduğu olanaklarla geçmişle gelecek arasında ilham veren bir köprü kurmaya teşvik ediyor. 38 yaşını aşmamış, dijital sanatlar alanında üretim yapmış ve bu alana ilgi duyan herkes başvuruda bulunabiliyor. Başvurular dart@samsung.com adresine e-posta yoluyla gerçekleştirilecek.