Bu bayram üzerimize iyilik ve kardeşlik giyelim

Bir tekstil ve moda yazarı olarak bayram kombinleriyle ilgili öneriler ve trendler konusunda yönlendirmeler yapmak yerine bu bayramda depremzedelere hep beraber nasıl yardımcı olabiliriz diye bazı fikirlerle geldim karşınıza.

ÜMİT TEMURÇİN / umittemurcin@gmail.com

Hepimizin içini ısıtan, bizleri sevdiklerimiz ile kavuşturan, yeni anılar biriktirdiğimiz, paylaştığımız ve paylaştıkça da çoğaldığımız mübarek Ramazan Bayramımızı yaşadığımız şu günlerde, öncelikle tüm Müslüman alemini gönülden kutlarım. Ülkemizin çok yakın geçmişte yaşadığı felaketin ardından, belki de iç huzurumuzu sağlayacak olan en önemli şey, depremzede vatandaşlarımızı unutmadığımızı onlara hissettirmek, acılarına ortak olduğumuzu her fırsatta maddi ve manevi olarak göstermemiz diye düşünüyorum.

Bir tekstil ve moda yazarı olarak bayram kombinleriyle ilgili öneriler ve trendler konusunda yönlendirmeler yapmak yerine bu bayramda depremzedelere hep beraber nasıl yardımcı olabiliriz diye bazı fikirlerle geldim karşınıza.

Öncelikle ailelerimiz ve sevdiklerimizle birlikteki bayramlaşma anlarımızı ve duygularımızı, sosyal medyada çok coşkulu yaşamamamız gerektiğini düşünüyorum. Yaralar çok taze, acı kayıpları olan binlerce insanımız hiç şüphesiz bu bayramı çok zor geçiriyor.

GÖNÜLLERDE BAYRAM HAVASI YARATMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ

Öncelikle ülkemizin yardımsever insanları depremin ilk günlerinde inanılmaz yardımlarda bulundu. Kimi yeni kimi kullanılabilecek temiz kıyafetleri yardım bölgelerine gönderdi. Fakat O zaman ağırlıkta kış kıyafetleri yollandı fakat önümüz yaz ve insanlarımızın yazlık kıyafetlere ihtiyaçları var.

Mevsim geçişinde gardırobunu yenileyen milyonlarca insanımız var ve onlarca ürünü böylesi dönemlerde elediğinizi çok iyi biliyorum. Bu ürünlerin kimi hâlâ çok yeni kimi ise hiç kullanılmamış olabilir. O zaman ilk fırsatta yeni koliler için kolları sıvıyoruz.

Size tavsiyem bu hazırlığı ailece veya yakınlarınız ile depremzedelerimiz özelinde yapmak size manevi olarak çok iyi gelecektir.

Seçilen ürünlerin yıkanması, ütülenmesi ve düzgünce katlanması kolileri açacak insanlarımızı hem hijyen hem de önemsenme anlamında daha iyi hissettirecektir.

Ayrıca kolileri karışık hazırlamak yerine; kadın, erkek ve çocuk olarak ayrı ayrı yerleştirmenizi ve üzerlerine notlarını görünecek şekilde yazmanızı tavsiye ederim.

Bu kolilerin içine fırsatınız var ise lavanta keseleri koyun, koliyi açanlara mis gibi koksun.

Kıyafetlerle birlikte kolilere, askı da koyabilirseniz çok ama çok yardımcı olacaktır.

Bu hazırlığı çocuklarınız, eşiniz veya yalnız da yapıyor olabilirsiniz ama el yazınız ile onlara kısa ve öz, güzel cümleler yazarsanız, gönderdiğiniz hediyeler ayrı bir anlam kazanacaktır.

Yeni ürünler alıp gönderecekler için satın alma yaparken, yaz aylarında pamuklu veya keten ürünler tercih etmelerini tavsiye edebilirim.

Özellikle çocuk sahibi ailelerin bebekleri çok hızlı büyüyor ve ellerinde inanılmaz ürünleri birikiyor. Yaşanan stres ve acı kayıplar nedeniyle deprem bölgelerinde bir yıl içinde çok fazla bebeğin dünyaya geleceği ön görülüyor. Bebekler için özel fokuslu birçok farklı ihtiyaç duyulacak, bunun da altını çizmeden geçemeyeceğim.

Çocuklu ailelerin onlarca hatta yüzlerce oyuncağı ve kitabı olduğunu çok iyi biliyorum, küçük kardeşlerimize paylaşmanın ne kadar önemli olduğunu hatırlatmak için bayram çok özel bir zaman.

Tüm bunların dışında ülkemizde birçok tekstil ve moda markamız var; gerek kıyafet gerekse ev tekstili alanında üretim yapan. Çok ciddi yardımlar yapıldığına eminim ama yıllık planlamalarında devam eden köklü çalışmaları var ise bana veya Akşam Gazetesi'ne ulaşırlarsa bu tarz sosyal sorumluluk çalışmaların devamlılığını duyurmak ve desteklemek için yanlarında olduğumuzu da hatırlatmak isterim. Hepimize hayırlı bayramlar diler, bugüne kadar yanımızda olan tüm dünya ülkelerine ve insanlara tekrar sonsuz teşekkürlerimiz sunarım.