arzu.akyol@aksam.com.tr
Filli Boya öncülüğünde, ASPB ve İŞKUR işbirliğiyle hayata geçirilen, ‘Filli Kadın Ustalar’ projesi Türkiye’nin dört bir yanında kadın boya ustaları yetiştiriyor. Bugüne kadar 30’a yakın ilde 400’e yakın kadına eğitim verildi. Biz de ‘Filli Kadın Usta’ adaylarıyla Filli Boya’nın Gebze’deki tesislerinde buluştuk.
‘Kadından boya ustası olur mu?’ sorusunun cevabını aradık. Boya ustası olmaya aday kadınlar, “Bu işi erkeklerin elinden alacağız” diyecek kadar iddialı. “Boya kadın işidir. Bu işe kadının sabrı ve titizliği lazım” diyen ‘Filli Kadın Ustalar’ ve “Kadından boya ustası olur, hem de çok güzel olur” diyen erkek eğitmenleri anlattı…
HANDAN AHLAT
Yeterki isteyin
34 yaşındayım. Lise mezunuyum. Bekârım. Daha önce bir otelin halkla ilişkiler bölümünde çalışıyordum. Yakın zaman önce işten ayrıldım. Projeyi İŞKUR’dan gelen mesajla öğrendim. Önce tereddüt ettim ama sonra “Hiçbir şey yapamazsam kendi evimi boyarım” dedim ve başvurdum. Çevremde önce şaşkınlıkla karşılandı, komik bulundu. Şimdiyse evlerini boyamam için sıraya girdiler. Hayalim kursu tamamladıktan sonra bir iş yeri açmak. Ayrıca çevremdeki kadınlara “Bu işi siz de yapabilirsiniz” mesajı vermek, onları cesaretlendirmek istedim. Kadınlar bu işte erkeklerden çok daha başarılı olabilirler. Yeter ki istesinler.
AKÇAN ERDÖŞ
Önce dalga geçtiler
Evliyim, 2 çocuk annesiyim. 40 yaşındayım. Bir tercüme bürosunda çalışıyordum. İşten çıkarılınca bu projeye katıldım. Eşim çok destekledi. Çevremdeki insanla dalga geçtiler, “Boyacı mı olacaksın” diye ama ben pes etmedim. Derslere çok severek geliyorum. Bu işten para kazanmayı hedefliyorum. Bu projenin en güzel yanı da kadınlar için yapılması. Kadın da her işi yapabilir. Biz de bunun ispatıyız. Kadınlar da var, biz varız, her yerdeyiz ve her yerde olmalıyız.
ÖZNUR TAKUŞ
Kadınlar daha özenli
Ben Ticaret Bakanlığı’ndan emekliyim. 50 yaşındayım. Eşim vefat etti. 23 yaşında bir oğlum var. Bu projeye bir arkadaşımın haber vermesiyle dâhil oldum. Oğlum çok destek oldu. “Sen bu işi başaracaksın” dedi. Ailem de yadırgamadı. Herkes sıraya girdi ‘Öğrense de, evimi boyasa’ diye. Mesleğe dönüştürebileceğimiz bir proje bu. Yaygın kanının aksine kadınların çok daha iyi yapabileceği bir iş... Çünkü kadınlar daha titiz, daha dikkatli, daha özenli. Erkeklerin elinden alacağız bu işi. Benim amacım bu (gülüyor).
SONGÜL ERTAN
Boya erkek işi değil
41 yaşındayım, evliyim, 20 ve 22 yaşlarında iki oğlum var. Yemek yapımı, çay servisi, çocuk bakımı gibi çeşitli işlerde çalıştım. En son çay ve yemek servisi yapıyordum. İşten ayrılınca bu projeye başvurdum. “Kadın boyacı olur mu?” gibi tepkiler aldım ama dinlemedim. Boya erkek işi değil. Bu işe kadının sabrı ve titizliği lazım.
AYLA SATIR
Birlikte iş kuracağız
Uzun yıllar aşçılık ve restoran işletmeciliği yaptım. 47 yaşındayım, evliyim, 2 oğlum bir kızım var. Bu yaz evimizi boyamak icap etti. Baktım ki bu işten çok keyif alıyorum, başvurdum. Hayat şartları zor. Sadece erkeğin
RUHŞAN ÇİMEN
Oğlum önce sıcak bakmadı
Sinema sektöründe kostüm sorumlusuyum. 45 yaşındayım. Bekâr bir anneyim. 24 yaşında bir oğlum var. O, bu işe sıcak bakmadı. “Ağır iş” dedi ama kadınların bu işi gayet rahatlıkla yapabileceğini düşünüyorum. Hatta boyacılık erkek işi değil kadın işi. Burada öğrendiklerimle en azından kendi evimi boyayacağım. Ayrıca 3-5 kişilik ekipler oluşturup çalışabiliriz. Kadının bu kadar eziyet gördüğü bir dönemde Filli Boya’nın bu tip projelerle kadınlara destek vermesi çok güzel.
‘Filli Kadın Ustalar’ projesinin yöneticisi ve eğitmeni Erdem Kaya
Kadından boyacı olur, hem de çok güzel olur
Proje kapsamında, 30’a yakın ilde 400’e yakın kadına eğitim verdik. Kursiyerlerimiz arasında çok ilginç profiller var. Mesela Boğaziçi mezunu sosyolog da vardı, ressam da mimar da… Ancak çoğunlukla hayata tutunmaya, ekmeğini kazanmaya çalışan kadınlarla çalıştık. Bunların arasında, “İyi ki bu projeyi yapmışız” dedirten hikâyeler vardı. Mesela Urfa’da çocuk yaşta evlendirilmiş, kocasından şiddet gördüğü için boşanmış, ayaklarının üzerinde durmaya çalışan bir kursiyerimizin hikâyesi oldukça etkileyiciydi. Kadın sığınma evlerinden gelen kursiyerlerimizin insanın canını acıtan hikâyeleri vardı. Anadolu’da çok dramatik hikâyelerle karşılaştık ama düşündüğümüzün aksine toplum baskısına rağmen kursiyer bulmak daha kolay oldu. Çünkü iş imkânı kısıtlı ve kadınlar burayı bir ekmek kapısı olarak görüyor. Toplumsal bakış açısı ‘Kadınlar bu işi beceremez’ şeklinde. Erkek ustalar ‘İşimizi elimizden mi alacaklar?’ diye endişeleniyorlar. Önyargılarla hareket eden çok insanımız var ama bir erkek ve bir eğitmen olarak şunu canı gönülden söyleyebilirim ki kadından boya ustası olur, hem de çok güzel olur.
Filli kadın usta olmak için süreç nasıl işliyor?
‘Filli Kadın Ustalar’ projesine katılmak için herhangi bir iş tecrübesi şartı yok. Adaylar, boya uygulamasını a’dan z’ye bütün incelikleri öğreniyor. Eğitimlerini tamamlayan kadın boyacılar, ‘İnşaat Boyacısı Mesleki Yeterlilik Sınavı’na giriyor. Sınavda başarılı olan kadın ustalar, ‘İnşaat Boyacısı Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni alarak boyacılık mesleğini icra etmeye hazır hale geliyor. MYK belgesini alan kadın usta adaylara iki tür staj seçeneği sunuluyor. Adaylar
İŞKUR ve ASPB’den kadın boyacılara destek
İŞKUR isteyen adayların sisteme kayıt olmaları konusunda destek sunuyor. Eğitimleri süresince günlük zaruri gider ödemeleri İŞKUR tarafından yapılıyor, Sağlık sigortası primleri de karşılanıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (ASPB) da proje ortağı olarak bünyesinde bulunan ihtiyaç sahibi kadınlardan uygun olanları projeye yönlendiriyor.
BAŞVURULAR İÇİN…
Projeye dâhil olmak isteyen kadın usta adayları, İŞKUR İl Müdürlüğü ve Hizmet Merkezleri, Filli Boya Bölge Temsilcilikleri ya da Filli Boya Çağrı Merkezi (444 1 222) ile iletişime geçebiliyor.