Bolywood'u yakından tanıyacağız

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR
aysun.yildiz@aksam.com.tr

Hindistan’ın en önemli film festivallerinden olan Mumbai Film Festivali’ne bu yıl Türkiye de konuk oluyor. 18.’si düzenlenin festivalde, 10 Türk filmi izleyiciyle buluşuyor. İki ülke arasında gerçekleşen bu güzel iş birliğini konuşmak üzere Türkiye’nin en önemli senarist ve yapımcısı ve aynı zamanda festivali organize eden TESİYAP (Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı Birol Güven’le bir araya geldik.

Mumbai Film Festivali’nin bu yıl biz de konuğu olduk. Nasıl bir festival olacak, içereği nedir?

Festivalde Turkish Focus bölümünü Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Mumbai Konsolosluğu’nun katkılarıyla TESİYAP olarak biz organize ediyoruz. Festival genel olarak nasıl olacak ben de merak ediyorum ama bizim için çok iyi olacağı kesin. Festivalde 10 Türk filmi gösterilecek. Reha Erdem Juri başkanı. Tukish Focus adı altında bir forum düzenleniyor ve bizler sektör temsilcileri olarak orada olacağız. Dizi ve filmlerimizin Hindistan’a ve diğer Asya ülkelerine ihracatının artılması için çok büyük bir fırsat bu. Kendimizi bu bölgede daha iyi tanıtmak istiyoruz. Hem Kültür Bakanlığımız hem de Mumbai Konsolosluğumuz  çok etkin. Amacımız, belirttiğim gibi dizi ve film ihracatını artırmak ve Hintli muhatablarımızla temasa geçerek ortak projelere imza atmak.

Böyle büyük bir organizasyonda olmak size neler hissettiriyor?

Sinema ve  televizyon sektörü artık sınırlarımızı aştı. Amerika’dan sonra dünyanın en başarılı ikinci ihracatçısıyız. Hatta bazı coğrafyalarda birinciyiz. Uzun yıllar sadece katılımcıyken artık festivallerin yıldız ülkesiyiz. Ülkemize çok büyük bir ilgi var. Daha gitmeden bu ilgiyi hissettik. Bunda ihraç edilen dizilerin payı çok büyük tabii ki. Bu güzel dizilerde emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz. Kültür Bakanlığımızın desteği de giderek artıyor. Çok yakın bir gelecekte daha çok ülke Türk dizi ve filmlerinin etkisi altında kalacaktır.

Bizim Türk dizi ve sinemasına nasıl bir katkısı olacak?

Her şeyden önce Bolywood’u yakından tanıma fırsatı bulacağız. Holywood’la rekabet edebilen bu yapımcıların iş yapış biçimini öğrenmemiz bizim için çok önemli. İki ülkenin de sinemaya olan aşkları ortada. Benzer çok özelliklerimiz var. Anlatacağımız çok hikâyelerimiz var. Amacımız ortak yapım sözleşmeleri geliştirmek. İki ülke arasında son yıllarda gelişen güzel bir işbirliği var. Hindistan TV seyircisi  Türk dramalarını izlemeye başladı. Fatmagül’ün Suçu Ne? Adını Feriha Koydum ve Küçük Ağa bu ülkede çok popüler. Şimdi Fatmagül’ün remake’ini de yapıyorlar. Yakında Kuzey ve Güney başlayacak. Burada da Limon Yapım “3 Idiots”ın remake haklarını aldı. Yakında çekimler İstanbul’da başlayacak. Yani karşılıklı iş birliğimiz zaten başlamış durumda biz bunu daha da geliştirmek için gidiyoruz. Bizimle

birlikte bu dizilerde oynayan bazı oyuncu arkadaşlarımız da geliyor. Onları da oradaki hayranlarıyla buluşturacağız. Önümüzdeki hafta Hindistan Türkiye’yi konuşacak.

30'A YAKIN FİLM ÖNERDİK. 

Hangi filmlerimiz bu festivale katılıyor?

Festival kapsamında gösterilecek olan filmler "Albüm, Mavi bisiklet, Kar korsanları, Kor, Gelin, Kış uykusu, Toz, Annemin yarası, Unutursam fısılda ve 8 saniye." 

Filmler neye göre seçildi?

Filmler, Mumbai Film festivali komitesi tarafından seçildi. Bizler kendilerine 30'a yakın film önerdik. 

Siz Hint filmlerini nasıl buluyorsunuz?

Genel olarak Hint filmlerinin çok tutkunu değilim ama son yıllarda yapılan filmleri çok beğeniyorum. “3 Idiots”, “Slumdog Millionare” ve “Taarre zameen par” ben de çok iz bıraktı. “Pi’nin Yaşamı”nı   herkes gibi ben de çok sevdim.

ORTAK FİLMLER YAPMA AMACINDAYIZ

Bir Hint filmini Türk filmine veya dizisine uyarlamayı düşünür müsünüz? Hindistan’da bir Hint filminin parçası olmak ister misiniz, böyle bir teklif gelse ne düşünürsünüz?

Zaten bu festivale katılma amacımız bu. Hint film endüstrisiyle iletişime geçip hem burada hem de Hindistan da ortak filmler yapmak amacındayız. Orada onların stüdyolarını da gezip yakından tanıma fırsatı bulacağız. Bizim de onların da anlatacağımız çok hikâyelerimiz var. Belki ortak hikâyelerimiz de olabilir. Birbirimizi tanıdıkça daha çok fırsat çıkacaktır. Birbirimizden öğreneceğimiz çok şey var.

Son olarak hedefleriniz neler?

Üyemiz olan yapım şirketleri92 ülkeye dizi ihracatı yapıyor. Bizler de yeni dönemde birçok farklı ülkede benzer etkinlikler yaparak, film festivalleri ve film marketlere katılarak ülkemiz dizi ve sinema ihracatına katkı sunmaya, yeni gösterim, dağıtım alanları oluşturmaya çalışacağız.  Amacımız bu 92 ülkeyi artırmak ve kültür ihracatında bir numara olmak. Belli bir ihracat rakamı vermek istemiyorum çünkü kültür ihracatı çok başkadır. Etkisi rakamların çok ötesindedir, paha biçilemez.