Bodrum'da klasik şov!

26. Batı Anadolu Rallisi'nde en genci 29, en yaşlısı 69 yaşında olan 85 klasik otomobil Bodrum'da yarıştı. Ankaralı Yıldırım Ailesi, 6 araçla geldikleri yarışa üç kuşak katıldı. Otomobiller, katılımcılar ve turistleri tarihi bir yolculuğa çıkardı.

YELİZ COŞKUN / yeliz.coskun@aksam.com.tr

Klasik Otomobil Kulübü'nün 26. Batı Anadolu Rallisi, 1 - 2 Haziran'da Bodrum'da gerçekleştirildi. Hapimag Rallide 1950'li modellerden, 1980'li modellere, hemen her markadan, her biri döneminin özelliklerini taşıyan 85 klasik otomobil yarıştı. Klasik otomobil severlerin yanı sıra çok sayıda yerli ve yabancı turistin de yoğun ilgi gösterdiği yarışı birinci tamamlayan pilot ve co-pilot ekibi Selim ve Handan Bacıoğlu oldu. Mehmet Hüzmen ve Gökhan Onur ikinci, Burak Dağaltı ve Fulden Dağaltı ise üçüncülük elde etti.

CO-PİLOT YAŞI 12'YE DÜŞÜRÜLDÜ

Sea Garden Resort Bodrum'un ana sponsorluğunda gerçekleştirilen rallide yarışan en yaşlı araç 1955 Model Chevrolet Bel Air; en genç araç 1994 model Mercedes SL280 oldu. 90'ı kadın, 10'u çocuk toplam 200 katılımcının yer aldığı yarışta kadın ve co-pilot kadın olarak iki ekip yarıştı. Klasik Otomobil Kulübü Başkanı Sencer Sivridağ, kulübe üye olmak için bir klasik araç sahibi olunması gerektiğini belirterek, "Kulüpten 2 referans aracılığıyla başvuru yapılması gerekiyor. Üyeliğin devamı için ise yılda en az bir ralli ile bir aylık etkinliğe katılım sağlanması gerekiyor. Co-pilot yaşı bu yıl 15'ten 12'ye düşürüldü" dedi. Bodrum rallisini değerlendiren Sivridağ, "Bodrum bize eşsiz parkurlar, çok güzel rotalar sunuyor. Sevdiklerimizle ve klasiklerimizle güzel anılar biriktiriyoruz. Başta ana sponsorlarımız Hapimag Sea Garden, Mesa ve Icrypex olmak üzere tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz" dedi.

DEMİRKOL: DESTEĞİMİZ SÜRECEK

Hapimag Türkiye, İspanya, Hollanda, Portekiz Operasyonları Ülke Direktörü Kerem Demirkol, bu yıl 30'uncu kuruluş yıl dönümünü kutlayan tesisin her alanda olduğu gibi önemli spor organizasyonlarına ev sahipliği konusunda da sürdürülebilirliği ön planda tuttuğunu söyledi. Demirkol, "Kurulduğumuz günden bu yana kültür-sanat ve spor alanlarında pek çok etkinliğe ev sahipliği yaptık. Klasik Otomobil Kulübü'nün bu yıl 26.sını gerçekleştirdiği Batı Anadolu Rallisi de uzun yıllardır destek verdiğimiz organizasyonların başında geliyor. Bu yıl 30. yılımıza özel ayrıca bir ralli düzenlenmesi bizler için ayrı bir önem taşıyor. Özellikle klasik otomobil severlere unutulmaz bir deneyim yaşatan ralliye ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Spora olan desteğimiz önümüzdeki yıllarda da sürecek" diye konuştu.

ÜÇ KUŞAK RALLİ SEVDALISI

Ankaralı Yıldırım Ailesi, ralliye üç kuşak birden katıldı. Aile üyelerinin en küçüğü 5 yaşındaki Umut Ali Aydın, en yaşlısı ise 78 yaşındaki Hasan Yıldırım. 6 klasik aracı Borum'a TIR'la taşıyan 19 kişilik bir aile. Ralli sevdasının baba Hasan Yıldırım'dan geldiğini belirten aile, kulübe üyelik ve etkinliklere katılımın Harun Yıldırım sayesinde olduğunu söylüyor. Garajlarında toplam 30 adet klasik araç bulunduğunu belirten ailenin üçüncü kuşak üyesi Hasan Yıldırım, ilk klasik otomobil yarışına 2011'de Bodrum'da katıldığını söyledi.

"2011'DEN BERİ YARIŞIYORUM'

"Üç nesil olarak katıldığımız bu rallide geniş aileyle aynı hobiyi paylaşmak ve birlik beraberlik içerisinde yarışmak oldukça keyifli" diyen Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: "7 etaplı geçen bu yarışta Bodrum'un doğası ve deniz manzaralı yollarında yarışmak oldukça keyifliydi. Babamın klasik otomobillere olan ilgisi bir zaman sonra bana da geçti. Boş zamanlarımızda klasik araçların işlemleriyle ilgileniyor, sürüşler yapıyor ve bizimle aynı otomobilleri paylaşan kişilerle sohbet etmekten keyif alıyorduk. Bu vesileyle klasik otomobil kulübüne üniversite zamanında kayıt oldum. Yarıştığım ilk ralliden sonra benim için vazgeçilmez bir hobi haline geldiğini söyleyebilirim."

BAŞARININ SIRRI EKİP İŞİ

"Klasik otomobil tutkusunu üç nesil olarak devam ettiriyoruz. Klasik otomobillerle boş vakitleri değerlendirmek, sürüşler yapmak oldukça keyifli tabii bir yandan da bu tutkunun aile bireylerinin ortak bir noktası olarak birlik ve beraberliğini de güçlendirdiğini düşünüyorum. Her yarışında geçtiğim küçük köy yollarında çocuklar geçtiğimiz yolların kenarlarında toplanıp geçen yarış arabalarını destekliyorlar. Onları her gördüğümde mutlu olup korna çalarak ben de onların sevinçlerini görünce ben de mutlu hissediyorum. Ralli denilince hepimizin aklına en hızlı olan kazanır düşüncesi geliyor. Fakat klasik otomobil rallisinde yarışıyorsanız co-pilotunuzla uyumlu bir şekilde yol notunda verilen belirli yolları ideal zamanda kat etmek gerekiyor. Başarının sırrının tam bir ekip işi olduğunu söyleyebilirim."

ANNE-KIZ MÜCADELESİ

Anne Aylin Yener, kızı Nilya Persentil'le katıldığı yarışı şu sözlerle değerlendirdi: "Yarışta kadın-erkek eşitliği oldu. Kadınlar kulübümüzde çok aktif, ben de 15 yılı aşkın bir süredir klasikçiyim, yarışlara katılıyorum. Kadınlar çok başarılı. Batı Anadolu Rallisi'nin ilk gününde, slalomda Selin ve Selda müthiş başarıya imza attılar, neredeyse sıfır ceza puanı ile tamamladılar. Çok mutlu olduk. Gençler, çocuklar, hatta normalde anne-babalarıyla değil arkadaşlarıyla olmayı tercih edecek gençlerimiz bizimle bu tutkuyu paylaşıyorlar. Bu şekilde kuşaktan kuşağa aktarılıyor. Kulüp yönetimimizin gençleşmesi daha çok genci kapsayacaktır."