Bitki çayları yazın da içilir

Bitki çayı denince aklınıza kış günleri gelmesin. Kışın hem içimizi ısıtan hem de şifa veren bitki çaylarını soğuk olarak yaz aylarında da tüketmek mümkün.

Yaz mevsiminde, kış ve bahar aylarından daha çok sıvı alınması gerekiyor. Hem ihtiyaç duyulan sıvıyı sağlıklı bir şekilde almak hem de bitkilerin faydalarından uzak kalmamak için uzmanlar bitki çaylarının yazın, soğuk olarak tüketilmesini öneriyor. Bitki çaylarının soğuk tüketildiğinde de faydasının eksilmediğini söyleyen Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, “Yapılan araştırmalar, poşet halindeki bitki çaylarının içeriğinin suya geçmesi için suyun 80 derece civarında yani sıcak olmasının yeterli olduğunu gösteriyor. Kaynar su kullanılırsa, çaydaki uçucu yağda da kayıplar oluyor. Bu yüzden artık bitki çaylarını hazırlarken kaynar su değil sıcak su kullanılmasını tavsiye ediyoruz” diyor.

SOĞUK BİTKİ ÇAYI TARİFİ 

- 1 poşet yeşil çay üzerine sıcak su ilâve ettikten sonra 5 dakika kadar bekletip, poşeti çıkarın. Oda ısısına gelince buzdolabına koyup üzerini kapatın ve soğutun. İçine 1-2 parça buz, 1-2 dilim limon veya taze nane yaprağı koyup değişik bir lezzet verebilirsiniz. 

- 1 poşet papatya çayı üzerine sıcak su ilâve edip üzerini kapatıp 10 dakika bekletin. 1-2 parça buz ve taze nane 

yaprağı koyup içebilirsiniz.

- 1 poşet ıhlamur, 1-2 küçük parça tarçın ve 3-4 adet biraz ezilmiş karanfilin üzerine sıcak su ilâve edip 5-10 dakika bekletin. Buzdolabında soğutun. 1-2 parça buz ekleyerek tüketebilirsiniz. 

- 1 poşet kuşburnu üzerine ılık su ilâve edip 5 dakika bekletin. Üzerini bir çay tabağıyla kapatıp buzdolabında bekletin. Soğuyunca 2-3 parça buz ilâve ederek içebilirsiniz. İsteğe göre bal da ilave edilebilir.