Bırakın, tatilin tadını çıkarsınlar

NİL ŞAHİN GÜRHAN

nil@nildiyet.com

Uzun ve yorucu bir öğretim yılına küçük bir mola verme imkânı sağlayan sömestr tatili,         çocuklarımızın enerji toplayıp motive olmaları için güzel bir fırsat sunacak. Bırakın çocuklarınız bu tatilin keyfini çıkarsın, istediği yiyecekleri yesin, içsin, uyusun, istediği aktiviteleri imkânlarınız doğrultusunda yapabilsin. Siz de tüm bunların sağlıklı sınırlar içinde olmasını sağlayın. 

VELİLER NE İSTİYOR?

- Çocuklarımız ihtiyaçları olan enerjiyi toplayıp dinlensinler 

- Uykularını tam alsınlar. Özellikle gece 22.00-02.00 saatleri arasında salgılanan büyüme hormonundan tam bir şekilde faydalanması için bu saatlerde uykuda olmaları şart. Çocuğunuzun erken yatıp uykusunu tam 

alması aynı zamanda ertesi gün dinç ve enerjik olmasını sağlar. 

- Bilgisayar oynasınlar ancak sınırsız değil, 

- Televizyon seyretsinler ancak teslim olmasınlar,

- Öğünlerini tam ve zamanında sağlıklı yiyeceklerle tamamlasınlar,

- Abur cubur yesinler ancak yemekten sonra kabul edilebilir ölçülerde... 

ÇOCUKLAR NE İSTİYOR?

- Öncelikle çok geç saatlere kadar televizyon seyredebilmek 

- Bilgisayar başında oyunlar oynamak, 

- Gece geç uyumak, 

- Sabah geç uyanmak, 

- Güzel bir kahvaltı ,

- Atıştırmalar yapmak, 

- Bol şeker çikolata yemek. 

BESLENMEYE KÜÇÜK DOKUNUŞLAR   

- Sabah kalktıktan en geç bir saat içinde kahvaltısını yapmış olmasına özen gösterin. Kahvaltıyı beraber hazırlayın. Kahvaltıda yumurtalar, omletler, peynirlerden gülen yüzler hazırlayıp domates, biber, salatalık, maydanoz, ceviz, kuru incir, kayısıyla süslemeler yapabilirsiniz. Böylece kahvaltıları daha ilgi çekici ve eğlenceli bir hale getirmiş olursunuz. 

Süt içmekte zorlanıyorsa bal, muz, tarçınla tatlandırabilirsiniz.

- Atıştırmalıklara da izin var ama bunlar birlikte hazırladığınız sağlıklı atıştırmalıklar olacaksa tabii. Çocuğunuzla mutfağa 

girin ve lezzetli sandviçler, meyve salataları, pudingler hazırlayın. Cips, kraker yerine sebzeleri fırında çıtır hale getirip değişik baharatlarla süsleyebilirsiniz. Kola, gazoz gibi gazlı içecekler yerine taze sıktığınız meyve sularına mineral suyu karıştırıp renkli pipetler ve bardaklarla tüketebilirsiniz.

- Mutfakta küçük çocuklar genelde çırpma, karıştırma gibi eylemlerden hoşlanırlar bu açıdan onlara çorba, puding gibi yiyecekleri karıştırma görevini verebilirsiniz. Büyük çocuklar ise dikkatli denetimle kesme, pişirme gibi eylemlerde yer alabilirler. Çocuğunuzun mutfakta görev alması aynı zamanda önemli beceriler kazanmasında etkili. Bunun yanı sıra çocuğunuzun emeği geçen yemekleri yemesi onun için daha eğlenceli olacaktır. 

TATİL YAPARKEN DE SAĞLIKLI BESLENSİN

l Mutlaka ve mutlaka kahvaltı yapın. Gece boyunca enerji depolarınızı tükettiniz ve şimdi yapacağınız yoğun aktivite için enerjiye ihtiyacınız var. Çocuğunuzun gereken enerjiyi alması için ekmek, yumurta, süt, peynir, söğüş, bal gibi besinlerden kahvaltıda tüketmesini sağlayın.

- Yanınıza ara öğün alın. Çocuğunuz ve sizin için kayak sırasında karbonhidrat içeren bir atıştırmalık kas hasarını minimuma indirmek için gerekli. Bu açıdan yanınıza mini sandviç, granola bar gibi atıştırmalıklar almayı ihmal etmeyin. Su en temel içeceğiniz olsun. Özellikle fiziksel aktivite sonrası kaybedilen su ihtiyacınızın karşılanması şart.

- Ana öğünlerinizde karbonhidrat, protein, yağ dengeli bir şekilde dağılmalı. Bu açıdan her ne kadar cazip gelse de çocuğunuzu kızartmalar, pizzalar yerine etli ana yemeği, makarnası, salatası, meyvesi olan bir öğüne yönlendirin. Vücudumuz yiyecekleri egzersiz sonrası daha etkin bir şekilde kullandığından aktivite sonrası neler yediğimiz oldukça önemli bir hale geliyor. Spor sonrası çocuğunuzla birlikte enerji ihtiyacınızı karşıladığınız gibi su ihtiyacınızı da karşılamayı ihmal etmeyin.