Bir iyilik yapın, kitap alın

Nefes Yayınevi, Tuti Kitap ve Genç Tuti ''İyilik Yayıncılığı'' adı altında bir sosyal sorumluluk projesi başlattı. Bu kapsamda iyilik logosu bulunan kitaplardan elde edilen gelirler ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Bir kitap alarak iyilik hareketine katılmak ister misin? İyilik Yayıncılığı projesi kapsamında bir araya gelen Nefes Yayınevi, Tuti Kitap ve Genç Tuti dünya çapında bir sosyal sorumluluk kampanyası başlattı. Bu proje ile "İyilik Yayın" logolu kitaplardan elde edilen gelirler çeşitli ihtiyaç sahipleri için kullanılmaya başlandı. Özellikle eğitime destek vermek amacıyla yola çıktıklarını aktaran Nefes Yayınevi Yayın Yönetmeni Yazar Kerim Güç projenin çıkış sürecini şöyle anlattı: "İyilik Yayıncılığı Nefes Yayınevi'nin ilk kuruluşundan beri var. Fakat bir felsefe olarak durmaktaydı. Biz bunu aksiyona dönüştürdük. Nefes Yayınevi'nin yazarlarından Cemalnur Sargut, yazmış olduğu kitapların telif hakkını vakıf üzerinden tasavvuf eğitimi amaçlı kullanıyordu. Biz de bu fikirden yola çıkarak pandeminin de etkisiyle 2021 yılı itibarıyla çıkarmış olduğunuz kitapların 4 tanesinde iyilik yayıncılığı amblemini kullanmaya başladık. İyilik yayıncılığı bir sembol, bu sembolün altında çıkan kitaplar da bir iyilik projesi seçilmekte. Seçilen iyilik projesine bir finansman aktarılıyor. Bu da şöyle oluyor. Yazarın kendi teklifinin ya hepsini ya da belli bir bölümünü vermesi, bunun karşılığında da yayıncının aynı oranda bu finansal yardıma katılması ile oluyor."

KÜTÜPHANELER PROJENİN EN ÖNEMLİ BASAMAĞI

Türkiye'deki köy okullarına kütüphane açmanın iyilik projeleri arasında önemli bir yeri olduğuna değinen Güç, "Bu kapsamda Türkiye'de kütüphanesi olmayan okullara kütüphane oluşturmak için çalışmalara başlıyor olacağız. 81 ilde yapılacağı için birden fazla kitabın bu iş içerisinde kullanılması ve farklı yayın evlerinin projeye destek vermesi gerekiyor." diyor ve ekliyor: "Çocuklarımızın dijital dünyadan yararlanmak suretiyle eğitim aldığı bu dönem içerisinde onlara gerçek manada bir kitabın kokusunu hissettirmek istiyoruz. Bunu da en küçük yaşta yani ilkokul seviyesinde başlatmak istiyoruz. Ancak bu şekilde gerçek manada çocukların kitaplar arasında o sıcak bağı kurulabileceğini düşünüyoruz. Bundan dolayı da onların küçük yaşta kitapla dolu bir odada birebir bulunmalarını istiyoruz. Bu projeye okuyucuların destek vermesi önemli o yüzden iyilik yayın logolu kitapları tercih etmesini tavsiye ediyoruz."

AFRİKA'YA UZANAN İYİLİK HAREKETİ

İyilik Yayıncılığı altında bu zamana kadar dört kitap basıldı. Bunlardan ilki Cemalnur Sargut tarafından yazılmış olan Şuayb kitabı. Kitabın geliri, Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Bölümü'nde yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilerin eğitimine burs olarak verildi. Yolda Bir Kuşa Rastladım adlı Hasan Kerim Güç tarafından kaleme alınan kitabın geliri de Florance Nightingale Hastaneleri ve Hemşirelik Vakfı üzerinden İstanbul Üniversitesi Hemşirelik Fakülteleri'nde okuyan arkadaşlara burs olarak gönderiliyor. Mümine Yıldız'ın yazmış olduğu Damladaki Okyanus adlı eserin gelirleri de Afrika'da Aşure Vakfı tarafından sebil açılması amacıyla kullanılacak ki bu zamana kadar yapılmış olan satışlarda bunun yüzde 40'lık bir kısmı toplanmış durumda. Son olarak da Nursel Tunç imzalı Mucize Hayatın Kendisidir adlı kitabın geliri de Darülaceze Başkanlığına verilecek. Yakın zamanda Sinan Canan ve Özlem Kaymaz ile de yapılması planlanan çalışmalar var.

ÜNLÜLERDEN DESTEK

İyilik Yayıncılığı hareketine ünlülerde destek oldu. Yolda Bir Kuşa Rastladım isimli eserden kuş hikâyelerinin kısa bölümlerini gönüllü okuyanlar ünlüler, sağlık alanında eğitim alan öğrencilere katkı sağladı. Çeşitli mesleklerden gelen isimler adeta kitapta Simurg'u oluşturan kuşlar gibi bir araya gelerek iyiliğin yayılması için ses oldu. Açelya Akkoyun, Serkan Çağrı, Simge Fıstıkoğlu, Necmi Yapıcı, Gülben Ergen, Deniz Bayramoğlu, Ece Üner, Kadir Doğulu, Nazan Şoray, İlber Ortaylı, Ahmet Özhan, İpek Tuzcuoğlu, Füsun Barutçugil, Damla Sönmez ve daha birçok isim projeye destek verdi.