GÜLCAN TEZCAN / gulcantezcann@gmail.com
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Devlet Halk Dansları Topluluğu tarafından hazırlanan, T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ilk kez Çanakkale Zaferi'nin 100. yılında sahnelenen 1915 Bir Hilâl Uğruna adlı gösteri 19 Mart'ta Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu'nda yeniden seyirci ile buluşuyor. Eserin koreografisini ve sanat yönetmenliğini üstlenen Yıldız Çankaya'ya bu özel projeyle ilgili merak ettiklerimizi sorduk.
1915 Bir Hilal Uğruna gösterisi sizin için ne anlam ifade ediyor? Böylesi önemli bir olayı sahneye taşırken neler hissettiniz? Oyunda sizin de bir rüyanız var. Bu anlamda hayatınızda nasıl izler bıraktı?
1915 Bir Hilal Uğruna gösterisi benim için eserin isminde de vurgulandığı gibi; bayrağımızı, vatan toprağımızı korumak için emperyalist güçlere karşı gözünü kırpmadan canlarını feda eden kahramanlarımızın bir direniş ve varoluş destanıdır. Bu duygu ve hisler çerçevesinde başta ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK ve vatanı için şehit düşen kahramanlarımızın anısına bir saygı duruşu olarak sahnelemek istedim. Eserin sahnelenmesi için yoğun olarak çalışmaya başladığım süreçte askerlerimizin vatan mücadelesi ve yaşam öyküleri rüyalarıma kadar girdi. Rüyamda; Çanakkale Savaşı'nda, gün doğarken yaşanan çatışmalar sırasında siperlerimizden beyaz bir güvercinin kanatlarını çırparak havalandığını gördüm. Bu rüya aklımdan hiç çıkmadı duygusal olarak çok etkilendim ve oyunun içeriğine ekledim.
Gösteri ilk kez ne zaman sahnelendi ve siz bu projede nasıl bir görev üstlendiniz? AKM'de yeniden sahnelenecek, bu konuda neler söylersiniz?
Çanakkale Zaferi'nin 100.yılına özel olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Devlet Halk Dansları Topluluğu tarafından hazırlanan, T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilen eserimiz ilk kez 16 Mart 2016'da
Ankara'da ATO Congresium gösteri merkezinde sergilendi. Eserin koreografisini ve sanat yönetmenliğini yaptım. Çanakkale zaferinin 109. Yılında eserimizi AKM 'de sergileyebilmek ve İstanbul seyircisi ile buluşabilmek bana ve sanatçılarımıza çok büyük heyecan veriyor.
Çanakkale Savaşı'na nereden bakıyor bu gösteri, nasıl bir duygudan besleniyor?
Köklerimiz ve bizi biz yapan değerlerimiz o kadar güçlü ki vatan toprağına olan bağlılığımız, bayrağımıza olan saygımız ve inancımızın bize verdiği erdem ve güçle, ezelde de biz vardık, ebette de biz olacağız. Toprağımız olmadan, ay yıldızlı bayrağımız göklerde dalgalanmadan, esaret içinde yaşamanın anlamı olmadığını bunun için her zaman, her ne durumda olursak olalım düşmana karşı topyekûn mücadele etmek gerektiğini Çanakkale Savaşı'nda mücadele eden vatan kahramanlarımızın öykülerinde görüyoruz.
Bu sahne gösterisini tasarlarken nasıl bir çalışma yürüttünüz?
1915 Bir Hilal Uğruna eserini sahneye koymadan önce uzun bir araştırma ve hazırlık dönemi geçirdik. Bu konuda çalışan araştırmacı ve tarihçilerimizle görüştük. Eserin senaryosunu oluşturduktan sonra metin konusunda büyük desteklerini aldığımız Ahmet Tezcan oyuna duygusal derinlik kazandırdı, eserin dramaturji çalışmaları yaptık. Multi disipliner bir sahne uygulaması olması nedeniyle, dekor kostüm ve teknik konularda çok titiz araştırmalar ve çalışmalar yaptık. Dönemin ruhunu ve sahne aksiyonlarını verebilmek için uzun bir prova dönemi geçirdik. Seyircimizin Çanakkale ruhunu anlayabilmesi için tarihsel arka plan kurgusuyla, bugünle geçmiş arasında bir bağ kurduk. Dönemin gerçek hikâyelerini kahramanlarımızın dilinden sahneye aktararak seyircimizin yüreğine dokunmaya çalıştık.
Çanakkale ruhunu sanat eserlerine taşıma konusunda sizce yeterli bir çaba var mı? Bir Hilal Uğruna eseri bu açıdan seyircide nasıl bir karşılık gördü?
Çanakkale ruhunu sanat eserlerine taşıma konusunda elbette bir çaba var, fakat Çanakkale destanı günümüzde de önemini devam ettiren, yaşayan bir ruhtur. Devletimizin sanat kurumlarının ortak yapımlarıyla bu tür eserlerin sahnelendikten sonra bir klasik olarak devam ettirilerek 7'den 70'e Çanakkale ruhunun yaşatılması sağlamak gerektiğine inanıyorum.
Eserimizi 2016 yılında Ankara, İzmir, Gaziantep, Samsun, İstanbul ve Çanakkale'de sergiledik. Seyircimizin çok yoğun ilgisi ve beğenisiyle karşılaştık.
Gösteri 19 Mart'ta AKM'de bir kez daha sahnelenecek. Seyirciyi nasıl bir hikâye bekliyor?
Çanakkale Zaferi'nin 109. yılında, 19 Mart'ta AKM'de sahnelenecek olan 1915 Bir Hilal Uğruna adlı eserde izleyicilerimizi Çanakkale Savaşı'nın yaşanmasına neden olan tarihsel arka planları ve başta ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere kahraman evlatlarımızın düşmana karşı girişilen vatan mücadelesindeki derin ve etkili hikâyelerini bulacaklar. O günlerde yaşanan olayların gerçekliğini ve Çanakkale Savaşı'nın ruhunu yakından hissedecekler.