Bir festivale modacı gözüyle bakmak

2. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali'ndeki filmleri kostümleri ve styling açısından değerlendirdim. Festivalde Onur Ödülü alan ünlü yönetmen Tony Gatlif'e de filmlerinin kostüm tasarımı hakkında merak ettiklerimi sordum.

ÜMİT TEMURÇİN / umittemurcin@gmail.com

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü'nün desteği ve Kültürlerarası Sanat Derneği işbirliği ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 2. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali sona erdi. Ben de festivalin son üç günü bu kültür ve sanat etkinliğindeydim. Bir moda yazarı olarak kendi konumu da mercek altına aldım. Yani film kostümleri ve styling konularına dair incelemelerde bulundum ve ünlü yönetmen Tony Gatlif'e de bu konular ile ilgili sorular sordum. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde yapılan ödül gecesinin sunuculuğunu oyuncu Şenay Gürler yaptı. İtalyan müzik grubu Nino Rota Ensemble geceye katılanlara müzik şöleni yaşattı.

"HAYALİMİZ İZMİR'İ BİR SİNEMA KENTİ YAPMAK''

Festival Direktörü Vecdi Sayar "Bu zorlu süreçte bizimle birlikte görev yapan jüri üyelerimize teşekkür ediyorum. İzmirliler bu festivali sahiplendiler. Sinema salonlarının büyük kısmı doluydu. Bu yüzden öncelikle İzmirlilere teşekkür etmek istiyorum" dedi. Festivalin Onur Ödülleri bu yıl müzisyen, yazar ve yönetmen Zülfü Livaneli ile Polonyalı besteci Zbigniew Preisner verildi. Sinemaya ses mühendisi ve yapımcı olarak çok sayıda eser kazandıran Necip Sarıcı Emek Ödülü'nü aldı. Sinema yazarı Atilla Dorsay da Emek Ödülü verilen bir diğer isim oldu.

TONY GATLİF'E KÜLTÜRLERARASI SANAT BAŞARI ÖDÜLÜ

Festivalin Kültürlerarası Sanat Başarı Ödülü, ırkçılık karşıtı yapıtlarıyla tanınan Cezayir asıllı Roman kökenli Fransız yönetmen Tony Gatlif'e verildi. Gatlif, "Türkleri gerçekten çok seviyorum. İlk filmim için İzmir'e gelmiştim. Tek bir kelime bilmeden hiçbir şey konuşamadan. Ama Türkler bana yardım etti. Bana yol gösterdi. İşte ben buna büyü diyorum. Çünkü sinema bizi büyülüyor." diye konuştu.

KIYAFETLER SENARYOYA GÖRE

Tony Gatlif ile yapılan özel basın toplantısında kendisine birkaç soru yönelttim. Filmlerinizde kostüm ve styling sizin için ne denli önemli diye sorduğumda, değerli yönetmen ayağa kalktı ve tiyatral birkaç canlandırma yaparak oyuncuların kıyafetlerini giydiklerinde o hayalindeki karakterin imajını ne denli taşıyıp taşıyamadıklarını gösterdi ve bunu çok önemsediğini belirtti. Her filminde, kostüm ekipleri ve stil danışmanlarına senaryo detayları ve yaşatılmak istenen hissi duyguları aktarmak için ciddi zaman harcadığını da sözlerine ekledi. Sosyal, kültürel ve etnik değerlerin ortaya konulmasında karakterlere doğru stil çalışması yapılmasının da ayrıca altını çizdi.