Beyoğlu Belediyesi sezonu Ahmet Güneştekin’le açıyor

Beyoğlu Belediyesi kültür-sanat sezonunu Ahmet Güneştekin sergisiyle açıyor ve Güneştekin’in Mitolojinin Poetikası adlı sergisine ev sahipliği yapıyor.

Beyoğlu Belediyesi’nin kültür-sanat sezonunun açılış sergisi olan Mitolojinin Poetikası 11 Ekim-26 Kasım 2016 tarihleri arasında Başkanlık Binası Sergi Salonu’nda sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Mitolojinin Poetikası’nda sergilenecek eserler, mitoloji ve kültür kavramları üzerine odaklanıyor. Güneştekin’in mitolojik anlatıları soyut imgelere dönüştürerek yeniden yorumladığı işler 26 Kasım’a kadar sergilenecek. Güneştekin için mitoloji evrensel kavramları sarsılmaz ve güçlü imgeler yoluyla üretebildiği bir kaynaktır. Sanatçının kültür ve mitolojiye bakış açısını vurgulayan sergi kapsamındaki işler, bu evrensel kavram ve değerlerin modern yaşamdaki zorunlu ve yaşamsal önemine işaret ediyor. Konstantiniyye Serisi’nden son dönem işlerin sergileneceği Mitolojinin Poetikası’nda sanatçı farklı kültürlere ve inançlara karşı eşit bir bakış açısı geliştirmenin olanaklı olduğunu gösteriyor. Çoğu görsel ve simgesel karşıtlıktan yoksun  sözlü anlatıları, gömülü oldukları bağlamlarından kopararak, oldukça kişisel bir dilin sözcükleri kılan  Güneştekin, farklı kültürlere ait  söylenceleri yeniden yorumladığı işlerinde, şaşırtıcı biçimde şimdiki zamana gönderme yapıyor.

Batman’da başlayan yolculuk…

1966 Batman doğumlu Ahmet Güneştekin Anadolu, Yunan ve Mezopotamya mitolojilerine ait söylenceleri, sanat pratiklerinin geleneksel yaklaşımlarıyla bağdaşmayan yöntemlerle yeniden yorumlayarak, modern yaşamın temel sorunlarına ışık tutan işler üretiyor. 1997 yılında Beyoğlu’nda atölyesini kurarak resim ve heykel yapma yöntemlerini geliştirmeye başlayan Güneştekin, 2003 yılında gerçekleşen Karanlıktan Sonraki Renkler adlı sergisiyle estetik anlayışını ortaya koydu. Anadolu’nun yüzyıllardır söylencelere konu olan efsane ve mitlerini araştırarak yaptığı belgesel filmler, sanat anlayışının şekillenmesini sağladı. Film yapma süreçlerinde edindiği deneyimler sonraki yıllarda üreteceği video yerleştirmelerine giden yolu açtı. 2013 yılında Marlborough Gallery ile çalışmaya başladı. Aynı yıl Venedik Arsenale’de video yerleştirmelerin kullanıldığı Bellek İvmesi adlı sergisiyle uluslararası sanat dünyasında tanındı.  New York, Hong Kong, Madrid, Venedik, Monaco, Barcelona ve Amsterdam başta olmak üzere birçok şehirde sergileri düzenlenen sanatçının işleri, Arco Madrid, The Armory Show, Art Breda, Art Basel Hong Kong, Art Basel Miami, Art Market Budapest  ve KunstRAI gibi uluslararası  sanat fuarlarında sergilenmekte.