Türkiye'nin demokrasi tarihini medya üzerinden okumak dünden bakarak bugünü değerlendirme adına da büyük önem taşıyor. Bilge Kültür Sanat Yayınları arasından çıkan Beyaz İhtilale Doğru kitabı bu anlamda Demokrat Parti'nin verdiği demokrasi mücadelesinin ilk yıllarına odaklanıyor.
Türk Basınında 1946-1950 Dönemi DP'nin Demokrasi Konusundaki Muhalefetine yönelik olan kitabın yazarı Ayşe Nur Menekşe Çalıkçı.
"Beyaz İhtilale Doğru" kitabı Türkiye'nin kritik bir süreçten geçerken kendini buluşunun ve ayakta kalışının özeti. Samimiyetle verilen bir mücadelenin halkın nazarında nasıl hayat bulduğunun izleri vardır dünde. Dünün hatırasını bugünlerde yâd edebilmek için geçmişin o zorlu mücadelesini unutmamak gerekir. Demokrasi yolunda hayatını ortaya koyan liderlerin en çetin zamanlarda Türkiye'ye kazandırdıklarını yarının evlatları da unutmamalıdır." diyen yazar Ayşe Nur Menekşe Çalıkçı yüksek lisans tezi olan bu kitap ile okuru 1946'da DP'nin verdiği mücadeleyi hatırlamaya çağırıyor.
Kitapta kamuoyunun sesi olan basının penceresinden Cumhuriyet'in ilk yıllarında halkın yaşadığı değişim ve dönüşüm, demokrasilerin vazgeçilmez unsuru olan muhalefet gücünün serüveni ve muhalefet hareketinin adım adım başarıya ulaşmasına dikkat çekiliyor.
1946- 1950 yılları arasında basılan Vatan, Cumhuriyet, Akşam, Hürriyet, Hürses, Kudret, Son Posta, Son Saat, Son Telgraf, Tanin, Tan, Tasvir, Ulus, Yeni Sabah, Zafer gazeteleri taranarak kaleme alınan eser dört bölümden oluşuyor.
Birinci bölümde, basında DP ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin değerlendirilmelerine yer verilirken, DP'yi doğuran sebepler, DP'nin 1946-1950 yıllarına nasıl bir anlam yüklediği ve demokratik gelişmelere ne ölçüde katkı sağladığı ortaya konuluyor. CHP'nin demokrasiyi isterken, demokratik olmayan uygulamaları nasıl bir süzgeçten geçirdiği, 1947 Kurultayı ile başlayan yenileşme serüveni bu bölümde inceleniyor.
İkinci bölümde, muhalefetin iktidar partisinin durumunda ne gibi değişmelere yol açtığı, iktidarın kendisine ne ölçüde çeki düzen verdiği basının sözcülüğünde aktarılıyor.
Üçüncü bölümde, yıllara göre iki parti arasında cereyan eden, bazen ılımlı, bazen de sert geçen ilişkilere ışık tutulmuş adeta. CHP ve DP arasındaki kıyaslamalara yer verilerek, iki parti arasındaki benzer ve farklı yönler ortaya konuluyor ve iktidarda görülen eksik yönlerin muhalefetle kapatılıp, kapatılamadığı belirlenmeye çalışılıyor. 1946-1950 yıllarında Türk basınında seçimler ve sistemin sorgulanması konusuna da değinilen kitapta seçim sistemine yönelik aydınların ve siyasilerin görüşlerine yer verilerek, yabancı basının 1946 seçimlerine ilgisi, seçimlerde yapılan usulsüz uygulamalar, seçimlerde alınması gereken tedbirler, DP'ye yönelen baskılar ve seçim sonuçları üzerinde duruluyor.
Demokrasiye geçişin ilk yıllarında CHP'nin içinde bulunduğu duruma ve değişen Türkiye'nin siyasi yapılanmasında kendisini nasıl yenileyeceğine dair görüşlere yer verilen kitapta iktidarın muhalefete bakış açısı ve muhalefetin iktidardan beklentileri siyasilerin ve dönemin aydınlarının ifadeleriyle aktarılıyor. Bu kitap dünü ile demokrasi gerçeğini gözler önüne sermesi açısından bugüne de ışık tutuyor. Muhalefetin sistemi ve mevcut idareyi suçlayıcı tavırlarının ve iktidarın hangi tutumlarına muhalefet edildiğinin ele alındığı Beyaz İhtilale Doğru kitabında Türkiye'de modernleşme sürecinde etkili bir yeri olan demokrasinin ihtiyaçlara ne ölçüde cevap verdiği açıklanırken demokratik ideolojilerin Türkiye'nin siyasi rejiminde nasıl bir rotaya girdiği de tespit ediliyor.