Beş hamlede mutluluk

Sonbaharın son günleri… Kısalan günler, uzayan geceler, azalan güneş ışığı nedeniyle kış depresyonu kapıda ama endişelenmeyin. Güne başlarken ve gün içinde yapacağınız birkaç ufak dokunuşla mutlu bir kış hayal değil.

İşte Sports International eğitmenlerinden Efsel Baran ve diyetisyenlerinden Duygu Gencel’in kışa girerken sizi sağlıklı yaşamdan taviz vermeden mutlu edecek 5 öneri…

ARZU AKYOL

arzu.akyol@aksam.com.tr

1 - GÜNE ISININ

İlk olarak vücudunuzu mücadeleye başlamadan önce tam olarak ısıtın. Basit 7 hamlele büyük kas gruplarınızı ısıtabilir ve kalbinize kan pompalayabilirsiniz.

High Knees: Ayakta düz pozisyondayken tek tek dizleri karnınıza doğru çekerek ve sıçrayarak koşma egzersizidir. Süresi 30 saniye.

Air Squat: Diz parmak ucunu geçmeyecek şekilde oturma pozisyonuna inip tekrar başlangıç pozisyonu için yukarı doğru kalkın. Süresi 10 saniye.

Push- Up: Şınav pozisyonunda elleriniz göğüs ile aynı hizadayken ellerinizi, 

ayaklarınızı yere koyun. Gövdenizi ellerinizin arasından, dirsekleri bükerek göğsü aşağı indirip, yukarı itiniz. Süresi 10 saniye. 

Lunges: Ayakta bacaklarınız kapalı pozisyondayken, bir ayağınızı 2-3 ayak boyunda öne adım atarak yere basın, arkada kalan ayağınızın parmak ucu yere değerek, iki diz içinde 90 derecelik açıyı geçmeden aşağı doğru inip tekrar yukarı yükselin. Süresi 10 saniye.  

Leg sidebend: Yerde hafifçe yana dönerek sol kolunuzun üstüne yan olarak uzanın. Ayaklar uzatılır ve alttaki bacak bükülür. Nefes alarak aşağıya, nefes vererek yukarıya kadar bacak hareket ettirilir. Süresi 10 saniye.

Kapalı alanda bisiklet: Bisiklet, kalori yakmak, kardiyo dayanaklılık, vücut yağ dengesi için güçlendirici ve tüm alt beden için formda kalma, kilo verme yolu olabilir. Tabii ki başlamadan önce 10-15 dakika ısınmanız gerekir. Süresi 10-15 dakika.

Teaser Twist: Kalça üzerinde oturup çift bacağınız, kapalı ve gergin şekilde teker teker yerden 30-40 cm. yukarıya kaldırıp bekleyin. Gövdenizin üst bölümü "V" şeklinde olmalıdır. 

Sırtınız dik ve uzun pozisyonda iken dengenizi de kontrol ederek duruşunuzu sabitleyiniz. Bu pozisyonda kollarınızı göğüs hizasında öne doğru uzatın, nefes vererek dengenizi bozmadan kollarınızı gövdenizle beraber sağa doğru döndürün,  nefes alarak orta noktaya dönün ve hareketi sol tarafa doğru tekrarlayınız. Süresi 10 saniye. 

2 - NEFES ALIN

Konuşurken bile birkaç saniye nefes almayı unutuyoruz.  Oysa nefes almaya odaklanmak çok önemli. Göğüs kafesinizin içini yavaş yavaş yumuşakça nefesle doldurun. Nefes alıp en az ikiye kadar saydıktan sonra nefesinizi verin. 10 kere nefes alıp verdikten sonra baştan başlayın. 

3 - KENDİNİZLE SOHBET EDİN

Kendi kendinize negatif konuşmaktan ve eleştirmekten vazgeçin. Konuşmayı pozitife çevirin. İç sesinizi olumlu yönde değiştirebilirseniz tutumunuz da değişecektir. 

Kendi kendinizle şefkatle konuşmayı deneyin. 

4 - DONDURMA YİYİN

Bugün mutluluk günü… Bütçenizi sarsmayan, sağlıklı bir tatlı yemek istiyorsanız dondurma tam size göre. 

5 - GLUTENSİZ SPAGETTİ YA DA PİZZA 

Yapılışı: Kabakları boyuna ikiye kesin. Çekirdeklerini çıkartın, içine yağ ve tuz gezdirin. 35-40 dakika pişirin. Soğutun, spagetti haline getirin. Suyunu iyice sıkın. Kabak, parmesan, sarımsak tozu, kırmızı pul biber ve 1/4 çay kaşığı tuzu karıştırın. Yumurtaları ekleyin ve karıştırın.  Fırın tepsisine aktarın. Hamur altın kahverengi olana kadar pişirin. Fırından çıkarın ve çevirin. Hamurun üzerine eşit mozzarella ve üzerine marinara sos sürün. Fırına tekrar verin ve peynir eriyene kadar yaklaşık 10 dakika daha pişirin.