Belki de ‘Reaktif hipoglisemi’niz var!

NİL ŞAHİN GÜRHAN

nil@nildiyet.com

Yemeklerden sonra üzerinize ağırlık mı çöküyor ya da baş dönmesi, terleme,  el ayak titremesi mi yaşıyorsunuz? Çok fazla ve sık sık tatlı krizleri mi yaşıyorsunuz? Anlamsız bir şekilde sinirli ve gergin mi oluyorsunuz?  Diyet yapıyor ama kilo veremiyor musunuz? Cevabınız “Evet” ise bu yaşadıklarınız reaktif hipogliseminin işaretleri olabilir.

Reaktif hipoglisemi, yemekten sonra kan şekerimizin normal sınırların altına düşmesiyle kendini gösterir. Normal hipoglisemiden farkı, açlık durumunda değil, tokluk durumunda yani yemek yenildikten hemen sonra kan şekerinde düşüş olmasıdır. Reaktif hipoglisemi daha çok diyabetli bireylerde, fazla kilolu veya obezite cerrahisi geçirmiş bireylerde görülür. Bol karbonhidratlı bir öğünden sonra pankreas tarafından aşırı miktarda insülin salgılanması sonucu reaktif hipogliseminin tetiklendiği düşünülüyor. Bu fazla insülin, karbonhidratlı yiyecekler sindirildikten sonra dahi salgılanmaya devam ediyor ve bu da kan şekerinin normalin altına inmesine yol açıyor. Ancak pankreas aktivitesinin tam olarak neden aşırı derecede arttığı bilinmiyor. Fakat bununla ilgili nadir de olsa pankreas tümörlerinin insülin salgısını arttırabileceği öne sürülüyor. Bir diğer neden ise pankreasın glukagon salgısının azalması. Glukagon değerleri normalin altına indiğinde kan şekerini yükselten bir hormon. Bu hormonun az salgılanması kan şekerinin düşük seviyelerde seyretmesine yol açıyor.

TEDAVİ İÇİN DİYET YETER

? Karbonhidrat alımınızı azaltın, sebze- meyve, yulaf, çavdar, buğday gibi tam tahılları tercih edin.

? Öğünlerinizde mutlaka çiğ salata tüketin, lif alımınızın artmasıyla karbonhidratların emilimi yavaşlar, kan şekeriniz dengeli gider.

? Yavaş yavaş yiyin, iyi çiğneyin. 

? Öğünlerinizin arasında 3- 4 saatten daha fazla boşluk olmamasına dikkat edin. Uzun süre boyunca aç kalmak kan şekerinizde dalgalanmalara yol açar. Mutlaka protein içeren bir ara öğün yapın.

? Ana öğününüzde karbonhidrat, protein, yağ ve diyet lifi dengeli bir şekilde olsun. Et yemeği, bol çiğ salata, yoğurt ve tam tahıl ekmek grubu yiyeceklerle dengeli öğünler oluşturun.

? Basit şeker tüketiminden olabildiğince uzak durun. Özellikle gazlı, glikoz ve sükroz içeren kan şekerinizde ani oynamalara yol açabilecek içeceklerden kaçının.

? Düzenli orta şiddette kardiyo egzersizler yapmayın. Egzersiz öncesi mutlaka bir öğününüzü yapın. Aç karınla egzersiz yapmayın.

BELİRTİLERİ NEDİR? 

- Baş dönmesi

- Baş ağrısı

- Bulanık görme

- Terleme

- Çarpıntı

- Açlık hissi

- Bitkinlik 

- Sinirlilik hali

- Uyku problemleri

Bu durumda öncelikle konunun uzmanı bir dahiliye doktoruna gidip gereken tetkikleri yaptırmalı ve tedaviye başlamalısınız. Reaktif hipoglisemi genelde ilaç tedavisi gerektirmez.