Begüm Polat: Hiçbir yorum türkülerin yerini tutamaz

Türkiye'nin en büyük ozanı Neşet Ertaş'ın'' Doyulur mu? eserini bambaşka bir forma sokarak cover'layan Begüm Polat, ''Onca besteyi yazıp kendi insani çizgisini bozmayan yüce bir ruh. Kırşehirli olduğum için gururluyum. Böyle bir ozanın topraklarından olmak benim için büyük maneviyat'' diyor.

İPEK TANIR / cumartesi@aksam.com.tr

Kırşehirli bir babanın ve Ordulu bir annenin bir çocuğu olan Begüm Polat'ın yetenekleri saymakla bitmiyor. TikTok'ta çektiği videolar ile tanınan Polat, söz yazarlığı ve şarkıcılık dışında oyunculukta da hünerlerini sergiliyor. Koyver Gitsin filmindeki oyunculuğuyla izleyenlerden tam not alan Polat, yaptığı projelerle de kısa sürede özellikle gençler tarafından beğeni topladı. Bozkırın tezenesi Neşet Ertaş'ın 'Doyulur mu?' eserini trap tarzda cover'layarak müzikseverle buluşturan Begüm Polat ile müzikal serüvenini, hayallerini konuşup büyük ustayı andık.

Müzik yolculuğunuz nasıl başladı?

Aslında bu yolculuk doğumundan beri varmış. Hatta doğmadan önce anne karnında bile. Böyle tekmelermişim haraketli şarkıda falan. Deli ama dolu olandan bir kız olacağım o günlerden beliymiş annem söyler. Doğduğum da daha aylık bebekken, babam beni Orhan Gencebay'ın 'Batsın bu dünya' ile uyutuyormuşum. Tüm komşular sabah babam işe giderken. Helal olsun Osman döktürdün gece kızı uyutmak için derlermiş. Ya da arabada sabaha kadar arabada radyo çalarak gezdirirlermiş, öyle uyurmuşum. Yedi yaşımda okumayı sökmeden besteler yapardım. Kafamda çalan müzikleri söyler dans ederdim. Hep kalabalık içinde tektim. Ama çok cıvıl cıvıldım. Yaban gülü değil miyim sonuçta bir de bozkırın kızı olmanın cesurluğu ile okulda andımızı okurken kürsüde bir anda 'ben şarkı söyleyeceğim' dedim. Ve başladım 'Balıklarım tazedir' şarkısını söylemeye J sonra zaten tüm okul şaşkın oldu. Ailemi çağırdılar bir daha yapmamı söylediler. 'Yaşım küçük diye koroya almadınız sesimi duymanız için mecbur kaldım' dedim. Öylece çok küçük yaşta okul korosu oldu. Dereceler aldım. Zamanla TRT Ankara radyosu oldu. Şimdi de bu proje, yani hayat 'Deli ama dolu olandan' bu kızın sırt çantası ve şarkıları ile geçen serüveni işte.

Trabesk albümünde Neşet Ertaş'ın Doyulur mu? eserini cover'lamaya nasıl karar verdiniz?

Bu şarkı aslında projede yoktu. Zaten dikkat ederseniz hep arabesk şarkılar var. Tek türkü benim şarkım. Ben iki sene hep koşturdum ve birçok yapımcıya bu şarkıyı sundum. Ama kimse yapmak istemedi. 'Olmaz, tutmaz, linç yeriz' denildi. Ama kalbimden bir ses, 'Sen bu misyonu üstlenmelisin' dedi. Ben sanat kökenli olup tesadüfen fenomen olan biriyim. Bu da komik, biraz sakar, deli dolu oluşumdan sanırım. İnsanlar samimi yapımı sevdi. Trabesk albümünü bilmiyordum. Yapımcıma bunu yapmak istediğimi sundum. O kendisi bu albümde çok iyi olacağını söyledi. Bayağı direndim tek çıkayım diye ama iyi ki yapımcımı dinlemişim. Trabesk benim uğurum oldu. Şuan en yüksek dinlenen şarkılar arasında Mustafa Ceceli ve Ekin Uzunlar'dan sonra ilk sıradayım. Kendi adıma ve beni seven destekleyenler adına gururluyum. Çünkü bu tek başına yapılan bir başarı değil. Büyük bir ekip işi. Ve sevenlerimin mücadelesi.

ANLAM İFADE ETMEYEN ŞARKILAR Z KUŞAĞINI SARDI

Büyük ustanın eserini farklı bir tarzda yorumlamanızdaki nedenler ve sizde bıraktığı izler neydi?

Dikkat çekmek istedim. Ben de yeni jenerasyonum aslında yaş olarak ama ruhum eskidir. Türkü okumak başka bir zevk benim için. TRT'de defalarca okudum klasik biçimlerini. Ama şunu istedim. Kitlesi olan arkadaşlarıma ve herkese saygım sonsuz ama şarkı denilemeyecek kadar anlam ifade etmeyen, sözleri ve müziği bir şey anlatmayan şarkılar Z kuşağını sardı. Bundan iki yıl önce Reynmen tesadüfen story'sinde bir videomu paylaştı. Sosyal medyada kendi kendime takılırken, viral oldum. Tesadüfen fenomenlik yönü geldiyse bunu güzel değerlendirmek istedim. 'En büyük idolün Neşet Ertaş'ı ve anlam dolu müziğini sözlerini Z kuşağına taşı ama bunu öyle güzel yap ki yeni jenerasyonu yakala' dedim. Ve görüyorum ki başarıyorum. Ben naçizane vesile olmak istedim.

BAĞBAŞI MEZARLIĞINA GİDİP HELALLİK ALDIM

Neşet Ertaş sizin için ne ifade ediyor?

Sanatta ve insanlıkta en büyük değer. Gönül insanı. Onca besteyi yazıp kendi insanî çizgisini bozmayan yüce bir ruh. Kırşehirli olduğum için gururluyum. Böyle bir ozanın topraklarından olmak benim için büyük maneviyat. Birçok sanatçı var ama Neşet Ertaş 7'den 70'e herkesin sevdiği bir değer. Benim için yapılan sanat da önemlidir ama insanlık daha önemli. Karakterini sevmediğim birinin sanatı ile çok ilgilenmiyorum. Güzel ruh ve karakter güzel eserler sunar bence. Onun yüce kalbi benim en büyük idolüm. Keşke yaşasaydı da sarılabilseydim. Şarkı çıkmadan önce Bağbaşı mezarlığına gidip helallik aldım. 'Hayırlısı ise olsun' dedim. Demek ki hayırlısı buymuş bana nasip oldu.

KLİBİM JENERASYONLARIN BULUŞMASINI ANLATIYOR

Hiç dinlememiş birine müziğinizi nasıl anlatırsınız?

Geçmişi hatırlatan, geleceği hissettiren bir şarkı oldu. Geçmiş ve geleceğin birbirine zıt değil barıştığı bir ruhu var şarkının. Klip de öyle. Senaryosunu da ben yazdım. Anlatmak istediği çok şey var o senaryonun. Dikkat ederseniz klipte geçmiş ve geleceğin, jenerasyonların buluşmasını anlatıyor. Bunu yapanda Bozkırın Kızı Begüm.

'PARA İÇİN DEĞİL, SANAT İÇİN MÜZİK YAPILMALI'

Türküler sizin için belli ki çok anlamlı. Türkülerin bu tarzda bulduğu karşılık tam olarak nasıl ifade edilebilir?

Türkülerimizin orijinal halini, farklı yapılmış hiç bir yorum geçemez, yerini de tutamaz. Ama gelişen hayat ve çağda bu yeni çalışmalar hayatımıza renk katar. 'Çeşit ve bakış açısı zenginliği kazandırır' diye düşünüyorum. Ama güzel ve anlamlı bir şekilde yapılarak tabii. Barış Manço'nun da dediği gibi; 'Para İçin değil, sanat için müzik yapılmalı'. Benim de kırmızı çizgim bu.

Ne tür tepkiler aldınız Neşet Ertaş yorumunuza? Olumsuz eleştiriler var mı?

Olabilir. İnsan ön yargı taşıyabilir, bir anda köpürebilir, sınırları zorlayabilir. Bu gibi durumlar anlık gelişebilir, normaldir. Sevmemiş de olabilir. Bana göre her şey olağan. Ben çok sevgi doluyum. Planlı, projeli, kötü niyet ile yapılan saldırılar dışında eleştiriye açığım. Ben ülkemin her şeyine hayranım. İnsanlarına sefası da olur cefası da. Aramızda hallederiz. Biz biriz.

STARLIK UMURUMDA OLMAZ

Starlık kavramı senin için ne ifade ediyor?

Benim için hiç bir şey ifade etmez. Zaten star olan da starım diye ortalıkta gezmez. Bunun büyük örnekleri çok; mesela Neşet Ertaş. Ben de onu örnek alıyorum, starlık umurumda olmaz. Üretmeye, şarkı yazmaya bayılıyorum. Ama bunu yazarken motivasyonum; içten, doğal bir şekilde hayatı yaşamak.

YAŞ GENÇ AMA RUHUM ESKİ

Bugünkü piyasa müziklerini nasıl buluyorsunuz? Yeni jenerasyon sizce kimleri dinleyip müzik yelpazesini geliştirebilir?

Benim pek tarzım değil. Yaşım genç ama ruhum eski. Ya Sezen Aksu dinlerim ya da Neşet Ertaş. Yaşayıp, yazan insanları severim. Notasız, teknik abartısız. Sanırım kendime yakın bulduğum için. Ben de yaşadıklarımı şarkı yapıyorum. Bir anda söz, müzik geliyor kulağıma. Kayıt alıyorum. Yeni jenerasyona anlamlı eserleri dinlemelerini öneririm. Bir yerde anlam varsa neşe de, keder de sevgi de, nefret te vardır, hayat gibi.

Geleceğe yönelik hayallerin neler?

220 küsur şarkımı sevenlerimle buluşturmak ve kalplere girebilmek. Çünkü o şekilde yaşayabilirim. Bu şarkılarımın klip senaryolarını bile yazdım. Ayrıca şarkılarımın uzun hikâyelerinin olduğu bir kitap çalışmam var. Şimdilik hedefim önümdeki proje ve sözü, müziği bana ait olan "Maşallah" şarkımı çıkarmak.