Bebeklik çağına özel oyunlar

Bebeğiniz 6 aylık olduğunda ellerini, kollarını kontrollü hareket ettirebildiğini keşfeder. Neredeyse her şeye hafifçe vurarak, bunları okşayarak veya yalayarak keşfeder. Bebeğinizle artık Montessori aktivitelerini yapmaya başlayabilirsiniz.

LEYLA ÖZTÜRK / cumartesi@aksam.com.tr

Yeni doğmuş bebeğinizle özellikle 0-3 ay aralığında çok faydalı, bir o kadar da eğlenceli etkinlikler yapabilirsiniz. Öncelikle yarı şişik bir plaj topunun üzerine bebeğinizi koyun. İki elinizle bebeğinizi belinden kavrayın. İleri geri ve sağa sola doğru bebeğinizi hareket ettirin. İlerleyen aylarda oturabildiğinde bu oyunu kendi başına yapabildiğine de şahit olacaksınız.

Evinize bir kuş alırsanız bu kuş hem işitsel hem de görsel olarak bebeğinize çok iyi gelecektir. Bebeğiniz başlangıçta çok net göremese de ilerleyen aylarda görüntü tam olarak netleşecek ve bu da bebeğinizin gelişiminde oldukça faydalı olacaktır. Kuşun rengi ve çıkardığı ses bebeğinizin dikkatini çok çekecek, bu da onun oldukça hoşuna gidecektir. Başka bir canlıyı izlemek ve büyümek, ilerleyen yaşlarda çocuğun hem empati duygusunun gelişmesine yardımcı olacak, hem de kişiliğinde olumlu etkiler yaratacaktır.

3 aylık bebeğiniz artık yüzleri yavaş yavaş ayırt edebilir. Bebeğinize aile albümünüzü gösterebilirsiniz. Özellikle kendi fotoğraflarını görmek bebeğin dikkatini çekecektir.

Bebeğiniz 4 aylık olduğunda nesneleri veya insanların hareketlerini izleyebilir. Bebeğinize aynada kendisini izlemesi için fırsat verin. Bu onun oldukça dikkatini çekecek ve hoşuna gidecektir.

Bebeğiniz 6 aylık olduğunda ellerini, kollarını kontrollü hareket ettirebildiğini keşfeder. Neredeyse her şeye hafifçe vurarak, bunları okşayarak veya yalayarak keşfeder. Bebeğinizle artık Montessori aktivitelerini yapmaya başlayabilirsiniz.

Bebeğiniz seslere ve bir şeyleri sallamaya ilgi duymaya başladığı için plastik şişelerin içine nohut, makarna, pirinç gibi farklı sesler çıkaracak materyaller koyup bunu bebeğinizin yanında sallayabilirsiniz. Onun da aynısını yaptığını ve oldukça keyif aldığını göreceksiniz.

Bebeğiniz 7 aylık olduğunda en sevdiği şey, oyun eşyalarını yerinden çıkarmak ve sonra toplamak olacaktır. Evde her an boşaltıp doldurabilecek bir şeyler bulur.

Montessori aktivitesi olarak boş oyuncak kutusunu ve oyuncaklarını bebeğinizin önüne yerleştirin. Ardından bunları teker teker kutuya yerleştirin. Bebeğiniz sizi izledikten sonra aynısını yapacaktır. Bu aktiviteyle bebeğinizin kaba motor gelişimini, boyutsal ve mekânsal farkındalığı kavramasını sağlayacaksınız.

Bebeğiniz 9 aylık olduğunda evde gezintiye çıkın, onunla kapı kolunu tutup açın. Ardından kapı zilini onun çalmasına izin verin. Asansörle kata çıkmak için düğmeye onun basmasını sağlayın. Bu etkinlikler bebeğinizin el-kol koordinasyonunun, dinleme yeteneğinin ve duyusal gelişiminin tamamlanmasına yardımcı olacaktır.

Bebeğiniz 10 aylık olduğunda el-kol koordinasyonlarının oldukça uyumlu olduğunu fark edeceksiniz. Bebekler bu dönemde bir şeyleri üst üste koymaktan oldukça keyif alırlar. Montessori pembe kule materyalinin en büyük 5 parçasını bebeğinizin önüne koyabilirsiniz. Onun teker teker, karışık ve sırayla oluşturduğu kuleyi dengede tutana kadar denediğini ve bundan çok mutlu olduğunu, oldukça uzun süre bunun başından kalkmadığını fark edeceksiniz. Bu aktivite bebeğinizin ince motor, kaba motor gelişimini ve boyut-ağırlık farklarını yavaş yavaş anlamasını sağlayacaktır.

Bebeğiniz 11 aylık olduğunda yüksek bir yerden bir şeyler fırlatmayı keşfedecek ve bundan çok keyif alacaktır. Bunun için bebeğinizi mama sandalyesine oturtun. Ardından önüne peluş oyuncaklarını koyun. Bırakın bunların her birini sırayla yere atsın. İlerleyen aylarda önüne büyük ve yuvarlak bir kutu koyarsanız peluşları onun içine atmaya çalıştığını göreceksiniz. Bebeğiniz peluşları bırakıp düşüşlerini gördüğü zaman sebep-sonuç ilişkisini öğrenecek, el-göz koordinasyonu gelişecek; kavrama ve serbest bırakma arasındaki farkı anlayacak, en önemlisi de bu etkinlik sosyal yönden gelişmesine oldukça fayda sağlayacaktır.