Bebeklerde beslenme

Çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığı edinebilmesi için bebeklik döneminde ek gıdaya geçişle birlikte doğru yönlendirilmesi büyük önem taşıyor. Ailenin yeni besinleri hep beraber sofrada denemesi, aynı saatte hep beraber sofraya oturulması, yemek kurallarına uymaları çocukların düzen ve sınır konusunda çok güvende olmalarını sağlar.

LEYLA ÖZTÜRK / cumartesi@aksam.com.tr

Bebekler ilk dünyaya geldikleri zaman reflekslerinin yardımıyla anne sütünü kolaylıkla alırlar. Anne sütü ile beslenme süreci tamamlanıp da ek gıdaya geçtiğinde bebekler bilinçli beslenmeyi ve sofra kültürünü ise anne babasını, kardeşlerini gözlemleyerek öğrenir. Sofra kültürünü almak gelişmekte olan bir bebek için oldukça önemlidir. Ailenin yeni besinleri hep beraber sofrada denemesi, aynı saatte hep beraber sofraya oturulması, yemek kurallarına uymaları çocukların düzen ve sınır konusunda çok güvende olmalarını sağlar.

Her ailenin kendine has bir sofra kültürü ve beslenme ile alakalı benzer alışkanlıkları olmalıdır. Bu yüzden özellikle anne babaların yemek kültürlerini çocukları doğduktan sonra çok ciddi şekilde geliştirmeleri gerekir. Çünkü küçük yaşlarda çocuk neyi tadarsa ileriki yaşlarda onu arar. Özellikle ek gıdaya geçtiği dönemlerde bebek sebzeyle ve sağlıklı yiyeceklerle tanışırsa ve damak tadı böyle şekillenirse sonraki dönemlerde beslenme düzeninde o yiyecekleri eksik etmez sofrasından.

OBEZİTEDEN KORUMAK İÇİN SEBZEYİ SEVDİRİN

Çocuklara yemek sorulurken çok net bir şekilde 'Bu akşam karnabahar mı yemek istersin? Enginar mı?' diye oldukça basit seçenekler arasında tercih sunulmalıdır. Eğer çocuğa ne istersin denilirse elbette onun isteyeceği şeyler genellikle paketli gıdalar olacaktır. Düzenli yemek alışkanlığı edinebilmesi için de çocuklara küçük yaşlardan itibaren 'Yemeğe gelmiyor musun?' demek yerine 'Yemek saati geldi' demek gerekir.

Yapılan araştırmalar sınır çizebilen ve kuralları olan ama aynı zamanda bunu şefkatle yapan ebeveynlerin çocuklarının daha çok sebze yediğini, daha sağlıklı beslendiğini ve obeziteye daha az yakalandıklarını gösteriyor. Fakat kuralsız ailelerde çocukların obeziteye yakalanması ve sağlıklı yaşam koşullarına uyması daha da güçleşiyor.

YENİ TATLARA BEBEKLİKTE ALIŞTIRIN

Yeni tatlar denemek ve çocukların buna alışması için en uygun zaman bebeklik dönemidir. Çocuklar 2-3 yaşından sonra besinlere tepki göstermeye başlar. Bu yüzden rahat ve mutlu bir sofra etrafında yemek yemeyi keyifli, zevk alınabilen bir ortam haline getirmek çok önemlidir. Bebek anne babasını yemek yerken oldukça mutlu ve keyifli gördüğünde bütün yeni tatları kabul etmesini sağlamak kolaylaşacaktır. Çocuk yemeğini bitirmesi için zorlanmamalı sadece tadına bakması yeterli olmalıdır. 'Tadına bak seveceksin' demek senin için çok yararlı demekten daha çok işe yarar, bu unutulmamalıdır. Çocuklara sevmedikleri besini 5-10 kez denetmek yerine o gıdayı farklı biçimler ve tarifler deneyerek pişirmek, o besinden alacağı vitamini farklı besinler yoluyla vermek çok daha güzel bir yoldur.