Bebek ve çocuk odaları depreme nasıl hazırlanmalı?

Olası bir depreme karşı ebeveynlerin akıllarındaki en önemli soru, ''Mobilya konusunda çocuk ve genç odalarını nasıl güvenli hale getirebiliriz?'' oluyor. Bu noktada önerilerde bulunan Soyserin Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Mehmet Soyserin, ''Mobilyalar depreme karşı sağlam olmalı ve düzgün bir şekilde sabitlenmeli. Beşiklerin yakın çevresinde, beşikten daha yüksek bir mobilya, eşya ya da obje yer almamalı. Cam kenarına yatak konulmamalı ve yatağın yanındaki duvarın sağlam olduğundan emin olunmalı.'' diyor.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Deprem hayatımızın bir gerçeği ve bu bilinçle hayatımızı dizayn etmemiz gerekiyor. Önceliğimiz oturduğumuz binanın ve zeminin sağlam olması. Deprem anında yapılması gereklerle ilgili olarak da uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Deprem tatbikatlarında evlerin içinde yaşam üçgeninin nasıl kurulacağı anlatılıyor. Bu noktada evin bazı bölümleri ve eşyaları hayat kurtarıcı olabiliyor. Özellikle çocuk ve genç odalarını nasıl güvenli hale getirebiliriz sorusu ebeveynlerin akıllarındaki en önemli soru. Soyserin Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Mehmet Soyserin konu hakkında bazı önerilerde bulundu.

OYUNCAKLAR DÜŞMEYECEK YERLERE KALDIRILMALI

"Genç ve çocuk odalarında depreme karşı güvenli alanlar oluşturmak için; öncelikle mobilyaların deprem anında devrilmelerini engelleyecek şekilde doğru yerleştirilmesi şart. Dolayısıyla, mobilyaların duvarlara veya diğer sabit yapısal unsurlara sıkıca tutturulmuş olması gerekiyor." diyen Soyserin ebeveynlere şu uyarılarda bulundu: "Asılı ve ön kapak koruyuculu raflar sayesinde kitapların ya da aksesuarların düşmeleri engellenmeli. Yatak yanındaki duvarların güçlü olduğundan emin olunmalı. Ayrıca deprem anında sallanmakta olan yataktaki çocukların düşmesinin de engellenmesi önemli. Odada yer alan aksesuar veya oyuncaklar ya dolaplara kaldırılmalı ya da düşmeyecek şekilde yerleştirilmeli. Bebek ve çocuk odaları için de afet anında kolayca ulaşılabilecek bir deprem çantası hazırlanmalı. Çantada; bebek maması, biberon, 1 litre su, bebek bezi, ilaç, tulum, battaniye, kolonya, ıslak ve kuru mendil gibi bebeğin temel ihtiyaçlarının yanı sıra psikolojisini korumak için de 1 adet oyuncak yer almalı. Önceden hazırlanacak acil durum planı ve aile bireylerinin deprem esnasında yapması gerekenler, çocuğa bir oyun gibi gösterilerek önceden öğretilmeli ve çocuğun bunu kavraması sağlanmalı. Bu püf noktaları, genç ve çocuk odalarında depreme karşı güvenli alanlar yaratmak için kullanılabilir ve deprem esnasında güvende olunması sağlanabilir."

CAM ÖNÜNE EYATAK KONULMAMALI

Genç, çocuk ve bebek odalarındaki mobilyaların sabitleme işlemi sırasında kullanılan malzemelere dikkat edilmesi ve belli periyotlarla bu mobilyaların kontrol edilmesi gerektiğini söyleyen Soyserin, "Sabitleme aparatlarıyla dolaplar, kitaplıklar ve diğer mobilyalar duvarlara sıkıca sabitlenmeli. Ayrıca ürünlerin sıkı bir şekilde montaj edilmeleri de çok önemli. Bebekler, 3 yaşlarına kadar tehlikeleri fark etmede güçlük yaşar ve yavaş hareket ettikleri için de eşya devrilmesi gibi durumlarda riskli bölgeden uzaklaşmakta gecikebilir. Bu nedenle olumsuz durumlarla karşılaşmamak için bebek ve çocuk odalarının dekorasyonunda dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunuyor. Bebeklerin beşiklerini, üzerine dolap ve benzeri mobilyaların devrilebileceği noktalardan uzak tutmak, alınması gereken ilk önlem. Beşiklerin yakın çevresinde, beşikten daha yüksek bir mobilya, eşya ya da obje bulunmaması da devrilme riskini ortadan kaldıran önlemlerden biridir. Aynı şekilde çocukların yatakları ve bebek beşikleri, camların kırılma olasılığına karşı pencerelerin hemen önüne yerleştirilmemeli." şeklinde konuşuyor.

Son olarak bebek, çocuk ve genç odalarındaki mobilyaların olası bir depreme karşı hangi özellikleri taşıması gerektiği hakkında da bilgi veren Soyserin, "Mobilyaların depreme karşı dayanıklı olması çok önemli. Bu odalarda kullanılan mobilyaların stabil ve sağlam olması gerekir. Ayrıca çocuklarımız için güvenli olması, keskin kenarlar ve köşeler bulundurmaması, düzgün yüzeylerle donatılmış olması koruyucu özellikler olarak önem taşıyor. Bu anlamda bizim Lajivert ve Ritmik markaları altında yer alan ürünlerimiz dayanıklı ve kaliteli malzemeden üretiliyor ve TSE belgeli. Firma olarak önceliğimiz; bebeklerimiz, çocuklarımız ve gençlerimizin ihtiyaçlarını tam ve doğru şekilde tespit ederek kendilerine güvenli, huzur dolu bir yaşam alanı sağlamak." diyor.