Bebeğinizi sağlıklı besleyin

NİL ŞAHİN GÜRHAN

nil@nildiyet.com

Bebeğimizi beslerken en öneli konu anne sütüyle beslemek. Bebeğinizi emzirmeniz; hem bebeğiniz hem de sizin için en çok önemli. İlk 6 ay sadece anne sütü ideal. Altıncı aydan sonra ek gıdalara kontrollü bir şekilde geçmelisiniz. 6- 12 ay arası emzirme ve ek gıdalarla besleme kontrollü bir şekilde yer değiştirir. 1 yaşına gelince de bütün temel besinleri çatalla ezerek yiyebiliyor, çiğniyor, aile sofrasına oturuyor şekilde sağlamalıyız.

Bebeğiniz eğer anne sütü almıyorsa öncelikle sütünüzü pompayla sağarak ona vermelisiniz. Sütünüzün bol ve sürekli olması için kendi beslenmenize özen göstermeli, iyi beslenmelisiniz. Ve 3 saatte bir sütünüzü çekmelisiniz. Daha uzun süre ara verirseniz sütünüz azalır ve çabuk biter. Eğer sütünüz yok veya yetersiz geliyorsa; ayına uygun mama desteğini doktorunuzun ayarlama ve önerilerine göre vermelisiniz. 

Çocuklar ve bebekler beslenme kirliliğinden biz büyüklere göre daha yoğun etkilenirler. Ve bu durum çocukluk dönemi ve yetişkinlik döneminde bir çok sağlık problemleri yaşamalarına zemin hazırlayabilir. Bunun bilincinde olarak çocuklarımızı olabilecek en doğal yiyeceklerle beslemeliyiz. Katkı maddesi içeren paket yiyecekler konusunda seçici davranmalı, sebze ve meyvenin doğal üretilenleri mevsiminde taze olarak tüketmeliyiz. 

Bebeğiniz bağışıklık sistemini güçlendirmek için; birinci kural bebeğinizi anne sütüyle beslemek. Eğer bebeğiniz emmiyorsa sütünüzü sağarak vermelisiniz, ancak sağdığınız sütü kısa süre içinde bebeğinize verirseniz besin elementi ve enzim kaybı az olacağı için bağışıklık sistemine etkisi o kadar büyük olur. 

BAĞIŞIKLIĞI İÇİN SU ŞART

6 aydan itibaren bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yapabiliriz? 

Bol su içmesini sağlamalıyız. 

Her gün 2- 3 kere küçük miktarlarda çiğ mevsim sebze - meyvesi yemesini sağlayın 

Ek gıdalara çocuk doktorunuzun takibi ile düzenli ve doğru sırada başlamalısınız. İlk başlangıç; 

- Meyve püresi

- Çorba

- Yoğurt 

Kahvaltı temelinde başlamalı, bir yiyecek grubuna alışıp tam yedikten sonra diğer gruba başlamalı