Bayramda sağlıklı beslenmeye devam…

NİL ŞAHİN GÜRHAN

nil@nildiyet.com

Şeker Bayramı… Adı üstünde tabii ki şeker ve tatlı yiyeceğiz. Ancak önce sağlıklı, yeterli ve dengeli bir beslenme planı oluşturacağız. Böylece bayramı enerjik geçirip orucun etkisiyle yavaşlayan metabolizmamızı hızlandıracağız. 

SABAH KAHVALTISI ŞART 

Sağlıklı beslenme her gün güzel bir kahvaltıyla başlar. Bayramın ilk günü sağlam, güzel ve keyifli bir kahvaltıyla güne başlayın. Kahvaltıda yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek ve bolca mevsim yeşilliği mutlaka olsun. Zeytin, ceviz, bal, tahin pekmez, reçel de çeşit ve renk katar. Bayrama özel farklı ilaveler yapabiliriz ancak temel besinleri aldıktan sonra. 

ÖĞÜNLERİNİZ DÜZENLİ OLSUN 

Bayram telaşına kapılıp düzeniniz bozulabilir. Ancak ne yapıp edin, öğünlerinizi yemeye özen gösterin.  Aralarda fındık, badem, ceviz gibi kuru yemişler, kuru meyveler, sütlü kahve, ayran, minik bir sandviç gibi sağlıklı küçük atıştırmalar yiyin. Dört saatten uzun süre aç kalmayın ki metabolizmanız yavaşlamasın. 

DENGELİ BESLENİN

Öncelikle tabağınıza alacağınız yiyecekler; her besin grubunu içermeli. Birinci grup et grubu, kırmızı et, tavuk, balık, peynir bu gruba dahil. İkinci grup ekmek grubu. Daima tercihinizi tam tahıllı veya çavdar ekmeğinden yana kullanın. Börek, makarna veya pilav yediğinizde ekmek yemeyin. Üçüncü grup sebzeleri kapsar. Mevsim yeşilliklerinden mümkün olduğunca faydalanın. Dördüncü grup meyve grubudur. Yaz meyvelerinin metabolizmayı canlandırmadaki etkisi büyüktür. Es geçmeyin. Serinlemek için ev yapımı limonata tercih edebilirsiniz. Limonatanız kilo durumunuza göre az şekerli veya şekersiz olsun. 

İKRAMLARDA ÖLÇÜLÜ OLUN  

Bayram ziyaretlerinde ikramlar kaçınılmazdır. Ölçülü olmaya gayret edin. Dolmalar, börekler, sarmalar ve tatlılar bayram ikramlarının vazgeçilmezidir. Her yediğiniz dolma, börek ve sarma ekmek grubuna girer. Ölçüyü kaçırmamanız gerekir. Tatlılarda ise tercihinizi dondurma, sütlü tatlılar veya meyvelerden yana kullanın. Baklava veya diğer şerbetli tatlılardan yemek isterseniz gün içinde 2 dilimi geçmemeye özen gösterin ve yemeğin üzerine tokken yiyin. Bayramda tatile gidecekseniz otellerin zengin mönülerinde kendinizi kaybetmeyin. Otel mönülerinde genellikle derin yağda kızartılmış yemekler, hamur işleri, tatlılar çok olur. Sebze, salata, taze meyve gibi doğal yiyecekler daha sık olsun. 

HAREKET EDİN…  

Ramazan boyunca minimuma indirdiğiniz hareketi artırın. Tempolu yürüyüşler, bol yüzme gibi kardiyo egzersizlerle yavaşlamış metabolizmanızı tekrar canlandırın. Bunu yaparken öğlen güneşin dik olduğu zamanlarda değil, sabah erken saatlerde ya da öğleden sonra akşamüstü zamanları tercih edin. Ramazan boyunca oruçluyken yeterli miktarda su içemiyoruz. Bedenimizin su ihtiyacı vücut ağırlığımız  başına 30 ml’dir. Gün içine dağıtarak günün istediğiniz saatinde yemeklerden önce, sonra, ortasında ve diğer zamanlarda bol bol su içmeye özen gösterin. Ayrıca bu sıcaklarda çok fazla terliyorsanız, kaybettiğiniz suyu yerine koymak için bol bol su içmek çok önemli. Mineral dengesini sağlamak için sade doğal maden suyu tüketin. Ancak, maksimum günde 2 kereyi geçmemek şartıyla. Ayran besin değeri yüksek, kolay ve serinletici bir tercih olacaktır.