Bayram stilinden geçer not almak lâzım

Bayramının, her zaman olduğu gibi hem manevi değeri hem de ailelerimizi çok mutlu eden bir çok özel ritüeli var. Bayramlık kombinler yapmak da çocukluğumuzdan bu yana bize bu özel günlerin en heyecan veren kısmıdır.

ÜMİT TEMURÇİN / umittemurcin@gmail.com

Belki sevdiklerimiz ile sarılıp kucaklaşamayacağız ama çekirdek aileler yine bugünü beraber geçirecek. Aile büyükleri ile bir araya gelemesek de, görüntülü aramalar yapılıyor ve özlemimizi biraz da olsa gideriyoruz. Büyüklerimiz, eminim eskiden olduğu gibi bayram sabahı yine çok şık ve özenli bir şekilde çocuklarının ve torunlarının karşısına çıkacaklardır, pek ya siz?

Pandemi sürecindeki tembellik hallerimiz ve üzerimize yapışan spor kıyafetler, denim stilleri ile umarım onların karşısına çıkmayı düşünmüyorsunuzdur. Bir de çocuklu ailelerden iseniz eğer, üzerinizde ayrı bir sorumluluk olduğunu düşünüyorum. Bazılarınızın ne gibi bir sorumluluk dediğini duyar gibiyim. Hemen açıklayayım. Gözlerinizi kapatın ve çocukluğunuzdaki bayram öncesi haftayı hatırlamaya çalışın. Alışverişe çıktığınızı ve belki de bilinçli olarak ilk kombin yapma deneyimlerinizi anımsayın. Alınan o kıyafetleri heyecan ile sevdiklerinize gösterip, bir an önce bayram sabahı olsun diye saatleri saydığınız günleri… Evet belki hiçbir şey o eski günlerde olduğu gibi değil ama bunu özel bir hikâyeye çevirmek, kurguda onlara rol vermek, kombin konsept alternatifleri sunmak ve çocuklarınıza güzel bayram anıları bırakmak sizin elinizde. 

BAYRAMDA NE TARZ KOMBİNLER GİYİLMELİ

• Kurban Bayramı olması nedeniyle yetişkinler daha özenli, sade ve soft renklerden yana seçimlerde bulunabilirler.

• Kadınlar, kruvaze uzun ve dökümlü zarif saten kumaşlı elbiselerde hem konforlu hem de asil görüneceklerdir.

• Elbise tercih etmeyenler için ise tek renk bol dökümlü blazer ceketli takım alternatiflerine göz atabilirsiniz.

• Pileli maksi uzunlukta etekleri veya balon etekleri; beyaz, lila, sarı, turuncu ve toprak tonlarında gömlekler ile kombinlerseniz çok havalı ve sofistike bir stil sunarsınız.

• Sade bluzların üzerine dantelli transparan gömlekler eklenip beyaz kumaş pantolonlar ile tamamlanabilir.

• Desen olarak ilk önerim iri yapılı floral yani çiçek desenleri, koyu tonlar üzerine renkli büyük çiçek seçenekleri ya da barok dönemi baskılar bayram stilinize daha olgunluk bir duruş katacaktır. Kurban Bayramı olması nedeniyle hayvan baskıları ve desenlerinden kaçınmanızı tavsiye ederim.

• Erkekler örme baskılı blazer ceketleri ister chino isterse jeanler ile kullanabilir. İçine düz tişört ya da tek renk gömlekler tercih edebilir. Desenli bir mendil ve sneaker ayakkabı ile hem konforlu hem de şık bir tarz elde edebilirsiniz. Mavi, beyaz, ekru ve toprak tonları bayram kombini için çok ideal renkler.

• Çocuklar içinde yine büyükleri referans alan stiller seçebilirsiniz tabi ki onlara fikirlerini sorarak, kendilerini anne ve babalarının tarzlarında görmek iyi hissettirecektir. Erkek çocuklar içi; gömlek, kravat ve denim kombini, şort ve ceketli takımlara bir papyon vs… Kızlar için beyaz dantelli elbiseler, pantolonlu ve desenli bluz kombinlerine saç aksesuarlı ve çanta olmazsa olmaz. Bayram çocuklar için de uzun bir gün olacağı için, sandalet veya spor ayakkabı modelleri seçin ki konforlu adımlar attıkları anılar ile dolu bir bayram yaşasınlar…