Başarı için göz muayenesi şart

Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasına az bir zaman kaldı. Okul çağında çocuğu olan anne babalar tatlı bir telaş içinde, çocuklarının okul ihtiyaçlarını tamamlamaya çalışıyorlar. Defterler, kitaplar, önlükler, kalemler, çantalar, formalar alındı. Peki, çocuğunuzun göz sağlığı yeni eğitim dönemine hazır mı? Göz sağlığındaki bozukluklar çocuğun başarısını etkiler mi? Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu anlattı.

Bir eğitim ve öğretim dönemi daha başlıyor. Çocukların okul hazırlıkları yavaş yavaş tamamlanıyor. Kitap, defter, önlük ihtiyaçları tamam, fakat çocukların göz sağlığı yeni okul dönemine ne kadar hazır? Gerekli göz muayeneleri yapılmayan çocuklar tahtayı görememe, ders çalışırken göz veya baş ağrısı, kızarıklık ve sulanma problemleri yaşayabiliyor. 

Bu da çocukların dersten kopmasına, ilerleyen zamanlarda da başarısının düşmesine yol açabiliyor. Bu gibi ciddi sorunlarla karşılaşmamak için aileler okul öncesinde çocuklarını bir göz sağlığı uzmanına muayene ettirmelidir.

BAŞARIYI DESTEKLİYOR

Okula başlayacak her çocuk, okul dönemi öncesi bir göz muayenesine tabi tutulmalıdır. Çünkü görme sorunları tespit edilen ve tedavisi uygulanan çocukların akademik başarılarının arttığı gözlemlenmiştir. Teşhis edilmeyen göz problemleri çocukların başta derslerde uyum sorunları, ilerleyen süreçteyse depresyon belirtileri yaşamalarına neden olabilir. Okul öncesi yapılan göz muayenelerinde nadiren de olsa çocuğun bir gözünde körlük aşamasında görme kaybı olduğu ortaya çıkıyor. Aileler bu duruma inanmakta zorlanıyor. Çünkü çocuk tek gözle tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliyor ve tüm faaliyetlerini yerine getirebiliyor. Bu durum da çocuğun yaşadığı görme problemini ailenin fark edememesine neden olabiliyor. Okul öncesi yapılan her 5 tarama testinin birinde çocuğun ciddi görme problemi yaşadığı ortaya çıkıyor.

DIŞLANMA KORKUSU 

Birtakım görme problemleri olan çocuklar, bu şikâyetleri okul başladığında daha fazla sorun etmeye başlıyor.  Hatta şaşılık sorunu olan çocuklar okul çevresi tarafından dışlanacağını dahi düşünebiliyor. Göz kayması yaşayan bu çocuklar için zaman kaybetmeden bir göz operasyonun planlanması gerekiyor.

EN ÇOK HİPERMETROPİ GÖRÜLÜYOR

Okul çağına gelen çocukların en fazla yaşadığı görme sorunu, yakını görememe (hipermetropi) problemidir. Bu görme sorunu çocuğun doğumuyla başlar ve her yıl yaş aldıkça geriler. Ölçülen hipermetropi derecesi çok yüksek değilse ve çocuğun iki gözü arasında ciddi bir fark yoksa uzağı görememe sorunu ile karşılaşılmaz. Ancak bu çocuklar okula başladıklarında yakın çalışırken baş ağrısı şikayeti yaşayabilir. İlerleyen dönemlerde ise şaşılığa kadar varan tablolarla karşılaşılabilir.

MİYOPİ YAŞI 8’E DÜŞTÜ

Okula başlama dönemi olan 6-7 yaş aralığında, uzağı görememe probleminin (miyopi) ortaya çıkma ihtimali çok düşüktür. 20 yıl evvel miyopinin başlama yaşı 9-10 iken, günümüzde 8 yaşına kadar düştüğü görülüyor. Bu durumun nedeni ise çocukların ergenliği daha erken yaşlarda yaşamaya başlamaları ve ekranlı cihazları çocukluk döneminde yoğun olarak kullanmalarıdır. Miyopi sorunu ise gerekli rutin göz muayeneleri yapılmıyorsa, ancak çocuğun sınıfta tahtayı net görememesiyle ortaya çıkar. Bu problem tamamen yapısal bir olaydır ve yaşla beraber ilerler. 10-16 yaş arası dönem problemin en hızlı arttığı süreçtir. Miyopide genellikle 20 yaş sonrasında artış olmaz ya da artış hızı çok yavaş seyreder.

UZMAN DESTEĞİ ŞART

Çocuğunuz çok yakından televizyon izliyor, ya da düzgün yazı yazmakta veya çizim yapmakta zorlanıyorsa, sık sık baş ağrısı şikayeti oluyorsa, uyku düzensizlikleri yaşıyorsa, sakarlık yapıyor, çok sık sağa sola çarpıyorsa, gözle takibi düzgün değilse en kısa sürede göz muayenesi yaptırmak gerekir. Ayrıca çocuğun iki göz büyüklüğü veya göz kapakları seviyesi farklı ise, gözünde sık enfeksiyon, sulanma veya kızarıklık oluyorsa ve ailede göz bozukluğu hikâyesi varsa mutlaka bir uzman desteğine başvurulmalıdır.