Ballı şekersiz pankek

TÜREV ULUDAĞ

turevuludag@hotmail.com

Bal tutan parmağını yalar.

Bal bal demekle ağız tatlanmaz

Bedava sirke baldan tatlıdır.

Atasözlerine bile konu olmuş bal Cilalı Taş döneminden bu yana, insan yaşamının ve ekonominin bir parçasıdır. Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen çok faydalı bir besindir.

Bütün malzemeler bir kapta kek kıvamına gelene kadar çırpılır, teflon tavamızı ocağın en büyük gözünde kızdırılıp ocak en kısık dereceye alınır ve tavaya kaşık yardımıyla hamur dökülür, hamur göz göz olunca çevrilir. Diğer tarafı da pişirilip ocaktan alalım, bütün hamur bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Bir tavaya üç tane pankek sığıyor, bir kaşıktan fazla dökerseniz daha büyük olur ve birbirine değer, büyük yapmak istiyorsanız tek tek yapın. Bu hamurdan yalancı waffle da yapabilirsiniz. Pancake leri üst üste koyun üzerine tereyağını koyun ve narenciye balı ekleyin. Şimdiden afiyet olsun. 

Narenciye balı: Bu balı arıcılarımız genel olarak limon, mandalina ve portakal bahçelerinde bulunan ağaçların çiceklerindeki nektarlardan elde edilen baldır. Genel olarak ülkemizde bu şekilde bal Akdeniz bölgesinde yapılmaktadır. Narenciye balı; berrak görünüm ve kendine özgü narenciye çiçeği kokusuna sahiptir. Narenciye çiçeklerini damağınızda hissettirecek, ferahlatıcı ve narenciye çiçeğinin yoğun aromasına sahiptir. Tatlılığı ve tat kalıcılığı yüksek, akışkan ve ağızda hızlıca dağılabilen bir dokusu vardır.

Malzemeler:

- 1 tane yumurta

- 1 kahve fincanı narenciye balı

- 2 yemek kaşığı sıvı yağ

- 1 su bardağı süt

- 1,5 su bardağı un

- 1 paket kabartma tozu

- 1 paket vanilya

- 1 parça tereyağ