Balıkesir Gastronomisi'nden üç kitap, dört ödül

Balıkesir'in lezzet bakiyesi Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber'in hazırladığı ''50 Peynirli Şehir Balıkesir'', ''Zeytin Ülkesi Balıkesir'' ve ''Ekmek Şehri Balıkesir'' adlı kitaplarla Gastronomi dünyasının dikkatine sunuldu. Üç eser dünyanın en prestijli Gastronomi yayıncılığı ödüllerine değer bulundu.

Balıkesir, sahip olduğu lezzet mirasını anlatan üç kitabın yarattığı değer zinciri ve kitapların elde ettiği uluslararası başarılarla gastronomi dünyasında yeni bir kapı açtı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber'in hazırladığı "50 Peynirli Şehir Balıkesir", "Zeytin Ülkesi Balıkesir" ve "Ekmek Şehri Balıkesir" eserleri, dört uluslararası ödül alarak bir ilke imza attı.

Gourmand World Cookbook Awards'ta 2019 yılında dünyanın en iyi peynir kitabı seçilen "50 Peynirli Şehir Balıkesir" kitabı, 2023 Gourmand Awards'ta son 25 yılın en iyi kitapları arasında yer alırken, "Ekmek Şehri Balıkesir" dünyanın en iyi ekmek kitabı, "Zeytin Ülkesi Balıkesir" ise kategorisinde dünyanın en iyi ikinci kitabı seçildi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle hazırlanan eserler İstanbul'da düzenlenen bir lansmanla tanıtıldı. Kitapların gastronomi kültürüne katkıları sözkonusu lansmanda Cengizhan Koca'nın moderasyonu ile gerçekleşen "Balıkesir'in Gastronomi Hazinesi" başlıklı bir panelde konuşuldu. Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve yazarlar Berrin Bal Onur ile Neşe Aksoy Biber'in katıldığı panelde Balıkesir'in yerel lezzetlerinin çeşitliliği, korunması, gastronomik değerlerle oluşan mikro ekonominin ülke ekonomisine katkı sağlayacak düzeye nasıl ulaşacağı ve şehrin zengin mutfak kültürü hakkında kapsamlı bilgiler misafirlerle paylaşıldı.

"TÜRKİYE'Yİ DOYURAN ŞEHİRİZ"

Balıkesir'in hem Ege'nin hem de Marmara'nın bütün güzelliklerini bir arada toplayan zengin bir yemek kültürüne sahip olduğunu vurgulayan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz "Balımız, kaymağımız, peynirimiz, zeytinyağımız, kuzu etimizle Türkiye'yi doyuran şehiriz. Bir şehrin hammaddesi güzelse mutfağı da güzeldir. Bilinen ve üretilmeyen peynirlerimiz var bizim. Bunların her biriyle ilgili ayrı sponsorluklar yaparak küçük işletmecilerimize ürettiriyor ve tedarik zinciri içerisinde tüketime sokuyoruz. Ama şu andaki en orijinal gündemimiz belediyenin kendi mandırasında; Balıkesir Valiliği, Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve STK'larımızla beraber artık üretim üsleri kurduk. Bunların satış noktalarını da insanların en çok ziyaret ettiği; Havran, İvrindi ve Sındırgı gibi tarihi misyonu olan ilçelerimizde kuruyoruz." dedi.

PEYNİR, ZEYTİN, EKMEK VE BALIKESİR

Gourmand Awards'ta "Peynir ve Süt" kategorisinde "Dünyanın En İyisi" (Best in the World) seçilerek büyük bir başarı elde eden ve aynı yarışmanın 25 yıllık geçmişindeki "en iyi eserler" arasında yer alarak "Best of Best" unvanını kazanan "50 Peynirli Şehir Balıkesir" kitabı, Balıkesir'in benzersiz peynir çeşitlerini detaylı bir şekilde inceliyor. Balıkesir'e özgü 50 farklı peynir türü bu kitapta yer alıyor ve her bir peynirin tarihi, yapılışı ve kültürel önemi ele alınıyor. Kitap sadece peynirlerin hikâyelerini değil, Balıkesir ve çevresindeki süt ürünlerinin geniş yelpazesini de kapsıyor. Gourmand Awards'ta "Akdeniz Kitapları" kategorisinde ikincilik ödülünü kazanan "Zeytin Ülkesi Balıkesir" kitabı da bölgenin zeytin ve zeytinyağı üretimine derinlemesine bir bakış sunuyor. Balıkesir ve çevresindeki zeytin çeşitlerinin, zeytinyağı üretim yöntemlerinin ve bu ürünlerin mutfakta nasıl kullanıldığının anlatıldığı bu kitap, Balıkesir'in zeytin üretimindeki zengin tarihini ve bu ürünlerin gastronomik değerini ortaya koyuyor.

Gourmand Awards 2023'te "Ekmek Kitapları" kategorisinde dünya birincisi seçilen "Ekmek Şehri Balıkesir" ise, Balıkesir'in zengin ekmek çeşitliliğine odaklanıyor. Şehrin farklı bölgelerinde üretilen 67 çeşit ekmeğin kendine has hikayesi, yapılış yöntemleri ve kültürel değeri bu kitapta detaylı bir şekilde işleniyor. Balıkesir'in ekmek kültürünün sosyolojik ve coğrafi çeşitliliğini yansıtan bu çalışma, ekmeğin bölge mutfağındaki rolünü ve önemini vurguluyor.