Baharın neşeli ruhu renklere yansıdı

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR
aysun.yildiz@aksam.com.tr

Doğanın yeniden canlandığı bahar mevsimini yaşıyoruz bugünlerde. Dolayısıyla içimiz kıpır kıpır. Yaşadığımız bu heyecan, dış görünüşümüze de yansıyor ister istemez. Baharın ruhuna uygun olarak kendimizi iyi hissedeceğimiz bahar gibi neşeli kıyafetlere gidiyor elimiz. Peki, moda dünyasında durum ne? Ünlü modacılar sizin için moda dünyasındaki bahar trendlerini anlattı. 

Moda, artık birçok kadının vazgeçilmezi, öyle ki sosyal medyadan ve dergilerden sürekli takip eder olduk. Mevsim geçişlerinde dolabımızı nasıl yenileyeceğimiz hep bir merak konusu. Havaların ısınıp baharın gelmesiyle yeni koleksiyonlar raflarda yerini aldı. Görünen o ki 70’li yıllar geri geliyor. Peki, ama bu bahar başka neler giyeceğiz, hangi renkler moda, bahar kombinlerimizi nasıl oluşturmalıyız? Bu konuda hâlâ kafanız karışıksa ünlü modacıların tavsiyelerine kulak verin. 

ÖZLEM SÜER

OMUZLAR AÇIKTA

2016 İlkbahar sezonunda vintage etkileri, dijital efektleri, çizgi desenleri, omuzları açıkta bırakan dekolte anlayışını ve transparanlığı görüyoruz. Slip elbiseler, sünnet tunikleri, kabarık kollar… Styling çok önemli. Seçimlerimizi farklı kombinasyonlarla match etmek bizi farklı stillere ve yolculuğa çıkarıyor. Romantizmin, Bohemian Style’in, Etnic bold tek renk desenlerin, pictorial desenlerin, Tropikal etkilerin yılı bu bahar… Karıştırarak, cesaretli stillemeler bizi heyecanlandıracak.

PASTEL TONLAR YOĞUN

Beyaz hâkimiyeti devam ederken yüksek enerjili, parlak renkleri de gördüğümüz, romantizm yılı olduğu için pastel tonlarının da yoğun olarak kullanıldığı çok renk alternatifi bir dönem yaşıyoruz. Pembe kuvars bu senenin ana renk tercihi. Şeftali tonları, bebek mavisi, şnorkel mavi, düğün çiçeği sarısı, buz mavisi, leylak grisi, turuncu...

SEÇİMLERE DİKKAT!

Seçimlerinizi vücut proporsiyonunuz, ten renginiz, yaşam biçiminizi yönlendirir…

VURAL GÖKÇAYLI

TREND AKIMINI REDDEİYORUM

Öncelikle trend kavramını kabul etmediğimi belirtmeliyim. Moda kültüründe bir trend yaratılması ve tüm modacıların o trendi takip etmesi kabul edilemez bir olgudur. Tüm büyük modacıların kendine has bir stili vardır. Bu stil her koleksiyonda kendini yeniler. Ben her zaman trendlere aykırı çalışmayı tercih ettim. Günümüzde çok ‘trend’ olduğu öne sürülen bir çok akımı reddediyorum. Benim için kumaş ve dikim modadaki en önemli unsur. 

ZARAFET ÖN PLANDA

Kombin yaparken, vücut yapısına uymadığı halde sırf “trend” olduğu için bir kıyafeti giymekten kaçınılmalıdır. Moda adabı ve zarafet ön plana alınmalıdır. Renk uyumuna dikkat edilmeli ve abartılı parçalardan kaçınılmalıdır.

GAMZE SARAÇOĞLU

ETNİK DESENLERiÇOK SIK GÖRECEĞİZ

2016 ilkbahar yazın en önde gelen trendleri düşük omuzlu üstler, elbiseler, volanlar, uçuşan kumaşlardan midi boy elbiseler. Vücut hatlarının net belirgin olmadığı dökümlü elbiseler bu sezonun önemli trendlerinden. Farklı yaka manşet ve kumaş özellikli erkesi gömlekler önemli bir trend. Özellikle beyaz-mavi çizgili kumaşlar çok gündemde. Triko elbiseler de bu sezon sıkça karşımıza çıkacak. Etnik desenlerinde bol olduğu bir yaz geçireceğiz.

Mavi beyaz uyumu 

Bu sezon güneş tonları, sarı, turuncu ve mavi tonlarını sıkça görebileceğiz. Özellikle mavi  beyaz uyumuna ve çizgilere sıkça rastlayacağız. Yeşil, sezonun bir diğer önde gelen rengi. Ayrıca çiçek desenleri de bu sezon göreceğimiz desenlerden.

DOĞALLIK ÖN PLANDA

Kombin yaparken trendleri aynı anda çok belirgin kullanmamaya özen gösterilmeli. Her trend, her vücut tipine uygun olmadığından, bilinçli seçimler yapılmalı. Son dönemlerde doğallık ön planda, doğal olmak ve doğal görünmek çok önemli…

ATIL KUTOĞLU

Deriler revaçta

Bu bahar trendlerinde moda da çeşitli alternatifler bulunmakta; minimalist, çağdaş sanat ve mimariden esintiler taşıyan çizgiler; renkli desenler, etnik öğeler, kesimler, detaylar, volanlar ve fırfırlı giysiler. Retro esintiler, özellikle 1970’ler… Deri parçalar çok revaçta, hem pardesü mont ama abiye parçalar… Kokteyl elbiseleri olarak transparanlık da bu sezonun önemli trendlerin başında.

ÇİNGENE PEMBESİ GÜNDEMDE

Renklerde kırmızı ve koral tonları bence en başta. Açık maviden turkuvaza uzanan tüm tonlar, ayrıca beyaz ve bej tonları, siyah-beyaz birlikteliği, metalikler ve bir de çingene pembesi son derece gündemde bu ilkbahar-yaz döneminde.

BÜYÜK DESENLERDEN KAÇIN

Tabii ki her bayanın kendi tipine, vücuduna ve yaşam tarzına uygun kombinler yapmasını öneririm ve kendine bir 
tarz yaratması önemli. Uzun bacaklılar uzun ceketler tünikler giyebilirler ama özellikle kısa boylu bayanların etek, ceket boylarına çok dikkat etmeleri gerekir. Bir de renk, desen ve kumaş uyumu çok önemli bence. Büyük parçalardan büyük desenlerden kaçınmalarını öneririm bayanlara.

AYKIRI KOMBİNLER MODA

Şimdi biraz aykırı kombinler de çok moda. Örneğin ipek şık bir elbisenin üzerine deri mont almak veya bir tualetin üzerine trençkot giyerek bir davete gitmek gibi. Ben genelde üst ve altın bir örnek kumaşlardan olmadığı ve özellikle spor parçalarla daha şık ciddi parçaları buluşturan kombinleri öneririm.

YILDIRIM MAYRUK
VATKASIZ OMUZLAR 

Bu yılın trendleri en olmayandan başlamak lazım ki o da balık elbiseler. Beller sımsıkı ve bedenler vücuda oturuyor. Etekler genelde bilek boyu ama kabarık kısa eteklerde günlük kullanımda kendine yer arıyor. Küçük kollar ve vatkasız omuzlar en belirgin özellik. 

BEYAZ RENK TARTIŞILMAZ

Bu bahar bütün pasteller renkleri göreceğiz. Altın sarısı, mürekkep mavisi, fuşya, kırmızı ve gece mavisi tercih edilen renkler. Tabii ki krem ve beyaz tartışılmaz yaz rengi.  

TREND KURBANI OLMAYIN

Trendlerin kurbanı olunmaması en önemli husus. Renklerin ahengine arada kontrast katarak bir paradoks yaratmak en yaygın kombin biçimi.

CENGİZ ABAZOĞLU
70’lerin asi ruhu

70’lerin asi ruhu 60’ların elegan dokusuyla karıştırılmış bir sezon modaseverlerle buluşuyor. Işıltılar, parlak renkler, farklı çizgi oyunları, volanlar ve belirgin omuzlar, küçük belde dekolteleri  2016 yılının trendleri olmaya aday detaylar. Pudra tonları buz mavisi, su yeşili ve elbette siyah beyaz bu senenin renkleri…

FAVORİ KOMBİNLERİM

Over size üstler, micro mini şortlarla tulumlar. Şehirde uzun yelekler ve trikolar yazın favori kombinlerim.