Baharın habercisi meyveler

NİL ŞAHİN GÜRHAN

nil@nildiyet.com

Pazarlara, manavlara yeşil erik, çilek ve çağla geldiyse bahar geldi demektir. Bahar mevsiminin habercisi bu meyveleri zamanını kaçırmadan mutlaka yemeliyiz. 

Değişik tat ve kokudaki çağla, olmamış ham bademdir. Diğer bir deyişle bademin körpe halidir. Hormonlu diye yaftaladığımız çilek ise mevsiminde ve taze tükettiğimiz zaman harikalar yaratan çok faydalı bir meyvedir. Bu meyvelerin kalori değerleri, diğer meyvelere göre düşük olmakla birlikte vitamin, mineral, antioksidan ve enzim değerleri yüksektir. 

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ 

- A vitamininin ön maddesi betakaroten açısından çok iyi bir kaynak. A vitamini; göz sağlığı ile birlikte cilt sağlığı için de önemli görevleri olan bir vitamindir.  

- B grubu vitaminleri içerirler. Çilek önemli miktarda; B1, B2, B6,pantotonik asit ve folik asit gibi B grubu vitaminlerini içerir. B grubu vitaminleri enerji metabolizmasında kilit noktada önemli işlevleri olan vitaminlerdir. B grubu vitaminleri ayrıca sinir sisteminde de görevlidir. 

- E vitamini içerirler; E vitamini, cildimize ışıltı kazandıran, güçlü antioksidan olan bir vitamindir. Bu özelliğinden dolayı “cilt besini” olarak da adlandırılır. 

- Potasyum minerali için çok önemli kaynaklardır. İçerdikleri zengin potasyum vücudun su dengesinin sağlanmasında kilit rol oynar. 

- Sağlıklı lifler içerir Yoğun lif yapısına sahip olan bu meyveleri sindirim sistemi üzerinde ki etkisi tartışmasız çok büyük. Sindirimin düzenli ve yeterli ölçüde çalışmasını sağlar, kabızlığı önler. sindirilebilir lif açısından zengin olan bu meyveler, mide gazı, kabızlık ve gaz problemi yaşamamızı da önler.   

- Bağışıklık sisteminin oluşmasında ve korunmasında etkilidir. Özel yapılarıyla bahar hastalıklarına karşı metabolizmamızı güçlendirir. Vücudumuza zarar verebilecek toksik maddeleri vücudumuzdan uzaklaştırıcı etki gösterir. 

- Yeşil erik diş bakımı için önemli destek sağlar: Düzenli olarak kütür kütür yeşil erik yemek diş etlerini güçlendir. Diş sağlığının oluşmasında ve korunmasında pozitif etki gösterir. 

ÇİLEK, YEŞİL ERİK VE ÇAĞLAYI  NASIL YİYELİM? 

- Yemek üzerine veya ara öğünlerde taze taze atıştırmalık meyve olarak yemek en keyifli ve faydalı olanı. 

- Yeşil eriği veya çağlayı, salatalarınıza ince ince doğrayarak farklı bir lezzet oluşturabilirsiniz.

- Yeşil erik ve çağlayı, rendeleyip, zeytinyağı ile karıştırıp salata sosu oluşturabilirsiniz. 

- Çağlayı ve yeşil eriği rendeleyip ayranınıza, cacığınıza karıştırıp değişik tatlar yaratabilirsiniz. 

- Çileği sütün içine ilave edip blenderde karıştırarak tüketebilirsiniz.

- Çileği yoğurdun içine doğrayıp üzerine bir miktar bal ilave edebilirsiniz.