turevuludag@hotmail.com
Bagel
Güne başlamanın en güzel yoludur kahvaltıdır. Her kültüre, her ülkeye göre farklılık göstermesine rağmen günün öne çıkan öğünü, olmazsa olmazıdır.
Bagel, ABD, Kanada ve Birleşik Krallık’ta yaygın olarak tüketilen mayalı hamurdan yapılmış kalın ve halka şeklinde bir ekmek çeşididir. Un, tuz ve mayayı karıştırın. Su ve balı ekleyerek 10 dakika yoğurun. Hamur iki katına çıkana kadar bekletin. Mayalanan hamuru hafif unlu tezgaha alın ve biraz yoğurduktan sonra 12 eşit parçaya ayırın ve rulo haline getirin. Rulo haline getirdiğiniz hamurun uç kısımlarını orta kısıma göre biraz daha ince tutun. Uçlarını birleştirdikten sonra elinizi yuvarlağın ortasından geçirerek birleşme yerini biraz ezin, böylece pişerken ayrılmasını engellemiş olursunuz. İçine karbonat attığınız kaynar suda, her bir bageli 1 dk haşlayın. Sudan çıkarıp tepsiye yerleştirin ve üzeri ıslakken hemen susam ile üzerini kaplayın. 240 C önceden ısıtılmış fırında 15-20 dk, üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
500 gr un
7 gr çabuk eriyen (instant) maya
10 gr tuz
15 gr bal
250 ml su (oda sıcaklığı)
1 tatlı kaşığı karbonat (opsiyonel)
Susam
Reçelli fıstık ezmeli sandviç
3 dilim tost ekmeği
100 gr fıstık ezmesi
100 gr çilek reçeli
Amerikalıların “peanut butter and jelly” dedikleri tatlı ve tuzlunun bir arada olduğu inanılmaz lezzet. Amerika’ da fıstık ezmesi kahvaltının olmazsa olmazlarından. İlk başta yediğiniz yadırgıyorsunuz ama alıştıktan sonra kahvaltınızın vazgeçilmezleri arasında olacak. Filtre kahveyle birlikte afiyetle tüketebilirsiniz. Yapımı çok basit; Tost ekmeklerinin üzerine fıstık ezmesini ve her kata reçeli ekleyin. Üst üste 2 kat çıkın.