'Az tüket, tekrar kullan ve geri dönüştür'

‘Keşif Dünyası' projesiyle çocuklara bilimi sevdirmek ve onların eğlenceli deneylerle öğrenirken eğlenmelerini sağlamak amaçlanıyor. Proje sahibi Hasan Alemdar, çocukların erken yaşta bilime teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

ZEKİ GÜMÜŞ / zeki.gumus@aksam.com.tr

Bu proje nasıl ortaya çıktı?

Biz, kurumsal vatandaşlık anlayışını, sahip olduğumuz sorumluluk hissinin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz. Bu yaklaşım, kurucumuz Fritz Henkel’e kadar dayanan bir gelenek ve şirket değerlerimizde köklü bir yere sahip. İşte bu geleneğin takipçileri olarak, sosyal sorumluluk konusunda öncü kimliğimizi sürdürmeyi öncelikli misyonlarımızdan biri kabul ediyoruz. Keşif Dünyası projemizi de bu yaklaşımımızın bir yansıması olarak ülkemizde başarıyla uyguluyoruz.

Türk Henkel olarak, Keşif Dünyası projesinde öncelikle ülkemizdeki çocuklara bilimi sevdirmek ve onların eğlenceli deneylerle öğrenirken eğlenmelerini sağlamak istedik.

ARAŞTIRMACI GİBİ ÇALIŞIYORLAR

Keşif Dünyası’nın amacı nedir?

Temel amacımız çocukların erken yaşta bilimle ilgilenmeye teşvik edilmesi. Bunun sırrı ise aslında eğitim metodolojisinde yatıyor. Çünkü atölye çalışmalarında çocuklara bir şey anlatmak yerine, uygulamalı bilim atölyeleriyle onların deneyerek keşfetmeleri sağlanıyor. Merak ve soru sorma cesaretine sahip olmak Keşif Dünyası’nın temelini oluşturuyor. Keşif Dünyası’nda çocuklarımız birer araştırmacı gibi çalışıyorlar. Programın sonunda da mucit sertifikalarını alıyorlar. 

Şu ana kadar neler yaptınız?

Keşif Dünyası projesi kapsamında, bugüne dek 100’den fazla okulda bilim atölyeleri gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra geçtiğimiz yıl 11 Aralık tarihinde de Darüşşafaka Cemiyeti bünyesinde Keşif Dünyası’nın ülkemizdeki ilk ve dünyadaki üçüncü merkezinin açılışını yaptık. Darüşşafaka Cemiyeti bünyesinde açtığımız laboratuvar, Keşif Dünyası projesine öğrenci göndererek katılmak isteyen diğer okullara da açık. 

20 BİN ÖĞRENCİYE ULAŞTIK

Proje kapsamında kaç çocuk yararlandı ve hedef nedir?

Keşif Dünyası projemizi ülkemizde 2015 yılından bu yana uyguluyoruz. 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren Henkel Keşif Dünyası projesi kapsamında gerçekleştirdiğimiz yüzlerce atölye çalışmasıyla 20 binden fazla öğrenciye ulaştık. Bu bizim için uzun vadeli bir proje. Dolayısıyla olabildiğince çok sayıda çocuğun bu girişimden yararlanmasını arzu ediyoruz.

Bu proje neler kazandıracak ve gelecekte neler planlanıyor? 

Uygulamalı ve bilimsel bir eğitim, kalıcı öğrenmeyi sağlıyor. Bilgiyi vermenin yanı sıra öğrenmeyi, araştırmayı sevdirmek gerekiyor. Çünkü günümüzde hızlı gelişimin ışığında bilgi eskiyor, hayat boyu öğrenmenin önemi artıyor. Bu yüzden Keşif Dünyası’nın çocuklara öğrettiği ilk şey keşfetmekten keyif almak! Birbirinden eğlenceli deneyleri yaparken merak etmek, ‘neden’ sorusunu bolca kullanırken bir şeyin nedenini anlamaya çalışmak. Ayrıca çocuklar bu projede sürdürülebilirlik için daha az tüketmenin, tekrar kullanmanın ve geri dönüştürmenin önemini de öğreniyorlar. Gelecekte projemizi, Türkiye’nin farklı noktalarındaki çocukların da Keşif Dünyası’na katılabilecekleri şekilde geliştirmek istiyoruz.