Aynı suya bakan ülkeler Akdeniz Bienali'nde buluşuyor

2023 yılında ilki gerçekleştirilecek olan İzmir Akdeniz Bienali, 21 Mart - 7 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. 22 Akdeniz ülkesinden 40'ın üzerinde sanatçıyı İzmir'de buluşturmaya hazırlanan bienalde yer alacak eserler ''Aynı Suya Bakmak'' temasıyla şekillenecek.

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

K2 Güncel Sanat Merkezi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 21 Mart - 7 Mayıs 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmeye hazırlanan İzmir Akdeniz Bienali'nin lansmanı 28 Kasım Akdeniz Günü'nde Tarihi Havagazı Fabrikası'nda yapıldı. İzmir'i dünyanın ve Akdeniz'in kültür sanat buluşma noktası yapmayı amaçlayan İzmir Akdeniz Bienali, Ana Sergi, Yaratıcı Alan Çalışmaları ile Etkinlikler ve Eğitimler olmak üzere üç ana ayaktan oluşuyor. Bienal; Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Atlas Pavyonu, Aya Vukla Kilisesi, Bıçakçı Han, İzmir Fransız Kültür Merkezi, Konak Metro Sanat Galerisi, Pakistan Pavyonu, Portekiz Sinagogu ve Tarihî Havagazı Fabrikası gibi İzmir'in tarihi ve kültürel değer taşıyan mekânlarında gerçekleşecek. Bienalin direktörlüğünü Kadir Efe Oruç ile Ayşegül Kurtel üstlenirken, küratörlüğünü ise Caroline David yapıyor.

22 AKDENİZ ÜLKESİNDEN GENÇ VE USTA SANATÇILAR BİR ARAYA GELİYOR

"Aynı Suya Bakmak" temasıyla düzenlenen, küratörlüğünü Caroline David'in üstlendiği ana sergi, 35 yaş altındaki sanatçılara ayrılıyor. Bienal, yaş kriterini Avrupa ve Akdeniz'den Genç Yaratıcılar Bienali ağının (BJCEM) standartlarını referans alarak belirliyor. İzmir Akdeniz Bienali, BJCEM standartları ve 2022 Avrupa Gençlik Yılı bağlamında "genç" olana vurgu yaparak, yeni ifade biçimlerine alan açmayı hedefliyor. Ana sergi Arnavutluk, Bosna Hersek, Cezayir, Fas, Filistin, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Hırvatistan, İspanya, İsrail, İtalya, Karadağ, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Libya, Lübnan, Malta, Mısır, Monako, Slovenya, Suriye, Tunus, Türkiye ve Yunanistan olmak üzere 22 Akdeniz ülkesinden 40 civarında sanatçının yanı sıra birkaç usta sanatçının eserlerini içeriyor. Küratör Caroline David'in seçkisinden meydana gelen sergi hem açık çağrı başvuruları arasından hem de küratörün davetiyle belirlenen sanatçıların eserlerden oluşuyor. Genç sanatçıların resim, heykel, fotoğraf, enstalasyon, performans, dijital sanat, video ve multimedya disiplinlerindeki 50'yi aşkın eseri Kültürpark Atlas Pavyonu'nda, usta sanatçıların yapıtları ise Pakistan Pavyonu ve Bıçakçı Han'da 21 Mart - 7 Mayıs 2023 tarihlerinde sergilenecek.

YARATICI ALAN ÇALIŞMALARI VE ETKİNLİK PROGRAMI İZMİR'İN GÜNCEL SANAT ORTAMINA IŞIK TUTUYOR

Yaratıcı alan çalışmaları, İzmir'in güncel sanat ortamına Bienal aracılığıyla ışık tutmayı ve bu alandaki potansiyeli uluslararası düzeyde görünür kılmayı hedefliyor. Açık atölye formunda ve 8 farklı başlıkta düzenlenecek olan çalışmalar, ilgili alanlarda faaliyetlerini sürdüren uzmanlara delege ediliyor. Çeşitli mekânlarda sürdürülecek çalışmalar, 12 Ocak 2023'te yapılacak tanıtımın ardından başlatılıyor. Yaratıcı alan çalışmalarının dokümanter sergisi, ana sergiyle eş zamanlı olarak 21 Mart - 7 Mayıs 2023 tarihlerinde Bıçakçı Han'da düzenleniyor. Bienal kapsamında, çeşitli mekânlarda konferanslar, konserler, sanatçı söyleşileri ve performanslar gerçekleştiriliyor. İzmir Fransız Kültür Merkezi'nde sinema programı sunuluyor. Güncel sanat ve sanat etkinliği yönetimi konusunda eğitim programları düzenleniyor.