Aydın incir dolması

BEYZA AY FİDANCI
beyza0ay80@gmail.com

Antik kentleri ve müzeleriyle Türkiye’nin en zengin şehirleri arasında yer alan Aydın, binlerce yıl önce Büyük Menderes Irmağı'nın suladığı bereketli ovalar üzerine kurulmuş, doğanın kültürle kucaklaştığı ve Türkiye’de turizmin başladığı bir kentimizdir. Hatta Aydınoğulları Beyliği, Osmanlılar için her zaman önemli olmuş, o nedenle günümüzün en büyük şehirlerinden biri olan İzmir, Aydın vilayetine bağlanmış. Aydınoğulları döneminde,  'Aydın Güzelhisar' olan adı daha sonra Aydın olarak anılmaya başlanmış.Ünlü seyyahımız Evliya Çelebi’ye göre 'dağlarından yağ, ovalarından bal akmaktadır'. Yine antik çağın ünlü tarihçisi Halikarnassoslu Herodot da ‘Bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzünün altı ve en güzel ikliminin bulunduğu yer’ diye anlatmıştır Aydın’ı…Tadında Türkiye’nin bu haftaki konuğu; sarı lob, beyaz lob, sarı zeybek, yeşil güz, mor güz, bardacık, patlıcan, siyah orak, beyaz orak ve diğer çeşitlilikleriyle incir hazinesine sahip olan Aydın’a has 'İncir Dolması'…Böylesine zengin incir çeşidine sahip olan Aydın’da doğal olarak tatlılarının da incirsiz olması düşünülemez. En önemli lezzetlerinin başında gelen 'İncir Dolması' bazen sütlü bazen de şerbetli oluyor ve evlerde de rahatlıkla yapılabiliyor.Aydın mutfağının bilinen yemekleri kulak çorbası, kuyu tandırı, etli kereviz, yuvarlama, ebegümeci kavurması ve arapsaçının yanında ‘İncir Dolması’ da olmazsa olmazlardandır.

İncir Dolması tarifi

Malzemeler:

20 adet kuru incir
Ceviz (iri dövülmüş)
1 su bardağı su
3 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Üzeri için:
Kaymak

Hazırlanışı:
İncirleri 1 saat kadar ılık suda bekletin. Sonra üst kısımlarını içlerini dövülmüş cevizle doldurun. Doldurmuş olduğunuz incirleri tencereye dizerek üzerine 1 su bardağı şekerli suyu ve sıvı yağı gezdirin. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Kaymak veya cevizle birlikte servis edebilirsiniz.