Ayakkabılarda kadife modası

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR

aysun.yildiz@aksam.com.tr

Türkiye’nin en geniş ayakkabı koleksiyonuna sahip Mecrea, koleksiyonuna her hafta 50 yeni model ekliyor. Günde 350 çiftten fazla ayakkabı satışı gerçekleştiren markanın kurucusu Sinan Ventura, kadınların en çok ne tarz ayakkabılar giydiğini, ayakkabı alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve bu yılın modasını anlattı.

KALIN TOPUKLAR REVAÇTA

Kadınlar kışın en fazla düz bot modelleri, yazın ise alçak topuklu sandaletler giyiyor. Bot kategori satışları, topuklu ayakkabı satışlarının üç, sandalet satışlarının ise altı katı. Botlardan sonraki tercih ise düz loafer ayakkabılar. İşte, hafta sonu ve okulda giyilebilen daha ağırlıklı lastik tabanlı ve maskülen görüntüye sahip bu ayakkabılar son iki yılın yükselen trendlerinden. Kadınların yüzde 70 yuvarlak burunlu ayakkabıları, yüzde 30’u ise stiletto veya sivri burun olarak tabir edilen sivri kalıplara sahip ayakkabıları tercih ediyor. Topuk boyunda yükselen trend 9 cm ve tercihen kalın blok topuklar.

SÜET VAZGEÇİLMEZ

Ayakkabıda doğru bilinen en büyük yanlış ayakkabının konforuyla ilgili... Deri ayakkabıların daha rahat ve konforlu olduğu düşünülür. Oysa ayakkabının dışının deri olmasının konforunuzla bir ilgisi yoktur, önemli olan iç astarının deri kalitesi ve tabanında bulunan pad’idir. Birçok kadın ayağını ayakkabının burun kısmının dar olmasının ağrıttığını sanır ama bu ağrının asıl sebebi ayak tabanının ayakkabıya temas ettiği yerde konforu artıracak bir pad kullanılmamasıdır.

Süet ve nubuğun deriden daha ucuz bir materyal olduğunu düşünüldüğü için deri ürünleri süet olanlardan daha fazla tercih edilirdi. Ancak süet ürünler dokusunun verdiği his ve farklı materyallerle kombinlenebilmesi nedeniyle ve çok değişik son iki yılda deriden daha çok talep edilen materyal oldu. Suni deri ürünlerin ucuz, sentetik ve daha düşük kalitede olduğu yönünde yanlış bir kanı var. Günümüzde sentetik derilerde deri tozları ve kumaş hammaddelerim kullanılıyor. Bu nedenle sağlık konusunda herhangi bir endişe duyulmaması gerektiği gibi, rahatlık açısındanm aynı hissi verebiliyor.

DERİLERLE KOLEKSİYONLAR GÜZELLEŞİYOR

Bu kış blok topuklar, kadife ve metalik malzemeler, düz ankle botlar (bilekte biten) ve kombin renklere sahip tasarımlar ön planda. Bu sezon genelde sade tasarımlara sahip ama ayakkabılar farklı topuklar ve aksesuarlarla zenginleşiyor. Parlak kadifeler, metalik dokular ve eskitme derilerle de koleksiyonlar güzelleşiyor.

BUNLARA DİKKAT!

l Ayakkabı alırken fiyattan ziyade öncelikle konfora dikkat etmeliyiz.

l Ayakkabının topuktan baş kısmına kadar ince bir pad ile kaplanıp kaplanmadığını kontrol etmelisiniz.

l Topuklu bir model seçtiyseniz ayakkabıyı düz bir zemine koyduğunuzda iki yana sallanmadığını elinizle kontrol etmenizi öneririz.

l Sallanan ayakkabıların kalıplarında ölçek hatası olduğu için dik durmakta zorlanacak ve belinize binen yük nedeniyl 1-2 saat sonunda yorgunluk ve ağrılarla karşılaşabilirsiniz.

l Son olarak ayakkabınızın tabanına dikkat etmelisiniz. Tabanın birleşme yerlerinde herhangi bir boşluk olmadığına,m iyi ve sağlam olduğuna kanaat getirmelisiniz. Şunu unutmayın; tabanı sağlam bir ayakkabının üst kısmı (saya) geç deforme olur ve sizi uzun süre taşıyabilir.