Ayakkabı alırken nelere dikkat etmelisiniz?

Bu sezonun ayakkabı trendleri nedir? Ayakkabı alırken nelere dikkat edelim? İlla deri ayakkabı mı giymek lazım? Tüm bu soruların cevabını Ayakkabı Dünyası ürün direktörü İlknur Sürsal’a sorduk.

SİBEL ATEŞ YENGİN

sibel.ates@aksam.com.tr

Sonbahar ayakkabı trendleri ne olacak?

Sonbaharın kendine özgü haki, taş, taba ve vizon renkleriyle ayakkabılar yeniden yorumlanıyor. Bot ve çizmelerde klasik gruplarda zarif, sade ve feminen tasarımlar ön plana çıkıyor. Kadınlar için püsküllü, kovboy tarzı ve kalın topuklu botlar, erkekler için de farklı deri ve malzeme seçenekleriyle postal ve desert botlar vazgeçilmez olacak.

Ayakkabı alırken nelere dikkat edelim?

Ayak problemlerinin bir bölümü, sadece yanlış ayakkabı seçimi nedeniyle ortaya çıkıyor. Bu nedenle ayağın şekline uygun ayakkabı seçmek gerekiyor. Ayrıca ayakkabı seçerken, kişinin çalışma koşullarını da göz önünde bulundurması gerekir. Hava almayan, düşük kalite malzemelerden yapılmış ayakkabılar tercih edilmemeli. Ayakkabı kalitesinin yanı sıra ayağın anatomik yapısına uymayan büyük ya da dar ayakkabı giymek de ayak sağlığı açısından uygun değil.

Günün hangi saati ayakkabı alışverişine çıkmak lazım?

Ayakkabı seçimi için akşam saatlerini tercih etmek oldukça faydalı. Çünkü ayaklar akşam vücut ağırlığı sayesinde en doğru formunu alıyor. Sabah saatlerinde alınan ayakkabının sonradan ayakları sıkma olasılığı oldukça yüksek.

Ayakkabının illa deri mi olması lazım? 

Deri ayakkabılar ayakların şekliyle kolay uyum sağlar. Deri doğal bir yapıya sahip olduğundan dolayı gözeneklerinden ter atımını rahat bir şekilde gerçekleştirir ve ayaklar nefes alır. Ancak ayakkabıların mutlaka deri olması da gerekmiyor. Deri kalitesine yakın özelliklerde yüksek kaliteli malzemelerden üretilen ayakkabılar ayak sağlığı açısından sorun yaratmıyor.

Suni deriden yapılmış ayakkabı almanın zararı var mı?

Son yıllarda deri yerine sıklıkla kullanılmaya başlanan suni deride PU kaplama ve PCV kaplama suni deri kullanılıyor. PU ürünler PCV ürünlere göre daha pahalı olmakla birlikte ekolojik oluşu, nefes alabilirlik, yumuşaklık ve görünüm açısından doğal deriye çok yakın özellikler taşıdığı için tercih ediliyor. Kaliteli suni derinin bir zararı bulunmuyor.

Günün çoğunu ayakta çalışarak geçirenler için öneriniz ne olur?

Yumuşak tabanlı ve hava alabilen ayakkabılar ve mümkünse ortopedik taban uygun olur.Topuklu ayakkabı giyilecekse topuk boyunun 5 cm’i geçmemesi şart. Ayrıca gün sonuna kadar ayaklar şişebildiği için günlük ayakkabılardan yarım ya da bir numara büyük olmalıdır. 

AYAKKABI BAKIMI

Ayakkabı bakımı için neler söylemek istersiniz?

En uygunu her kullanımdan sonra silmek ve fırçalamak. Böylece ayakkabının parlaklığı ve yumuşaklığı kaybolmaz. Ayakkabıların şeklini koruyarak durmasını sağlamak için kalıp kullanılması faydalı olur. Ayakkabılarınız için kaliteli ayakkabı boyası kullanmaya çalışın. Bu boyalarla ayakkabınızı sık sık boyayın. Deri ayakkabılar kendi renginde veya natürel bir cilayla cilalanmalıdır. Süet ve nubuk türü ayakkabılar da kendi özel bakım malzemeleriyle temizlenmelidir. Rugan ayakkabı nemli bir bezle temizlenebilir. Bakımı için normal ayakkabı kremi kullanılmasını önermiyoruz, bunlar ayakkabıda leke bırakabiliyor. Rugan ayakkabılara her zaman özel rugan kremiyle bakım yapılmalı. Ayakkabılara bu şekilde yapısına uygun ürünlerle bakım yapıldığında kullanım süreleri de oldukça uzayabiliyor.