YELİZ COŞKUN / yeliz.coskun@aksam.com.tr
İlk iki senesi Datça'da düzenlenen Deniz Seviyesinde Tiyatro festivali'nin bu seneki adresi Balıkesir. Kentin merkez ilçesinde bugün başlayacak ve 22 Haziran'a kadar devam edecek festivalin son 4 günü 23-24-25-26 Haziran tarihlerinde Ayvalık'ta gerçekleşecek. Elçin Sangu, Güven Kıraç, Binnur Kaya, Levent Ülgen, Dolunay Soysert, Nilperi Şahinkaya, Tülin Özen, Serkan Keskin ve İbrahim Selim gibi ünlü isimler de tiyatro oyunlarıyla festivalde sahne alacak. Festivalin organizatörü Mirket Platform, etkinliğin detaylarını anlattı.
Tiyatro festivalini konuşacağız ama öncesinde sizleri yakından tanımak istiyorum. Mirket Platformunda kim kimdir, bu ekip nasıl bir araya geldi ve kuruluş amacınız nedir?
Mirket Platform, hikaye anlatıcılarına alan açmak maksadıyla, 2017 yılında bir avuç üniversite öğrencisi tarafından kuruldu. Mirket Platform çatısı altında ürettiğimiz en önemli markalardan biri olan Deniz Seviyesinde Tiyatro Festivali; 2018 ve 2019 yıllarında, Datça Tiyatro Festivali adı altında, Datça'da gerçekleşti. Akabinde özel etkinlikler, tiyatro yapımcılığı derken halihazırda kurumsal etkinlikler, konserler, başka festivaller, turneler düzenleyen ve yaratıcı konseptler geliştiren bir deneyim tasarım stüdyosu halini aldık.
Neden mirket?
Topluluk halinde yaşadıkları için, doğada hata yapma şansı olan tek hayvan mirkettir. Yaptığımız işin doğasında da topluluk olma hali olduğu için, bu ismi seçtik. Bir de kafaları hep havada. Etrafta neler oluyor, onlar olan bitene nasıl ayak uydurabilir, buna bakıyorlar. Şirket, mirket esprisi de cabası...
Tiyatro festivali fikri nasıl doğdu?
Kulislerinde büyüdüğümüz tiyatrolar, gönüllü ekibinde çalıştığımız festivaller; bizleri biraz ister istemez, bu yola kendiliğinden itti. Bu işe kendi yorumumuzu katmak istedik diyebiliriz. Özellikle, kültür ve sanat üretiminin büyük şehirler odağında devam etmesi dert edindiğimiz konulardan biriydi. Avrupa'da örneğini çokça gördüğümüz rüştünü ispat etmiş destinasyon festivalleri ilham noktamız oldu. Biz de böylelikle, hem büyükşehirlerden uzak yerlerde yaşayan kesimler için sanatı daha ulaşılabilir hale getirdik hem de kültür ve sanatı tatil ile birleştirdik. Tanımına da odağına tiyatroyu alan bir kültür-sanat festivali dedik.
BU PROGRAMDA YOK YOK
Datça'da başlayan tiyatro festivali bu yıl Ayvalık'ta devam edecek. Katılımcıları neler bekliyor?
Öncelikle, incelikle ve titizlikle kürate edilmiş bir programın katılımcıları beklediğini söyleyebiliriz. Toplamda 8 farklı tiyatro oyunu, 4 konser, 9 söyleşi, 4 atölye, 5 çocuk oyunu, 4 çocuk atölyesi; Panayır Alanı'nda alternatif sahne etkinlikleri, birbirinden eğlenceli oyunlar, Üretim Çalışmaları adını verdiğimiz sosyal sorumluluk projemiz gibi farklı disiplinlerden beslenmiş onlarca aktiviteyle katılımcıları dolu dolu bir program bekliyor.
Festival yerini neye göre tercih ediyorsunuz?
Bizler için, yaptığımız her işte, oluşturduğumuz içeriğin bir karşılık ve bir yankı bulması çok önemli. Bir tiyatro festivali yaptığımızda ise, oluşturduğumuz program içeriklerinin tam kapasiteyle festival katılımcılarıyla buluşması en büyük gayemiz. Bir destinasyon festivali yaptığımızda, katılımcıların büyük çoğunluğu yerel halk oluyor. Bu sebeple, lokasyonumuzu, orada bulunan halkın sanat alışkanlıklarına göre seçiyoruz. Tabii burada, yerel yönetimlerle de yaptığımız işbirlikleri mevcut. Onların desteğini arkamıza almadan ilerlemek gerçekten zor olurdu. Bu sebeple, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'a, Ayvalık Belediyesi'ne ve Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin'e büyük destekleri için ve bu hayali gerçekleştirirken bizlere duydukları güven ve inanç için ayrıca teşekkür ederiz.
60 BİN KATILIMCI BEKLİYORUZ
Bu yıl kaç kişiyi ağırlayacaksınız, hedefiniz nedir?
Geçtiğimiz yıllarda, Datça'da yıllık ortalama 35 bin kişiyi ağırlamıştık. Bu yıl, Ayvalık'ın yaz nüfusunu göz önüne aldığımızda pesimist bir tahminle bile 60 bin kişiyi ağırlamayı bekliyoruz. Bu kitlenin yaklaşık 14 binini biletli seyircilerimiz oluşturacak. Geri kalan kitle ise Panayır Alanı'ndaki ücretsiz aktiviteleri deneyimleyecek.
Etkinliğiniz bölge turizmine ve ekonomisine katkısını nasıl değerlendiriyorsunuz? Yerlilerden nasıl geri dönüşler oluyor?
Biz özellikle, sezonun henüz başlamadığı ya da yeni başladığı tarihleri seçmeye çalışıyoruz. Böylelikle sezon uzamış oluyor esnaf için de. Tabii bunun dışında, festival önemli bir tanınırlık hareketine dönüşüyor. Birçok otel, restoran, büfe ve mağazayla iş ortaklıklarımız, partnerliklerimiz mevcut. Ayvalık'taki birçok mekan info desk, bilet satış noktası olarak destek veriyor festivale. Yerel halkın ve esnafın desteğini hissetmek bizleri de çok mutlu ediyor.
Geçen yıllara göre programda yenilikler olacak mı?
Her zaman yenileniyoruz. Bu sene, geçen senelere nazaran, daha fazla etkinliğimiz olsa da, bu etkinlikleri bir kişinin tüm festivali deneyimleyebileceği bir programa sığdırıyoruz; çünkü geçen senelerde gelen en tatlı sitemlerden biri, iki etkinliğe de katılmak istiyorum ama birbiriyle çakışıyor temalıydı. Biz de bu sebeple, bu sene simultane gerçekleşen etkinliklere mümkün olduğunda az yer vermeye çalıştık.
Festival takviminde en ilgi çeken etkinlikler neler?
Amfi Tiyatro'da Zorlu PSM'den başrollerini Elçin Sangu, Ali Seçkiner ve Kerem Arslanoğlu'nun paylaştığı Şehirde Kimse Yokken, Germinal Tiyatro'dan Nilperi Şahinkaya'nın tek kişilik oyunu Doğal Afet, Semaver Kumpanya'dan Serkan Keskin ve İbrahim Selim'in başrollerini paylaştığı Kuşlar oyunu, DasDas'tan Levent Ülgen, Binnur Kaya, Dolunay Soysert ve Güven Kıraç'ın oynadığı Vahşet Tanrısı oyunu; Cunda Bekir Coşkun kütüphanesinde, çok özel bir ambiyansta oynayacak, Bahçe Galata'nın başrollerini Tülin Özen ve Tansu Biçer'in oynadığı Nora 2 oyunu dikkat çekiyor. Ayrıca, festivalin müzik sahnesi de çok heyecan verici. Oğuzhan Uğur'un festivale katılan sanatçılar ile beraber halka açık olarak gerçekleştireceği Sanatçılar Konseri siftah yapacak Müzik Sahnesi, Kalben, Mirkelam ve Dolu Kadehi Ters Tut gibi birbirinden keyifli konserlere ev sahipliği yapacak.
ULUSLARARASI FESTİVAL OLMA YOLUNDA İLK ADIM
Gelenekselleşen festival için gelecek planlamalarınızda neler var?
Öncelikle, festivali Ayvalık'ta kalıcı hale getirmeyi planlıyoruz ve halihazırda buna olan inancımız gerçekten çok büyük. Festival şu an önemli bir kitle tarafından biliniyor ve takip ediliyor. Özellikle yaratıcı endüstrilerde yer alan profesyoneller ve öğrenciler tarafından Deniz Seviyesinde Tiyatro Festivali, bir norm olmuş durumda. Pandemi zamanında verilen arada bile bu durum değişmedi. Bize sürekli mesajlar gelmeye devam etti. Bu durumu daha da geliştirip ülke çapında beklenen, takip edilen bir festival olma yolculuğumuza devam etmek istiyoruz. Ayrıca, bu yıl uluslararası bir festival olma yolundaki bebek adımlarımızı da attık. Bu konuyu aceleye getirmeden, güzel işbirliklerine gebe bir uluslararası festival olmak da, diğer amaçlarımızdan biri.
23 HAZİRAN
11.00-12.00 Çocuk Tiyatrosu: Uyuyan Güzel Müzikali - Ayvalık Amfi Tiyatro Çocuk Alanı
12.30-15.30 Çocuk Atölyesi: Zeynep Alkaya ile "Müziği Hisset" - Ayvalık Amfi Tiyatro Çocuk Alanı
17.30-20.00 Tiyatro: Neyzen Ya Yaşıyorsa? - Cunda Bekir Coşkun Kütüphanesi
17.00-19.00 Tiyatro: Gomidas - Ayvalık Taksiyarhis Kilisesi
21.00-22.30 Tiyatro: Şehirde Kimse Yokken - Ayvalık Amfi Tiyatro
22.30-23.30 Konser: Oğuzhan Uğur ile Sanatçılar Konseri - Ayvalık Amfi Tiyatro Konser Alanı
24 HAZİRAN
11.00-13.00 Çocuk Tiyatrosu: HuHu ile Bilim Şov - Ayvalık Amfi Tiyatro Çocuk Alanı
13.30-16.30 Çocuk Atölyesi: Didem Dağdelen ile "Picasso Maske Yapım Atölyesi" - Ayvalık Amfi Tiyatro Çocuk Alanı
15.00-17.00 Tiyatro: Silüet - Ayvalık Vural Sineması
18.00-20.00 Tiyatro: Nora 2 - Cunda Bekir Coşkun Kütüphanesi
21.00-22.30 Tiyatro: Doğal Afet - Ayvalık Amfi Tiyatro
22.30-00.30 Konser: Kalben
25 HAZİRAN
11.00-12.00 Çocuk Tiyatrosu: La Fonten Kabare - Ayvalık Amfi Tiyatro Çocuk Alanı
12.30-15.30 Çocuk Atölyesi: Ümmü Putgül ile "Yaratıcı Drama" - Ayvalık Amfi Tiyatro Çocuk Alanı
16.30-17.30 Çocuk Tiyatrosu: Gizemli Bavul - Ayvalık Amfi Tiyatro Çocuk Alanı
21.00-23.00 Tiyatro: Kuşlar - Ayvalık Amfi Tiyatro
23.15-01.00 Konser: Mirkelam - Ayvalık Amfi Tiyatro Konser Alanı
26 HAZİRAN
11.00-12.00 Çocuk Tiyatrosu: Bremen Mızıkacıları Ali Babanın Çiftliğinde - Ayvalık Amfi Tiyatro Çocuk Alanı
12.30-13.30 Çocuk Atölyesi: Ghazaleh Rajaei Pour ile "Orff-Ritim" - Ayvalık Amfi Tiyatro Çocuk Alanı
13.00-19.00 Üretim Çalışmaları Temsilleri
21.00-22.30 Tiyatro: Vahşet Tanrısı - Ayvalık Amfi Tiyatro
23.00-01.00 Konser: Dolu Kadehi Ters Tut - Ayvalık Amfi Tiyatro Konser Alanı