turevuludag@hotmail.com
Mutfaklarımızda yeri gün geçtikçe daha da artan avokado özel tariflerle hayatımızda vazgeçilmez bir hal almaya başladı. Anavatanı Orta Meksika olan avokado, Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nde Antalya’dan İskenderun’a kadar olan kuşakta, ayrıca Rize gibi donun az olduğu Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki illerde yetiştiriliyor. Gelelim muhteşem tarifimize... Öncelikle ekşi mayalı ekmeği kızartın. Olgunlaşmış avokadoyu ortadan ikiye ayırın. İçerisindeki çekirdeği çıkarın. Avokadonun olgunluğunu kremsi bir kıvam olmasından anlayabilirsiniz. Eğer avokadonuz sert ise fırına atıp 5 dakika boyunca pişirebilirsiniz. Bu şekilde avokadolar yumuşayacaktır.
Suda pişirme yöntemi
Karıştırma kabının içerisine kabuklarını soyulan avokadoları yerleştirin. Üzerine ezine peyniri, lime suyunu, tuz ekleyip ezerek karıştırın. Eğer lime yoksa yerine limon kullanabilirsiniz. Aromatik tatlar hoşunuza gidiyorsa birazcık kabuğundan rendeleyebilirsiniz. Hazırladığınız karışımı iyice karıştırdıktan sonra, kızartmış olduğunuz ekşi mayalı ekmeğin üzerine cömertçe sürün. Sıcak suyun içerisine sirkeyi ekleyin. Süzgeç yardımıyla suya tek yöne doğru ivme verin ve yumurtayı içerisine kırın. Poşe etmek suda pişirme yöntemi olarak nitelendirebiliriz. İvmelenen sıcak suyun içerisine yumurtayı kırın ve pişirmeye devam edin. Yumurta katılaştıktan sonra süzgeç yardımıyla hazırladığımız ekmeğin üzerine koyun. Üzerine faydaları saymakla bitmeyen çörek otuyla zengişleştirin. Bizde seni seviyorum denmez, kahvaltı hazırlanır. Afiyet olsun.
Malzemeler: