nil@nildiyet.com
Yağlı meyve avokado vitamin, mineral, sağlıklı yağlar ve lif içeriğiyle sağlıklı beslenmenin temel taşlarından birini oluşturmaya aday. Kolesterol içermeyen, doymuş yağ miktarı çok düşük olan bu yağ grubuna dâhil ettiğimiz meyvenin kalbimiz başta olmak üzere vücudumuza pek çok faydası var. Avokadonun sağlığımız için faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
C vitamini, K vitamini, folik asit, B 6 vitamini ve E vitamini, minerallerden ise; potasyum, magnezyum, çinko, bakır içeriyor. Bütün bu besin öğelerinin etkisiyle tansiyonu düzenleyici etki gösterir. İçeriğinde bulunan zengin potasyum sayesinde sağlıklı kan basıncı seviyesini destekler.
Kalp sağlığını korumaya yardımcı: Yağlı bir meye olan avokadonun yapısında bulunan yağ asitlerinin büyük bir kısmı zeytinyağının yapısından tanıdığımız faydalı yağ asidi oleik asittir.
Kansere karşı koruyucu etkileri var: Yapısında bulunan yağ asitlerinden özellikle oleik asidin, kansere karşı genler üzerinde pozitif etkilerini gösteren birçok çalışma yayımlandı.
Tok tutar: Bu özelliğiyle zayıflama diyetlerinde kilo vermeyi kolaylaştırıcı etki gösterirken normal şartlarda da gün içerisinde enerjimizin yüksek seyretmesinde etkili.
Damar sistemini korur ve geliştirir: Yapılan çalışmalarda avokado tükettiğiniz zaman LDL ve kandaki yağ olan TG düzeyini düşürücü etki gösteriyor. Kalp damarlarını koruyup temizleyen HDL kolesterolünü de yükseltici etkisi gözlendi.
Sindirimin rahat çalışmasını sağlar: Avokadonun yapısında bulunan yüzde 7 oranında lif; sindirimi düzenleyici ve bağırsak sağlığını geliştirici etki gösterir. Günümüz beslenmesinin lif oranının çok düşük olduğunu düşünürsek avokado faydalı yiyecekler arasında ilk sıralarda yer alabilir. Avokadoyu temel beslenme çatısında yağ porsiyon grubuna dâhil etmeliyiz. 1 adet avokado yaklaşık 160-200 kalori içerir. Bu da 4 tatlı kaşığı yağ kadar kalori verir.
Ana vatanı Meksika ve Orta Amerika olan Avokado artık ülkemizde de özellikle Akdeniz bölgesinde yetiştiriliyor. Dolayısıyla pazarlarda ve marketlerde daha kolay ulaşabiliyoruz.
PRATİK VE LEZZETTLİ TARİFLER
İnce dilimler halinde doğrayabilirsiniz. Sabah kahvaltısında peynir ve yumurtanın yanında söğüş olarak yiyebilirsiniz. Öğlen ve akşam salatalarınızda ilave edeceğiniz ince avokado dilimleri lezzet ve sağlık verir. Ezip balla karıştırabilirsiniz. Olmanız gereken sağlıklı kilonun altındaysanız ve kilo almak istiyorsanız; ballı avokado tam size göre. Ekmeğinize sürüp yanında sıcak bir çayla muhteşem bir lezzet. Dip sos yapabilirsiniz. Çatalla ezip üzerine bir miktar zeytinyağı, zerdeçal ve karabiber ilavesiyle hem pratik, hem lezzetli hem de sağlıklı dip sosunuz tamamdır. Yoğurtla birlikte tüketebilirsiniz. Avokadoyu ezip yoğurtla karıştırıp yoğurtlu lezzetler de elde edebiliriz. Sandviçlerinizin içine ilave edebilirsiniz Sandviçlerinizde peynirin veya etin yanında avokado, lezzetiyle birlikte besin değerini de artırır. Tokluk süresini uzatır.