“Atlar insana iyi gelir”

Bir merak ile başladığı fotoğraf yolculuğuna son yedi yıldır sadece at fotoğrafları çekerek devam eden Fatih Tezcan, “Atlar çok hassas hayvanlar. İnsanlarla çok güzel iletişim kuruyorlar. Arkadaş gibiler. Ama bazı insanlar atlardan korkuyor. Bu kareleri herkes atları sevsin, korkmasın diye çekiyorum.” şeklinde konuşuyor.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Asalet, zarafet, cesaret ve özgürlük timsali atlar... Kültürümüzde vazgeçilmez yeri olan atlar, sanırım küçükten büyüğe her insanın sevdiği hayvanlardan. Onlara dokunmak, konuşmak çoğu zaman iyi hissettiriyor. Canlı göremesek bile fotoğraflarına bakmak, videolarını izlemek de oldukça keyifli. Sosyal medyada karşıma çıkan Fatih Tezcan'ın at fotoğrafları da bana aynı duyguları hissettirdi. Özellikle yakın plan çektiği atların bakışları o kadar çok şey anlatıyor ki, insanın gidip göresi geliyor. Ben de Fatih Bey'i Beykoz'daki ÇakırBey At Çiftliği'nde ziyaret ettim. Hem atlarla tanıştım hem de Fatih Bey'in neden sadece atları fotoğrafladığını sordum.

İNSANA İYİ GELEN TARAFLARI VAR

Sizi tanıyabilir miyiz? Ne zamandır fotoğraf çekiyorsunuz?

Esnafımız biz. Bir aile işimiz var. Hafta içi orada çalışıp hafta sonları çiftliğe gelip at fotoğrafları çekiyorum. 2012 yılında başladım fotoğrafa, o zamanlar bir hobiydi. Instragram'da gördüm ve "Ben de çekmek istiyorum" dedim. Bir makine aldım. Başlarda, doğa, manzara, ay, günbatımı gibi fotoğraflar çekiyordum. Herhangi bir eğitim almadım. Arkadaşlar birkaç şey gösterdiler ama açıkcası kendim makineyi kurcalayarak öğrendim. Türkiye genelinde de at fotoğrafları çektim. Atlı seyahat grubumuz var onlarla da çeşitli yerleri dolaşıp doğada atların ve binicilerin fotoğraf ve videolarını çekiyorum.

At fotoğrafları çekmeye nasıl karar verdiniz?

2016 yılında Kapadokya'ya gittim. Orası bilirsiniz güzel atlar ülkesi olarak anılır. Zaten küçüklükten beri atları çok severim. Kapadokya'da o güzel atları görünce bu sevgim arttı ve fotoğraflarını çekmeye karar verdim. Onlarla daha çok yakınlaştım. Atların sezgileri çok güçlü. Duygularınızı en iyi hisseden hayvanlar. Siz ona sevgi gösterin size üç kat daha sevgi ile karşılık verir. Ama korkarsanız da bunu anlar. Ben severdim ama korkardım da. Hatta ata yeni yeni binmeye başladım. Atlar bize bir şey yapmaz. Onlar insan dostu hayvanlar, hayatımızın bir parçası ve insana gerçekten iyi geliyor. Bunu göstermek istiyorum çektiğim kareler ile. Onları izlemek, koşarken görmek ve fotoğraflamak bu yüzden çok keyifli. Bazen izlerken deklanşöre basmaya unuttuğum bile oluyor. O ana kapılıp gidiyorum.

YELELERİ VE GÖZLERİ ÇOK GÜZEL

Sadece at çekmek sizi sınırlamıyor mu?

Kendime bir alan seçmeliydim. At fotoğrafçılığı sınırsız bir alan. Kendimi sınırladığımı düşünmüyorum. Her atın farklı bir görselliği var. Kiminin gözleri, kimin yelesi, kiminin yürüyüşü güzel. Ve her kare mutlaka birbirinden farklı. Bir bakıyorsun gülüyor, bir bakıyorsun hüzünlü ya da esniyor... Müthiş bir zenginlik var. Atların yelelerini çok seviyorum. Ve bir de gözlerini...

Son yıllarda insan figürü de eklenmiş çekimlerinize...

Konsept ve modelle çekimler de yapmaya başladım son zamanlarda. Yurt dışında at fotoğrafları çeken birçok sanatçı bana bu konuda ilham oluyor. Amacım burada güzel bir fotoğraf sunmak. Ana figürüm at. Ama insanları kullanmakta başka bir amacım daha var. İnsanların atlara nasıl yaklaşması gerektiğini, onunla nasıl iletişim kuracağını da bu kareler ve videolarla göstermiş oluyorum. Bir de bana ulaşan ve özel çekim isteyenler oluyor. Ama genelde kendim için çekiyorum fotoğrafları.

ÖZGÜR ALANLARINDA ÇEKMEK ÇOK DAHA KEYİFLİ

Denklanşöre basmadan önce atlarla iletişim kuruyor musunuz? Bu kareleri nasıl yakalıyorsunuz?

Bazı atlar kameralara alışık oluyor ve poz veriyor. Fotojenik derler ya, bazıları gerçekten öyle. Ama çekime başlamadan önce mutlaka atlarla konuşurum. Aramızda bir bağ oluşur. Bazen de binici arkadaşlar iletişim kuruyor ve öyle çekime başlıyoruz. Kimi kareleri yakalamak çok uzun zaman alırken kimini kısa sürede çekiyorum. Çiftlikte atlar bana alıştı. Onların en güzel ve özel karesini yakalamaya çalışıyorum. Atları genelde doğal ortamda çekmeyi seviyorum. Sonuçta insana poz verdirirsin ama hayvana bunu yaptıramazsın. Atları özgür bırakıp o hallerini yakalamayı tercih ediyorum.

Fotoğraflarınızı sergilediniz mi bugüne kadar?

2017 yılında hem Kayseri'de hem de Kapadokya'da at fotoğrafları çekmeye gittim. Bu işi orada yapan arkadaşlarla dostluk kurduk. Sonra çektiğim karelerin yer alacağı bir sergi açmaya karar verdim. Amacım insanlara at sevgisini aşılamaktı. 2017'de At Love You sergisini açtık. Güzel bir katılım oldu. Sonra Türkiye'deki çiftlikleri gezmeye başladım. Araya pandemi girince seyahatler azaldı. Daha sonra aynı isimle Bayrampaşa Belediyesi ile bir sergi daha yaptık.

Sosyal medya paylaşımlarınız da çok güzel...

Fotoğrafları kendim için çekiyorum ama bunları insanlarla da paylaşmak istiyorum. Bunun için de sosyal medya güzel bir platform. Editler yapıyorum, videolar hazırlıyorum. Fotoğrafları da o kareye uygun belli dizelerle paylaşıyorum. Son zamanlarda yaptığım videoların izlenme oranları epey arttı. İnsanlar çok güzel yorumlar yazıyor. Bu da beni motive ediyor.

TÜRKMEN ATLARINI MERAK EDİYORUM

Yakın zamanda bir sergi projesi var mı?

Şu an için planlı bir şey yok. Çünkü sergi maliyetleri çok fazla. Ama İstanbul'da büyük bir sergi açmak hayalim var. Kapadokya ve Kayseri'yi kapsayan bir projem var. Oralara gidip yine fotoğraf çekmek Türkiye'deki güzel atları insanlara göstermek ve onları nerelerde ziyaret edebileceklerini anlatmak istiyorum.

Yurt dışına gidip fotoğraf çekmek istediğiniz bir yer var mı?

Türkmenistan'da çok güzel atlar var. Onları fotoğraflamak istiyorum. Bir de Dubai'de sahilde koşan atları fotoğraflamak ve videoya almak istiyorum. İnşallah nasip olur.

HAFTANIN YORGUNLUĞU ONLARLA GİDİYOR

Peki atlarla olmak, onları fotoğraflamak size ne hissettiriyor?

Bende hobi olarak başlayan fotoğrafçılık artık profesyonel bir şekilde devam ediyor. Haftasonumu atlarla fotoğraf çekerek geçiriyorum. Hafta içi yaşadığım stres gidiyor ve yeni haftaya daha pozitif başlıyorum. Atlar insanlardaki negatifliği alır zaten. Çekim bitince de karelere bakıyorum onları ayıklıyorum ve ışıklarını düzeltiyorum. Bu da işin keyifle devam eden diğer tarafı.