Atıklar, sanat eseri robotlara dönüştü

Bu yıl Konya Bilim Festivali dokuzuncu kez gerçekleşti. Katılımcılar hem bilgilendi hem de bilim veya teknolojiye dair önemli deneyimler kazandı. Bu deneyimlerden biri de atıklardan tasarlanan robotlarla tanışmak oldu.

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Geçtiğimiz hafta sonu Konya Bilim Festivali'nde idim. Bilime, teknolojiye ve sanata dair onlarca etkinliğin yapıldığı ve yüzlerce standın kurulduğu festivalde, atıkları sanat eseri robotlara dönüştüren bir grup öğrenciyle tanıştım. Muhammet Talha Kara, Ali Yağmurkaya ve Yusuf Talha Korkmaz. Üçü de Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde Grafik Tasarım Bölümü'nde öğrenim görüyor. Atıklardan ürettikleri robotlar birer sanat eseri aynı zamanda. Festivalde kendilerini hem daha yakından tanıma fırsatı buldum hem de gelecek planları üzerine birkaç soru sordum...

BAŞARIMIZDAKİ EN ÖNEMLİ FAKTÖR ALDIĞIMIZ SANAT EĞİTİMİ

Bu robotları ne zaman yaptınız ve motivasyonunuz ne oldu?

Ali Yağmurkaya: Bahar dönemi Temel Tasarım final ödevimiz atık maddelerden robot yapmaktı. Mayıs ayında başladığımız bu proje yaklaşık bir ay sürdü. Bu işlerle uğraşırken tek motivasyonum keyif almak ve olayı eğlenceli hale getirmekti. Öyle de oldu. Yapım aşamaları zordu ama kesinlikle çok zevkliydi. Tasarlanan bu robotların birer sanat eseri olduğunu düşünüyorum.

Muhammet Talha Kara: Bu robotları tasarlarken en büyük motivasyonum ülkemizi tasarım açısından dünya devi ülkelerle yarışır hale getirmek ve bu bağlamda büyük ve özgün bir tasarımcı haline gelmekti. Tasarladığımız robotların hepsi sanat eseri özelliği de taşıyor ve sanat kapsamında değerlendiriliyor. Bu proje kapsamında bana desteğini bir an olsun esirgemeyen ailem ve hocam Ekrem Coşkun'a teşekkürlerimi ve şükranlarımı iletiyorum. Sağ olsunlar, var olsunlar.

Yusuf Talha Korkmaz: En büyük motivasyonumuz robotlarımızın sergiye çıkacak olmasıydı. Sergilenecek kadar iyi işler çıkarmamız gerekiyordu ve bunun da bilincindeydik. Ortaya da böyle güzel bir iş çıktı. Bu robotların her birini sanat olarak tanımlıyorum. Çünkü yaptığımız işlerde hocamızdan aldığımız eğitim çok önemli. Sene boyunca ağırlıklı olarak aldığımız sanat eğitimini ve bilgilerin hepsini yaptığımız bu eserlerin her bir parçasında, her bir uzvunda kullanmaya çalıştık. Başarıya ulaşmamızdaki en önemli faktör de aldığımız bu sanat eğitimi.

BİRÇOK ATIK MALZEME TOPLADIK

Yapım aşamasıyla ilgili biraz detay verir misin?

Ali Yağmurkaya: Yapım sürecindeki ilk 10 gün değerlendirebileceğimiz atık parçaları toplamakla geçirdik. Devamında topladığımız bu parçaları birbirleri ile uyumlu şekilde birleştirerek ortaya bir tasarım çıkarmış olduk.

Muhammet Talha Kara: Bu robotları evsel atık ve sanayi atıklarını komplike bir şekilde birleştirerek tasarladık. Tasarımın ilk aşaması elimizde bulunan mevcut evsel atıkları (metal, plastik, cam, ahşap vb.) toplamaktı. İkinci aşaması ise elimizde bulunan bu parçaları tasarım ilkelerine ve estetiğe uygun bir biçimde birleştirmekti. Son aşamamızda ise şekillenmeye başlayan bu robot tasarımlarının eksik parçalarını takım çalışmasına uygun bir şekilde sınıf arkadaşlarımızla malzeme alışverişi yaparak tamamladık. Bu üç aşama ise içinde daha birçok ilke ve madde barındırıyordu.

Yusuf Talha Korkmaz: Çöpe atılacak, artık işlevi bitmiş, bodruma kaldırılmış ne kadar eşya varsa topladık. Topladığımız bu malzemeleri bir araya getirerek robotun bütünlüğüne ulaştık. Sonrasında ise arta kalan ufak tefek malzemelerden de robotun üstüne giydirmeler yaptık. Çünkü robotum kaptan bir korsandı. Bu konsepti alıcıya vermek adına giydirme robotun önemli aşamalarının başında geliyordu.

ANİMASYON FİLM HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ

Bu tasarımları daha da ilerletmek ve geliştirmek istiyor musun?

Ali Yağmurkaya: Kesinlikle evet. Yaptığım bu tasarımı özellikle dijital ortamda modelleyerek ona bir animasyon katmak istiyorum.

Muhammet Talha Kara: Bu tasarımları ve buna benzer birçok tasarımları ilerletmek, geliştirmek ve çoğaltmak istiyorum. Gayem, bu ve bunun gibi projeleri dünyaya tanıtıp birçok kişiye bu konuda ilham olabilmek. Bu ve buna benzer projeler desteklendiği ölçüde daha da iyi yerlere gideceğine inanıyorum. İlerleyen zamanlarda buna benzer birçok projeye imza atıp insanlara bu güzel tasarımları tanıtmayı da hedefliyoruz. Bu projeleri dijital ortamda modelleyip animasyon film haline getirmek de ayrı bir hedefimiz.

Yusuf Talha Korkmaz: Elbette yapmış olduğum bu robotu ilerletmek istiyorum. Çevremden bu konuda destek veren insan sayısı da fazla. Başta projemizin koordinatörü ve hocam Öğretim Görevlisi Ekrem Coşkun. Sonuç ve geri dönüşler güzel olunca daha da iyisini yapacağıma inanıyorum.

BİLİM FESTİVALİ'NDE YER ALMAK BENİ MUTLU ETTİ

Çevrenden bu tasarımlarla ilgili nasıl geri dönüşler alıyorsun?

Ali Yağmurkaya: Robotun tamamlanmış halini gördükten sonra çevremden gelen tepkilerin geneli olumluydu. Tatlı ve sempatik durduğunu söylüyorlardı. Ayrıca Bilim Festivali'ne gelen ziyaretçilerin çoğunda da robota baktıkları zaman yüzlerinde bir tebessümün oluştuğunu fark ettim.

Muhammet Talha Kara: Çevremden bu tasarımlarla ilgili çok güzel, çok olumlu geri dönüşler alıyorum ve yaptığımız bu robotların devamlılığını isteyen birçok kişinin olduğunu söyleyebilirim. Tasarladığımız bu robotları sergilediğimiz birçok yerde birçok kişiye yaş fark etmeksizin ilham olduğunu da belirtmekte ayrı önem olduğunu düşünüyorum.

Yusuf Talha Korkmaz: Çok güzel çok olumlu değerlendirmeler alıyorum. İlk sergimizden sonra Bilim Festivali'nde sergilenmesi ve baya bir ilgi görmesi beni çok mutlu etti. Ziyaretçilerin yüzündeki tebessüm de aslında her şeyi anlatıyordu.

DEV BİR MARKA HALİNE GELMEK İSTİYORUM

Gelecekte nerede olmak ve ne yapmak istiyorsun?

Ali Yağmurkaya: İleride animasyon ve modelleme alanına yönelmeyi ve bu alanda iyi bir noktaya gelmeyi planlıyorum.

Muhammet Talha Kara: Tasarım, sanat ve mühendislik alanında ülkemi dünyada en güzel şekilde temsil etmek istiyorum. Bugün animasyon film sektörü çok büyük yerlere gelmiş durumda. Bu sektörde insanlara daha eğlenceli, düşündürücü ve bir o kadar da ders niteliği taşıyan sevgiyi, saygıyı, hoşgörüyü esas alan animasyon filmler tasarlamak istiyorum ve bu sektörde dev bir marka haline gelmek istiyorum.

Yusuf Talha Korkmaz: Gelecekte dijital alanda ilerlemek ve kendimi geliştirmek istiyorum. Aldığım sanat eğitimini dijital platformla harmanlayıp başarılı işler çıkarmak istiyorum.

9. KONYA BİLİM FESTİVALİ'NDE NELER OLDU?

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Konya Bilim Merkezi'nde gerçekleşen ve açılışını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın yaptığı, 9. Konya Bilim Festivali geçtiğimiz hafta sonu bilimsel etkinlikler, tematik atölye alanları ve birbirinden eğlenceli sahne gösterileriyle bilim meraklılarına ev sahipliği yaptı. Akşam saatlerinde de devam eden Konya Bilim Festivali'nde video mapping (haritalama), ışık gösterileri ve drone gösterileri ziyaretçilerle buluşturuldu. Özellikle drone gösterisi akşamın karanlığında gökyüzünde adeta görsel bir şölen sunarken ziyaretçilere unutamayacakları anlar yaşattı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay festivalle ilgili, "Burada yapmaya çalıştığımız şey çocuklarımızın içinde bulundukları etkinliklerle onlara fizik, kimya ve biyolojiyi anlatmak, etkinliklerle onları bilimle tanıştırmak. Bir taraftan da Milli Teknoloji Hamlemizin önemli şirketlerini Konyalılarla ve bölgeden gelen insanlarla tanıştırabilmek. Burası Türkiye'nin TÜBİTAK destekli ilk bilim merkezi. TÜBİTAK'ın çok önemli bir standı var. ASELSAN'ın, ASELSAN Konya'nın, BAYKAR'ın, ROKETSAN, HAVELSAN, TUSAŞ'ın stantlarıyla Milli Teknoloji Hamlemizin ürünlerini gelen ziyaretçilerimizle buluşturma imkânına kavuşmuş olduk." ifadelerini kullandı.