Atanamamış oyuncular: İpek ve Bahar

Hande Sönmez

hande.sonmez@gmail.com

Tiyatro Hemhal’in son oyunu ‘Tırnak İçinde Hizmetçiler’, Jean Genet’in 1947’de sahnelenen “Hizmetçiler”ine paralel bir dünya kuruyor. Hizmetçi olarak var olmakla oyuncu olarak var olmak arasındaki bağlantıyı kuran oyun, zekice kaleme alınmış ve harika oynanıyor.

Fransız yazar Jean Gebet’in gerçek bir olaydan yola çıkarak kaleme aldığı; “Hizmetçiler,” çalıştıkları evdeki hanımlarına duydukları nefret ve kıskançlıkla onu öldürmeye kalkışan iki kardeşin hikayesini odağına alıyordu. Kurguyla gerçeklik arasında gerçekleştirdiği karakter değişimleriyle seyirciyi şaşırtan oyundan yola çıkan “Tırnak İçinde Hizmetçiler” ise metne yeni bir katman getiriyor. 

Tırnak İçinde Hizmetçiler’in başında “evin hanımı – Solange” sonrasında “Claire- Solange” olarak izlediğimiz iki kadın oyuncunun bir süre sonra Hizmetçiler isimli tiyatro oyununun uyarlamasını yapmaya çalışan iki oyuncu İpek ve Bahar olduğunu anlıyoruz. İpek ve Bahar’ın hayatlarında da bir başka ‘hanım’ var: Evlerini geçindiren ve kendileri gibi oyuncu olan ev arkadaşları Yıldız. İkili Yıldız’ı bir taraftan sadece “dizi oyuncusu” olduğu için aşağılıyor ama aynı zamanda onu feci şekilde kıskanıyor. Kısaca her iki oyundaki ikili de üçüncü kadının dünyasına özeniyor. İki dünya arasındaki paralellik sadece karakterlerin duygu durumlarıyla değil kurgunun tasarısıyla da göze çarpıyor. (Oyun içinde oyun ve oyun boyunca birbiriyle çatışan karakterler barındırması vb)

Dirmit’teki performansıyla geçtiğimiz yılın en iyi performanslarından birine imza atan Nezaket Erden ve Pınar Güntürkün; harika performanslar sunuyorlar. Hakan Emre Ünal’ın kaleme aldığı metin de komik ve isabetli gözlemlerle bezeli. Ünal’ın dizi oyuncularına haksızlık ettiği ya da onları yeteneksiz gösterdiği gibi eleştiriler olsa da bence İpek ve Bahar’ın durduğu noktada olaylara böyle bakmaları asla garipsenecek bir şey değil. Oyunculuk ‘camiasında’ kendilerine yer edinmeye çalışan ama çaresiz kalan iki oyuncunun dünyasında elbette “başarılı” olana kızgınlık ve gizli hayranlık olacak. Tırnak İçinde Hizmetçiler’de de tam olarak bu yansıtılıyor. Şans verin.