Aşure yemeden aşure ayını geçirmeyin

NİL ŞAHİN GÜRHAN
nil@nildiyet.com

Öyle bir tatlı düşünün ki hem çok lezzetli olsun hem de besleyici. Üstelik hem karbonhidratlı olsun hem de sağlıklı. Bir de yedikçe güzelliğinize güzellik katsın. Hangi tatlı olduğunu merak ettiniz değil mi? En sağlıklı tatlılar listesinde yer alan, bereket ve bolluğun simgesi olan aşureden söz ediyorum. Buyurun aşurenin faydalarına…   

Sağlıklı tatlılar listesinde yer alan aşurenin ana malzemelerini tanıyalım önce. Aşurenin içine koyacağınız buğday hem enerji verir hem de B vitamini açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda yoğun E vitamini içerir. Biliyorsunuz E vitamini, cildi, gözleri korur, bağışıklık sistemini güçlendirir ve toksinleri vücuttan uzaklaştırır. Nohut, kuru fasulye gibi kompleks karbonhidratlar ise bitkisel protein ve lif açısından zengindir. B vitaminleri, çinko, fosfor ve bakır gibi önemli mineraller içerir. Aşurenize lezzet katacak mineral zengini kuru ve taze meyvelerden bolca eklemekten çekinmeyin. Çünkü incir, içerdiği potasyum sayesinde kan basıncının düşürülmesine yardımcıdır. Yüksek lifli olması sindirim sistemini düzenlemede, kan şekerinin ve kolesterolün dengelenmesinde önemlidir. Kuru üzüm yoğun antioksidan içerir aynı zamanda demir ve kalsiyum açısından zengindir. Kuru kayısı göz sağlığımız için faydalıdır. Potasyum, demir, kalsiyum ve fosfor kaynağıdır. Kabızlığın önlemesinde etkilidir. Bir diğer malzememiz nar ise bol C vitamini ve antioksidanlar sayesinde kışın enfeksiyonlara ve toksin maddelere karşı bizi korur. Potasyum içeriğiyle de tansiyonun dengelenmesine yardımcıdır. Kuru yemişler arasında ayrı bir yeri olan ceviz omega-3 yağ asitlerinden zengindir. Omega-3 yağ asitleri kalp ve beyin sağlığının korunması için oldukça önemlidir. Badem tekli doymamış yağ içeriğiyle kalbin dostudur. Magnezyum, çinko ve E vitamininden zengin fındık, kalp sağlığını korur. Sindirim  sistemini düzenler. Tarçın koku ve tat verir, kan şekerinin düşmesini geciktirir. Kötü kolesterolü düşürücü etki gösterir. Bütün bu farklı ve çeşitli besininin bir araya gelmesi, aşurenin albenisini artırır, besin değerini zenginleştirir.

Aşureyi ne zaman yiyelim?

Eğer aç karnına yerseniz, ihtiyacınızın çok üzerinde yeme riskiniz artar. Hatta daha fazla yememek için kendinizle mücadele etmek zorunda bile kalabilirsiniz. Açken yemek ayrıca kan şekerinizin dalgalanmasına sebep olabilir. Bu da yorgunluk, halsizlik, uyku hali şeklinde kendini gösterir. Oysa protein açısından yeterli ve sağlıklı bir yemekten sonra yiyeceğiniz tatlıdaki şekerin kana geçme süreci yavaşlar. Bu nedenle aşurenizi yemekten sonra tok karnına yemelisiniz. Ayrıca enerji kontrolü açısından tatlı yiyeceğimiz zaman öğününüzde karbonhidrat oranının fazla olmamasına dikkat etmelisiniz. Özellikle daha fazla sebze ve salata tüketerek lif içeriğini yükseltmelisiniz. Bu arada tükettiğiniz tatlının miktarı da çok önemli, öyle büyük tabak değil, küçük bir kâse yemelisiniz.

Aşuremizi nasıl yapalım?

Malzemeler

l 2 su bardağı buğday (1 parmak eksik),

l 1 su bardağı kuru fasulye,

l 1 su bardağı nohut,

l 1 su bardağı kuru kayısı,

l ½  su bardağı çekirdeksiz siyah kuru üzüm,

l ½ su bardağı kuru incir

l 1 adet elma

l 1 adet portakal kabuğu

l Yarım çay bardağı kuş üzümü,

l 2 su bardağı toz şeker

l 6 su bardağı su

l üslemek İçin:

l 1 su bardağı fındık,

l 1 su bardağı ceviz

l 1 adet nar,

l Tarçın,

Yapılışı

1 gece önce buğdayı yıkayıp suyunu süzelim, sıcak suda ıslayalım.

Nohudu ve kuru fasulyeyi de iyice yıkayıp, ayrı bir kapta sıcak suda bir gece önceden ıslatalım.

Nohut ve kuru fasulyenin suyunu değiştirip yeni suyla yumuşayıncaya kadar haşlayalım.

Buğdaya kaynamış su ilave edip haşlayalım.

Buğdayı, haşlanmış nohudu ve haşlanmış kuru fasulyeyi birleştirip pişirmeye devam edelim.

İncirleri, kayısıları küçük küçük doğrayalım.

Kaynayan buğdaya buğdaylar iyice yumuşadıktan sonra; incir, kayısı, kuru üzümü ilave edip kaynamaya devam edelim.   

Portakal kabuğunu rendeleyelim, kaynayan karışıma ilave edelim

Elmaları küp küp doğrayalım, kaynayan karışıma ilave edelim.

Tam muhallebi kıvamına geldikten sonra, toz şekeri ilave edip kısık ateşte ara ara karıştırarak kaynatalım. İstediğimiz kıvama geldikten sonra 30 dakika kadar sıcak tencerede altını kapatıp dinlendirelim.

Aşuremizi kâselere paylaştıralım.

Üzerlerini ceviz, nar, fındık, tarçın ve  ile süsleyip servis yapalım.