Aslıhan Karahan'dan 'uyanış' defilesi...

ÜMİT TEMURÇİN

umittemurcin@gmail.com

Son yıllarda yaptığı defile ve koleksiyonlarla adından sıkça bahsettiren başarılı moda tasarımcısı Aslıhan Karahan, Uyanış koleksiyonunda ortaya koyduğu tavrıyla tüm moda ve hayvanseverlerden tam not aldı. Birbirinden ünlü oyuncu ve özel isimler Karahan’ın son defilesinde yürüyerek kendine tam destek verdiler. 

Aslıhan Karahan markasına dair en karakteristik özellikler nelerdir?

Yaş veya beden özelliği ayırmadan tasarımlarımı herkese göre yorumlamayı çok önemsiyorum. Markamın ikinci özelliği ise hem kadın hem erkek olmak üzere çok yönlü olması. En önemli özellik ise moda adına dahi olsa hiçbir canlıya veya inanca zarar vermeden saygı ve hoşgörü ile yoluna devam etmeyi ilkesi olarak kabul etmiş biriyim. 

Moda tasarımcısı olmak adına aldığınız eğitimler ve temel kariyer adımları neler oldu?

İlkokulda Türkiye çapında aldığım resim ödülü atölye serüvenimin başlangıcı oldu. Çok kıymetli ressamlardan uzun yıllar dersler aldım. Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü’nde okudum. Bitirme tezimi dokuma bölümünden vermeyi ve kumaş alanında da kendimi geliştirmeyi arzu ettim. Mezun olduğum sene İTHİB kumaş tasarım yarışmasında 2.lik ödülüne layık görüldüm. Bir icat ve tasarımı bir araya getirmemin sonucunda ortaya çıkardığım kumaştan dolayı Amerika ve Japonya’da dünyada bir ilke imza atmış genç tasarımcı unvanını alırken birçok üniversiteden davetler aldım ve burslar kazandım. San martins teki keçe bölümüyle tanışıp araştırmalarımı bu yönde devam ettirdim. Almanya ve Türkiye de çeşitli firmalara kumaş tasarımları yaptım. Dikiş ve kalıp alanında kıymetli hocaların yanında eğitim aldıktan sonra Teşvikiye’de kendi showroom’umu açtım.

Dünyada en beğendiğiniz ve takip ettiğiniz moda etkinlikleri nelerdir?

Moda haftası kapsamındaki defileler, Pitti ve Feeric Fashion Week gibi moda etkinliklerini yakından takip ediyorum.

Tasarımlarınızı en iyi taşıyacağına inandığınız yerli ve yabancı özel isimler kimlerdir?

Herkesin ayrı bir özelliği ve güzelliği var. Bir kişi tasarımlarımla buluşmuşsa onu aurasıyla çok hoş bir şekilde taşıyacaktır mutlaka. Kişiye uygun tasarım yapabilmek en önemli unsurdur. Sonrasında ise herkes özeldir benim için...

Tasarımcı kimliğinizde hayvan haklarına olan duyarlılığınız oldukça ön planda. Bu hassasiyetinizin tasarımlarınıza olan yansımaları nelerdir?

Zulme uğrayan tüm canlıların haklarına karşı duyarlıyım. “Uyanış” adlı koleksiyonumu tanıttığım defilemde dikkati hayvan haklarına çekmek istedim. Moda dünyasında kürk kullanılacaksa suni kürkle de ne kadar çok şık olabileceklerini göstermek istedim. Üstelik klasik kürk palto tabusunu yıkıp suni kürkleri couture parçalarla buluşturdum.

Gelecek sezon koleksiyonunuza dair ipuçları alabilir miyiz?

Güçlü modellerin çok naif ama bir o kadar da gösterişli kumaşlarla bir arada olacağı bir couture koleksiyonumun dışında çok yönlü kullanılabilir gömleklerin de yer alacağı hazır giyim koleksiyonumu beğenilerinize sunacağım.

Bu sezonun favori parçalarınız?

Baştan aşağı aynı renk kombinlerin  uyumunu çok sevdim. Özellikle baştan aşağı kırmızı kombinler çok etkileyiciydi.

İREM DERİCİ HAVLU VE BORNOZ FESTİVALİNDE 

Uzun yıllardır, ülkemizin üreten ve tasarlayan şehri Denizli, son yedi yıldır düzenlediği “Dünya Türk Havlu Festivali”yle tekrar karşımızda. DETGIS (Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri) sivil toplum kuruluşu tarafından büyük özveriyle organize edilen festival için, DETGIS Başkanı Mustafa Koltuksuz, böylesi renkli ve ekonomimize ciddi değer katan projelerini uzun yıllar devam ettirmek niyetinde olduklarını ifade etti. Denizli’nin merkezinde Ticaret Odası önünden başlayacak yürüyüş, 15 Temmuz Delikli Çınar Şehitler Bulvarı’na kadar devam edecek. Herkesin rengârenk bornozlar giyerek katıldığı dev kortejin ardından konser ve moda söyleşileriyle binlerce konuğa keyifli bir gün yaşatılması hedefleniyor. Bu yıl festivalin ana konuğu sevgili İrem Derici,  bugün saat 15.30’da sevenleriyle buluşacak Derici’ye, Yasemin Şefik eşlik edecek. Yine Aqumall’de saat 15.00’da oturumunu benim üstlendiğim moda söyleşinde ise top model Şebnem Schaefer ve moda blog yazarı Duygu Genç Şenyürek gibi başarılı isimler olacak. GEKA (Güney Ege Kalkınma Ajansı) desteğiyle davet edilen sosyal medyanın ünlü lezzet ve seyahat avcıları da bölgenin tarihi, kültürel değerlerini keşfedecekler.