Tadında Türkiye’nin bu haftaki konuğu, Maraşlı Osman Ağa’nın orkideden salep yaparken tesadüfen keşfettiği, Ahir Dağı ile Maraş Dondurma ustalarının bir mucizesi olan, asırlardır şöhreti erimeyen Kahramanmaraş Dondurması… Ahir Dağı'nın yamaçlarında yetişen kekik, keven, sümbül ve çiğdem gibi çiçeklerle beslenen keçilerin eşsiz kıvamlı ve aromalı sütleri ve yabani orkide çiçeklerinin yumru köklerinden elde edilen salepin dondurma ustalarının ellerinde benzersiz bir lezzete ulaşarak dünyada marka haline gelmiştir. Osmanlılar döneminde saraylarda 'salepli karsambaç' olarak yapılan tatlı, üç asırdır Maraş Dondurması olarak bilinir. Kahramanmaraş dondurmasının en önemli özelliklerinden biri, keçi sütünden yapılması. Anadolu topraklarına özgü 300 yıllık köklü bir lezzet kültürünün ürünü olan ve kentin önemli simgesi haline gelen, yaz aylarının vazgeçilmez tadı Maraş Dondurması, dünyanın çatal bıçakla yenilen tek dondurma özelliğine de sahip. Kendine özgü eşsiz lezzetiyle damaklara hitap eden Maraş Dondurması'nı Antep fıstığı ya da çeşitli meyvelerle süsleyerek farklı bir lezzet haline getirebilirsiniz.
Malzemeler
l 5 su bardağı keçi sütü
Hazırlanışı
Sütü kaynatın ve şekerini ilave edin. Bu arada bir kâse suyun içinde salebi eritin. Kaynayan şekerli suya salebi sicim gibi akıtırken hızlı hızlı sütü karıştırın. (Salep tam olarak düzgün erimediği, biraz topaklandığı için, tel süzgeçten geçirerek akıtabilirsiniz) Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra tencereyi ateşten alın. Soğuyan malzemeyi bir kaba aktarıp buzlukta veya derin dondurucuya donması için bırakın. 15-20 dakikada bir çıkarıp kabın kenarında donmuş olan kısımları ortaya sıyırarak karıştırıp tekrar dolaba kaldırın. Dondurma katı, sakız gibi bir kıvama gelince dolaptan alıp servis yapın.