Aşçılık sanatı akademiyle buluştu: Culinary Forum

Gastronomi alanını eğitim başlığı altında bir araya getiren ve Türkiye'nin dört bir yanında ilgili öğrenci ve akademisyenleri sektör temsilcileriyle buluşturan Culinary Forum'un direktörü şef Murat Aslan: ''Öğrenciler bizim için çok önemli zira bir süre sonra Türkiye gastronomi sektörünü onlar yönetecek.''

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Geçen hafta 16-17 Mart tarihlerinde Antalya önemli bir gastronomi organizasyonuna imza attı. Nirvana Cosmopolitan Hotel Antalya'da gerçekleştirilen Culinary Forum 2022 Education adlı bu organizasyon, 67 üniversiteden yaklaşık 5 bin gastronomi öğrencisinin katılımıyla gerçekleşti. Alışılagelmiş gastronomi fuarlarının dışında eğitim başlığının önemli bir parçası olduğu bu etkinlikte ayrıca iki büyükşehir belediye başkanı ve 83 akademisyen de yerini alırken 16 ayrı moderatör ve 85 konuşmacı 17 farklı konu başlığındaki oturumda gastronomi ve aşçılık bölümü öğrencileriyle bir araya geldi. Akademisyenler, marka temsilcileri ve sektörün önde gelen şeflerinden oluşan oturumlarda konu başlıkları ve sorular yine akademisyenler tarafından hazırlanarak sürece dâhil edildi. Ayrıca Culinary Forum 2022 Education sahnesinde sektörün önde gelen isimleriyle gençlere fikir aktarımı yapılırken sektörün geleceğine ve yeni nesle farklı bir bakış açısı kazandırmak amaçlandı.

BU BENİM HER ZAMAN HAYALİMDİ

İki günlük maratonun ardından sorularımızı yanıtlayan etkinlik organizatörü, Bir Aşçının Dünlüğü, Şef mi Olacaksın Sen ve Kelimelemeler adlı kitapların yazarı şef Murat Aslan, organizasyonun çıkış fikriyle ilgili şunları söyledi: "Pandemiye kadar dört yıl boyunca 65 üniversitede 20 bin öğrenciye ulaşarak 'Bir Aşçının Dünlüğü' başlıklı söyleşiler yaptım. Bu söyleşileri yaparken hep bir hayalim vardı. Her zaman bunun daha büyüğünü yapabileceğimi düşündüm. Nasıl yaparım diye düşünürken sektörün farklı kesimlerinden insanları buluşturmak gibi bir fikir çıktı ortaya. Öğrencisinden şefine, akademisyeninden mutfakçısına kadar... Proje bir buçuk sene önce ortaya çıktı. Normal şartlarda ekim ayında yapacaktık ama pandemi nedeniyle bu tarihte yapabildik."

ÖĞRENCİLER BİZİM ESAS ÖNEMCİLİĞİMİZ

Aynı zamanda Bigchefs marka grubunun uluslararası yiyecek operasyon yöneticisi ve mutfak koordinatörü olan Aslan, projenin gelişim sürecini şöyle aktardı: "Önce konuşmacılar, konular, sponsorlar ve destekçiler belirlendi. Sonrasında da öğrencileri ve akademisyenleri davet ettik. Bu süreçte de gastronomisiyle ön plana çıkmış birkaç şehre gittik Hatay, Adana, Afyon gibi... Hem belediye başkanlarını davet ettik hem de onlardan destek istedik. Çünkü foruma gelecek olan akademisyen ve öğrencilere maddi zorluk çıkarmak istemedik, bu konuda da belediyelerden destek talep ettik. Onlar da kabul ettiler. Kısacası bu projeye herkes inandı ve elini taşın altına koydu. Biz akademisyen ve öğrencilere çok değer veriyoruz. Onlar bu etkinliğin önemli bir parçası. Bizim sektörümüzde şu var: Hiyerarşi. Ve bu hiyerarşiye mutfağa girdiğiniz andan itibaren herkes uymak zorunda. Bizim yetişme tarzımız böyle. Bunu bağıra çağıra değil, dokunarak yapabilmek çok önemli."

SEKTÖRÜ BİR SÜRE SONRA ONLAR YÖNETECEK

Türkiye'nin farklı bölgelerinde yapılan lezzet festivalleri daha çok halka açık ve farklı bir konseptte yapılan organizasyonlar oluyor. Aslan bu etkinliğin diğerlerinden farkını şu cümlelerle özetliyor: "Biz bu proje için yola çıkarken bir akademik tema belirledik. Eğitim odaklı olduğumuz için halka açık bir organizasyon değiliz. Gastronomi sektörünü oluşturan şef, akademisyen ve öğrencileri önceliğimiz oldu. Benim yaptığım, içinde bulunduğum birçok etkinlik gençler üzerine kurulu. Biz bu forumla da bunun devamını getirmeye çalıştık. Yedi yıl aşçılık okulunda okudum. Benim zamanımda bu tarz organizasyon ve etkinlikler hem çok azdı hem erişilebilir değildi. Biz şefler öğrencilerle zaman geçirirken aynı zamanda onlardan da feyz alırız. Özellikle Y ve Z kuşağından öğrendiğimiz birçok şey oluyor. Onlara bir katkıda bulunabilirsek ne mutlu bize. Çünkü yıllar sonra Türkiye gastronomi sektörünü onlar yönetecek. Kendilerini geliştirdikleri bu süreçte onlara bir şey katmamız çok önemli. Bu mutluluk bize yeter."

GASTRONOMİ SADECE MUTFAKTAN İBARET DEĞİL

Culinary ismini neden tercih ettiklerini "Gastronomi çok büyük bir kavram. İçinde sadece mutfak yok. Birçok şey var içinde. Bu nedenle 'culinary' tanımını tercih ettik." şeklinde izah eden Aslan, iki günün ardından etkinlik hakkındaki duygu ve düşüncelerini ise şöyle dile getirdi: "Çok yorulduk. Ama özellikle Akdeniz Üniversitesi, Gastronomi Bölümü öğrencilerine ve Kilit Grup'a çok teşekkür ediyorum. Biz bir şey hayal ettik ve herkes bizim bu hayal ettiğimizin çok üzerine çıktığımızı söylüyor. Üç binden fazla öğrenci ve binden fazla da konuşmacı, sektör temsilcisi, destekçi, marka burada yerini aldı. İlk senemizde bunu yaptık, umarım sektöre ve temsilcilerine bir ön ayak olduk daha da gelişebilmesi için."