Artvin Silor Tatlısı

BEYZA AY FİDANCI
beyza0ay80@gmail.com

Doğu Karadeniz’in yemyeşil illerinden biridir Artvin… Birbiri ardına sıralanmış yüksek dağları, balta girmemiş ormanları, karagülleri, yeşil yaylaları, fauna ve flora zenginliği, tarihi kilise, kale ve kemer köprüleri, geleneksel mimarisi ve festivalleri ile çeşitli turizm değerlerini içinde barındıran otantik bir turizm beldesidir. Doğal güzellikleri dillere destandır. Tarihi kadar zengin yemek kültürü ile de dikkatimizi çekmektedir. Kendine has apayrı bir kültürü barındıran ilçeleriyle, farklı damak tatlarına, farklı kültürlere, farklı dokulara ve kokulara rastlarsınız Artvin’de…Artvin mutfağı ise çok çeşitli malzemeler ve farklı pişirme yöntemleri ile kendine has her türde yemek ve tatlı tarifini bünyesinde barındırır. Yörenin çok meşhur çorbalarının yanı sıra hamur işleri de aynı şöhreti taşır. Türk halk kültürü içindeki mutfak geleneğinin bütün renkleriyle yer aldığı Artvin yöresinin vazgeçilmez tatlarından biri ise, ‘Tadında Türkiye’nin konuğu olan silor tatlısıdır. Unutulmaması gereken lezzetlerin başında gelen silor tatlısının yapılışı hiç de zor değil.

Malzemeler:

l 2 su bardağı silor
l 2 su bardağı toz şeker
l 2 su bardağı su
l 1 tatlı kaşığı limon suyu
l 1 çorba kaşığı tereyağı
l Dövülmüş ceviz 
Hazırlanışı:
Isıya dayanıklı bir kaba silorları dizelim.Suyun içine şeker ilave edip kaynatalım.Şerbet kıvamına gelmeden ocaktan alalım.Limon suyunu ekleyelim.Tereyağını tavada eritip, şerbetle karıştıralım.Sıcak sıcak silorların üzerine dökelim.
Ceviz serpiştirerek servise hazır hale getirelim.