Anne sütünün faydaları

NİL ŞAHİN GÜRHAN
nil@nildiyet.com

Bağışıklık sisteminin güçlenmesinden zekâ seviyesinin artışına kadar bebeğin gelişiminde anne sütünün önemi büyük. Anneyi de kanser riskine karşı koruyan emzirme sürecini sağlıklı geçirmek için nasıl beslenmeli, diyet yapılmalı mı? Cevaplar yazımızda… 

Bebek ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmelidir. 6. aydan sonra ek gıdalara adım adım başlanmalı bu esnada emzirme 1 yaşına kadar etkisi azaltılarak sürdürülmelidir. Bebek 1 yaşına geldiğinde artık temel besin ihtiyaçları katı gıdalarla tam olarak karşılanmalıdır. Bebek 1-2 yaş arasındayken de emzirme temel beslenmeye destek olarak sürdürülebilir ancak 2 yaşında bitirilmelidir. 

ANNE NASIL BESLENMELİ?

l Kalsiyumdan zengin olan süt, ayran, yoğurt, peynir ve kefir gibi besinleri anne her gün tüketmelidir. 

l Her sabah kahvaltıda 1 adet yumurta ve 1-2 dilim peynir tüketmeli, öğlen ve akşam yemeklerinde et, tavuk, balık veya etli sebze yemekleri yemeli böylece kaliteli protein alımını sağlamalıdır.
l Vitamin ve mineral yönünden zengin, bol miktarda lif içeren taze meyve ve sebzeler en az 5 porsiyon kadar olmalıdır.
l Ara öğünlerde atıştırma olarak kuru meyve ve yağlı kuruyemişler miktarına dikkat edilerek tüketilmelidir. 
l Tatlı ihtiyacı da taze meyvelerden ya da sütlü tatlılardan karşılanabilir.

EMZİREREK KİLO VERİN

l Annenin düzenli bir şekilde emzirmesi belirli bir hızda ve sağlıklı kilo vermesini sağlar. Emzirme başlı başına spor gibidir. Düzenli ve sürekli süt üretimi enerji ihtiyacını artırır. Sağlıklı, düzenli ve yeterli beslenme de süt üretimini artırır. 
Sütü yeterli olan anne yeteri kadar enerji alıyor, gerektiği kadar enerji harcıyor demektir. 
l Anne vücudunun düzenli süt üretimi uterusun toparlanması için öncül bir aktivitedir. Düzenli ve yeterli emziren annelerde çabuk ve sürekli incelme görülür. Süt üreten hormonlar uterusu toparlamayla birlikte annenin ödemini çözer, vücudunu inceltir. 
l Emzirme anneyi mutlu eder, bebeğin kendini güvende hissetmesini sağlar.  Bebekle annenin bağının kuvvetlenmesini sağlar. 
l Emziren annelerin aynı zamanda meme kanseri riskinin, ileride kemik erimesi görülme ihtimalinin emzirmeyen annelere kıyasla çok daha düşük olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. 

ANNE SÜTÜNÜN KALİTESİ İÇİN…

l Anne sütünün kaliteli ve besleyici olması için annenin beslenmesi çok önemlidir. Anne iyi ve sağlam beslenirse sütü bebeğinin bütün besinsel ihtiyaçlarını karşılar. 
l Anne sağlıksız bir beslenme ve yaşam alışkanlığına sahipse sütünün yapısı ve bebeğin beslenme düzeni ona göre etkilenir.
l Annenin keyifli ve mutlu olması, stresten uzak durması sütünü etkiler. Mümkün olduğunca anneyle bebeğin aynı ortamda olmasına özen gösterilmeli. 
l Anne uykusuna dikkat etmeli, gece uyuyamadığı zamanlarda uyku açığını gün içinde küçük dinlenme molalarıyla gidermeye çalışmalı. 
l Anne sütünün kaliteli ve tadının lezzetli olması için alkol ve sigara kullanmamalı. 
l Proteinden zengin karbonhidrat ve yağdan fakir olan ketojenik zayıflama diyetleri sütünün kalitesini düşürüp tadını bozar. Bebeğin en değerli besini olan anne sütünün kalitesini düşürür. 
l Anne çok su içmelidir, yaklaşık 3-5 litre. Anne sütünün yaklaşık yüzde 80’ni sudur. 

İLK 6 AY ANNE SÜTÜ YETER

l Doğumdan hemen sonra gelen sarı renkteki kolostrum sütü bebeğin bağışıklık sistemine destek sağlayan immunoprotein 
içerir, enfeksiyon riskine karşı korur. Protein içeriğinin zenginliği bakımından da çok değerlidir. 
l Bebeğin gelişimi için gerekli olan besin elementlerinin hepsi anne sütünde bulunur. Yaşamın ilk 6 ayında tek başına anne sütü yeterlidir. 
l Yeterli derecede emen bebeğin damağı gelişir böylece ek gıdalara başlama aşamasında bebeğinizin çiğneme ve lokmaları ağzında döndürebilme becerisi artar. Bu sürecin sağlıklı geçmesi bebeğin ileride kolay konuşma becerisi kazanmasında da etkilidir. 
l Anne sütü çocukların zekâ seviyesini de artırır.

ZAYIFLAMA DİYETİ YAPILMAMALI

l Emzirme döneminde kesinlikle düşük enerjili zayıflama diyeti yapılmamalıdır. Süt veriyorum diye şekerli, beyaz un içeren, yağlı gıdalar yenmemeli. 
l Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş etler ve katkı maddesi içeren paketli gıdaları tüketmek bebek için de anne içinde zararlıdır. Bu tür gıdalardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.  
l Doktora danışılmadan ilaç kullanılmamalıdır.