Ankara'yı sevmeye mutfaktan başlayın!

Kimileri 'memur şehri' diye burun kıvırsa da Ankara sevmeyi bilen pek çok güzelliğe sahip bir şehir. Gastronomi açısından da yabana atılmayacak lezzetleri var. Ankara Tava, Bici Aşı ve Tutmaç Çorbası en favori yemeklerden sadece bir kaçı...

HALUK KESİM / cumartesi@aksam.com.tr

Şehirler ile ilgili yargılar genelde sübjektiftir. Bu anlamda sevmediğim ve katılmadığım bir söz var; "Ankara'nın en güzel yanı İstanbul'a dönmektir" cümlesini kuran Yahya Kemal, İstanbul aşkından olsa gerek Ankara'yı bir çırpıda silip atmış ancak bana sorarsanız da Ankara Türkiye'nin yaşaması en güzel şehirlerinden biridir.

90'lı yıllarda Ankara'da bir süre yaşadım. Gerçi çocukluğumda çok giderdik ailemle birlikte. Babamın Karadeniz Ereğli'de mobilya mağazası vardı. Ankara Siteler'den mobilyalar alır ve orada çok arkadaşı vardı. Biz de arada bir Ankara'ya giderdik.

Yıllar sonra Ankara'ya tek başıma gidecek ve bu şehre aşık olacaktım. İstanbul Bostancı'dan Ankara'ya gitmek üzere trene bindiğimde saat 23:00 gibiydi. Sabaha karşı Ankara yakınlarında üzerine sis çökmüş bir tarlanın yanından geçerken trenin sesinden tarladaki kuşların sisler arasından kanatlanması ve sabah güneşinin kanatlarını altın gibi süslemesi Ankara işte dememi sağlamıştı. Tren garından inince gideceğim yeri sadece sokak ismi vererek söyleyip taksicinin beni hemen oraya götürmesi ve Ankara'da bir çift yeşil gözün beni beklemesi bu şehri sevmem için onlarca sebep verdi.

Ankara düzenli ve aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bir şehir. Belki Türkiye'nin en taze ve lezzetli balığını bu şehirde yersiniz. Eğlenmek istediğinizde sokağın ortasında dans edebilirsiniz (elbette trafiği durdurmadan) şehre ait özel yemekleri fark ettiğinizde ise bir daha bu şehirden vazgeçemeyeceksiniz. Ankara'nın meşhur soğuğunu bu güzel yemekler ve güzel insanları ile dost sohbetleri sayesinde unutabilirsiniz.

Benim en sevdiklerimden biri meşhur Ankara Tava.

Bunu kuşbaşılı, tavuklu yapanlar var ama benim tercihim pirzolalı olan. Mis gibi pişen şehriyeli pilavla birlikte sunulur.

Biz genelde asma yaprağı ile sarma yapmaya alışığız. Ama Ankara'da asma yaprağı sarma yerine çok farklı bir formatta çıkıyor karşınıza. Bici Aşı denilen bu yemek içinde bulgur olduğu için hem doyurucu, hem de sağlıklı. İnce kıyılmış asma yaprakları, bulgur ve üstünde çırpılmış yoğurtla harika bir lezzet.

Soğuk Ankara akşamlarında bakliyatı bol Tutmaç Çorbası yemeklerin başlangıcı olarak servis edilir. Soğuktan içeri girdiğinizde içinizi ısıtıp leziz yemeklere hazırlar Tutmaç Çorbası.

Yöresel yemeklerden değil belki ama artık Ankara'da olmazsa olmaz, gidilmesi gereken yer veya artık bir yemek de Aspava. Ankara'ya geldiğinizde Aspava yemeden geri dönmeyin, aslında Ankara'ya yerleşin olsun bitsin. En azından huzuru yakalarsınız.

Eskiden kış hazırlığı için pişirilip kurutularak saklanan bir hamur işi Beypazarı Kurusu da Ankara'nın en bilinen lezzetlerinden. Artık evlerde ve pastanelerde de yapılmaya başladı. Çok lezzetli ve tok tutan bir atıştırmalık.

Yemekleri ayrı bir kültür, insanı ayrı bir güzellik Ankara'nın. Mutlu ve huzurlu, düzenli bir hayat sürmek isteyenlerin Ankara'da yaşamayı düşünmesi lâzım. Son olarak Ankara'nın neden Türkiye'nin en güzel ve yaşanacak şehir olduğunun sebebi, Ulu önderimizin başkent olarak belirlediği bir şehir elbette en güzel ve sevilesi olacak.