Anadolu’nun kalesi Sivas’ta olacak

Sivas Belediyesi, Tarihî Sivas Kalesi’ni Anadolu’nun en görkemli turizm ve film platosuna dönüştürecek. Kamulaştırma çalışmaları % 95 seviyesine gelen Kale’de 2016’nın ilkbaharıyla kazma vurulacak.

Tarihî Sivas Kalesi’ni turizme kazandırma çalışmalarında sona yaklaşıldı. Sivas Kalesi Projesi’ne Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın el attı. Proje hazırlıkları son aşamaya gelen Kale’de kamulaştırma çalışmaları da tamamlanmak üzere. Şu ana kadar 40 milyon liraya yakın kaynak kullanılarak kamulaştırma işlemleri % 95’in üzerine çıkarılırken kalan alanlarla ilgili kamulaştırmaların bu yılın sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. 

Turizm platosu olacak

Alanda eski Sivas evlerinin yanı sıra arastalar, bedestenler ve butik oteller bulunacak. Proje tamamlandığında Gök Menderese ve Tarihî Ulu Cami'yle bütünlük sağlanacak ve Sivas Kalesi Anadolu’nun en ihtişamlı turizm ve film platolarından biri hâline gelecek. 

Kızılırmak’a ‘devasa’ yatırım

Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak’ın Sivas’tan geçen bölümü proje kapsamında, ırmağın her iki yakasına sosyal, sportif ve kültürel alanlar oluşturulması planlanıyor. Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, konuşmasında, Sivas topraklarından doğan Kızılırmak’ın Türkiye’nin önemli bir nehri olduğunu vurguladı.

Kent merkezi ve Cumhuriyet Üniversitesi arasında kalan bölgenin cazibe merkezi olacak konumda yer aldığını belirten Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, bu kapsamda yaklaşık 8,5 kilometrelik alanda Kızılırmak Projesi’ni uygulayacaklarını dile getirdi. Projenin, ırmağın her iki yakasında 6 milyon metrekare alanı kapsayacağını dile getiren Aydın, imar sürecinin sonuçlandığını aktararak, “Irmağın her iki yakasında sahil yollarıyla ilgili çalışmalarımız başladı, altyapıyla ilgili çalışmalar yürütüyoruz” dedi.Proje için Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da destek vereceğini müjdelediğini aktardı. 

Maliyeti bir milyar liraya çıkabilir

Başkan Aydın, hükûmetin projeye katkısıyla çalışmaların hızlanabileceğine işaret ederek, şöyle konuştu, “Proje için 500 milyon lira civarında bir maliyet öngörüyoruz ama bu 1 milyar TL’ye kadar çıkabilir. Tek proje olarak kabul ettiğiniz zaman Sivas ölçeğinde kentin en büyük projesi diyebiliriz. Alan içerisinde kesinlikle sivil mimari olmayacak ama hizmet ve turizm sektörüne yönelik konaklama alanları, lokantalar, çayevleri, spor ve oyun alanları, her kesime hitap edecek kültürel alanlar başta olmak üzere peyzaj çalışmaları da bu işin önemli bir kısmı. Kızılırmak Projesi için birçok projeyi bünyesinde barındıran projeler topluluğu diyebiliriz. Kızılırmak’ın yaz dönemlerinde debisinin düşmesi nedeniyle belirli mesafelerde suyun setlerle şişirilmesi bu projenin önemli adımlardan bir tanesi. Irmağın ıslah edilmesi ve her iki tarafındaki yol ve altyapı çalışmaları da projenin ana başlıkları içerisinde sayılabilir” Projenin ilk uygulamasının Kızılırmak üzerinde hayata geçirildiğini anımsatan Aydın, bunun ardından Kızılırmak Projesi’nin gerekli olduğunun görüldüğünü belirterek, “Kızılırmak Projesi sayesinde suyla şehrin bütünleşecek, Sivas âdeta şehrin içerisinden dolu dolu akan büyük bir nehre kavuşmuş olacak” dedi.

İsmet Yılmaz Bulvarı ile üniversiteye ulaşım engelsiz olacak

Cumhuriyet Üniversitesi’nin doğu girişindeki trafik çilesi sona erdi.

Belediye Başkanı Sami Aydın’ın seçim vaatleri arasında yer alan Fadlum Irmağı üzerine yeni köprü; havaalanı pistini andıran yeni bağlantı yollarıyla birlikte tamamlanarak hizmete girdi. Öğrenci sayısı 50 binin, çalışan sayısı ise 5 binin üzerine çıkan Cumhuriyet Üniversitesi’ne ulaşımı çile olmaktan çıktı. İsmet Yılmaz Köprüsü, Köprülü Kavşağı ve Caddesi’nin yapımı için Sivas Belediyesi 7 milyonluk yatırım yaptı. 

BEREKETLİ AÇILIŞ

Açılış töreninin ilk konuşmasını ev sahibi sıfatı ile Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık yaptı. Kocacık yaptığı konuşmada, “Biz yıllarca sadece bir köprümüz olsun istemiştik. Başkan Sami Aydın söz verdi. Sözünü de zamanında yerine getirdi. Üstelik, tam anlamıyla bir ulaşım zinciri kurdu. Bunun için teşekkür ediyorum” dedi.  Açılışın onur konuğu TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ise adını taşıyan bulvarın açılışında; heyecanlı ve duygusal idi. Yılmaz'ın duyguları ses tonuna da yansıdı.

Yamaçevler görücüye çıktı

Sivas Belediyesi tarafından Paşabahçe yamaçlarına yapılan ve ulusal medyada “Hobbit Evleri” olarak geniş yankı bulan Yamaçevler’in iki örneğinde çalışmalar tamamlandı.1+1 şeklinde dağ yamaçlarına gömülü olarak inşa edilen Yamaçevler, dayalı döşeli olarak haftalık ve aylık kiraya verilecek. Paşabahçe yamaçlarına inşa edilen Yamaçevler’de mutfak, banyo, tuvalet ve yatak odası bulunuyor. 65 metrekare olarak yapılan evlerin sayısı, ilerleyen dönemlerde etaplar hâlinde talebe göre 100’e kadar çıkarılacak. Paşabahçe’nin doğa turizmine kazandırılması yönünde önemli bir adım olan Yamaçevler, kullanıcılarına farklı bir tatil fırsatı sunacak.

Kepenek'te geri sayım başladı

Sivas Kent Meydanı’nı dünyanın en güzel meydanı yapma kararlığını ortaya koyan Başkan Aydın’ın seçim vaatlerinden biri olan Kepenek Meydanı için geri sayım devam ediyor. Bu kapsamda boşaltılan eski Adliye Sarayı’nı yıkan Belediye, bir an önce Nüfus Müdürlüğü ve birkaç birimi bünyesinde barındıran Vilayet Ek Hizmet Binası’nın da boşaltılmasını bekliyor. 

Nüfus binasının boşaltılması ile birlikte hızlı bir yıkım işleminin ardından inşatta kazma vurulacak. Meydanın yapımını hem görsel ve yeşil doku olarak hem de merkezdeki otopark sıkıntısına can simidi olması açısından önemseyen Başkan Aydın, bu yaz Kepenek Meydanı’nın hizmete girmesini hedefliyor.

Kara çöpü sarı ışığa dönüştürdük

Her alanda Sivas’ı dönüştüren Belediye, Çöp Depolama Merkezi’ni istihdam merkezine dönüştürdü. Belediye, kurduğu santraldan elektrik enerjisi üreterek 10 bin insanın ihtiyacını karşılıyor.

Evsel atıkları, kâğıtları, plastikleri, camları ve kimyasalların oluşturduğu tonlarca çöpün toplandığı alanlarda, sızan zehirli sular suyu ve toprağı tehdit etmektedir. Seyfebeli’nde oluşturulan Çöp Toplama Merkezi ise her gün Sivas’ın çöplerinin toplandığı vahşi depolama alanı olarak kullanılıyordu. Kokular çevreyi rahatsız ediyor, alanda çalışan görevlileri ise zehirlenmelerle karşı karşıya kalıyordu. Çöplerden sızan ve yer altı sularına karışan zehirli sular, yapılan drenaj çalışmasıyla kontrol altına alındı. Yağmur sularının bu sulara karışmasını engellemek amacıyla yağmur sularını depolama alanı oluşturuldu. 

Bambaşka bir görünüm

Zehirli gazları toplamak amacıyla 2000 metre HDPE borusu kullanıldı. Çöpler tesviye edilerek üzeri killi toprakla kapatılmak suretiyle çöplerin atmosferle teması kesildi. Böylece 90 hektarlık alan kurtarılarak düzenli depolama alanına kavuşturuldu.  Üzerinde ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışması yapılarak çöp merkezi, mesire alanı görüntüsüne dönüştürüldü. 

KONUTLAR AYDINLANACAK

HDPE borularıyla toplanan gazları elektrik enerjisine dönüştürecek santral kuruldu. Yapımı tamamlanan santralde üretilen elektrikle 10 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacak. Ortaya çıkan istihdam ise Sivas’ın işsizliğinin çözümüne katkı sunacak. Santraldan sonra yapımı devam eden Ayrıştırma Tesisi’nin hizmete girmesi bekleniyor. Tesiste kâğıt, cam plastik gibi atıklar geri dönüşüme tabi tutulacak. Her alanda Sivas’ı imrenilen bir kent yapmak istiyoruz diyen Başkan Aydın “Çöp Depolama Merkezi'ne şu ana kadar 7.5 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirtti.