Amasya, şehzadelerin tahta çıkmadan önce eğitim gördüğü, bundan dolayı da çok sayıda tarihi eserin yer aldığı Anadolu’muzun şirin kentidir. Ferhat ile Şirin’in aşkına şahitlik etmiş olan ilimizin bilinen ilk adı Amasseia olup bazen Şehr-i Haraşna olarak da anılmış, Amasya adıysa Selçuklulardan itibaren günümüze kadar hiçbir değişikliğe uğramadan gelmiştir. En önemli özelliklerinden biri de Milli Mücadele döneminde Amasya Kongresi’ne ev sahipliği yapmış olmasıdır. Yeşilırmak’ın ikiye ayırdığı şehrin gündüzü ayrı, gecesi ayrı güzeldir. Karadeniz kültürüyle İç Anadolu kültürünün harmanlandığı Amasya denildiğinde akla ilk elma gelir. Ünlü misket elması, ince kabuklu, hoş kokulu, uzun süre saklanmaya elverişlidir. Yine kirazı, şeftalisi, bamyası ve şeker pancarı ünlüdür. Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde Amasya için şu ifadeleri kullanmıştır: “Devedişi buğdayından has ve beyaz livaşa, Gerede, çakıl ekmekleri yapılır ki, insanın yüzünü ayna gibi parlatır. 40 çeşit armudu, on bir türlü renkli kirazı, yedi türlü sulu üzümü, yedi çeşit ekmek ayvası dillere destandır. Ayva perverdesinin benzeri hiçbir yerde bulunmaz.” Osmanlı mutfak kültüründen oldukça etkilenen Amasya mutfağını, Yeşilırmak’ın bereketlendirdiği topraklarda yetişen sebze ve meyveler süsler. Yöresel yemekleriyle öne çıkar. Asma yaprağı boldur. Sofralar yaprak sarması, toyga çorbası, baklalı dolma, elma tatlısı, vişneli tatlı, zerdali gailesi ve tabii ki mekik tatlısız olmaz. Tadında Türkiye’nin bu haftaki konuğu, Amasya’nın bilinen ve önde gelen lezzetlerinden mekik tatlısının yapılışı kolaydır. Adından da anlaşılacağı gibi
Malzemeler:
l 250 gr tereyağıl 2 adet yumurta l 1 çay bardağı irmik l 1 paket vanilya l 1 paket kabartma tozu l 2 su bardağı un l Fındık (üzeri için) l Şerbeti için l 3 su bardağı toz şeker l 4 su bardağı su l 1 tatlı kaşığı limon suyu
Yapılışı:
Şerbeti için tencereye toz şekeri ve suyu koyalım, 10 dakika kaynattıktan sonra içine limon suyunu ilave edelim ve ocaktan alıp, ılımasını bekleyelim. Bir kaba bir miktar un koyalım, üzerine diğer malzemeleri sırasıyla ilave ettikten sonra kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğuralım. Hamurdan küçük parçalar kopararak, elimizle yassılayıp, mekik şekli verelim. Üzerlerine ise 2 yarım fındık yerleştirelim. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında üzerleri pempeleşene kadar pişirelim. Sıcak tatlının üzerine ılık şerbeti döküp bekleyelim. Şerbetini çeken mekik tatlısı servise hazırdır. Afiyet olsun.