nil@nildiyet.com
ALZHEIMER SEBEPLERİ
- Birinci dereceden akrabalarınızda Alzheimer varsa dikkat etmelisiniz.
- Yaşımız ilerledikçe Alzheimer hastası olma riskimiz artar. 65 yaş sonrası risk daha yüksek boyutlardadır.
- B12 vitamini eksikliğinde hafıza kaybı, unutkanlık gibi sorunlar ortaya çıkabilir. B12 vitamini eksikliğiniz varsa sinirlilik hali, çarpıntı, depresyon, hafıza problemleri ve unutkanlık yaşayabilirsiniz.
- Çalışmalar 50 yaşın altında obez ve fazla kilolu olan bireylerde daha fazla Alzheimer oluştuğunu gösteriyor.
- Kanda kötü kolesterol ve yağ değerlerinin yüksek olması.
- Hareketsiz ve kapalı ortamda yaşam, oksijen yetersizliği.
- Geçmişte ciddi bir kafa travması Alzheimer hastalığı riskini artırır.
- Kadınlar da erkeklere oranla daha fazla Alzheimer gelişir.
- Alüminyum, demir, bakır, kurşun gibi metallere maruz kalmak beyinde birikim yapar, Alzheimer gelişir
- Tedavi edilmeyen diyabette yüksek şekerden dolayı damarlar zarar görür. Zarar gören damarlar beyni iyi besleyemediği için de Alzheimer’a “merhaba” deme riskiniz artar. Pek çok çalışma Tip 2 diyabeti olan bireylerin ileri yaşta Alzheimer geliştirme risklerinin artığını göstermiştir.
NASIL BESLENMELİYİZ?
Aşırı doymuş yağ tüketimi Alzheimer hastalığının ilerlemesini tetikler. Doymuş yağlar en çok sakatat, et ve işlenmiş et ürünleri, süt ürünleri, tereyağı ve kümes hayvanların derisinde bulunur. Etlerin görünür yağını, kümes hayvanlarının derisini yemeyin. Süt ve yoğurdun normal olanlarını tüketin, tereyağı ve kaymağı minimum tüketin. Trans yağlar kraker, cips, patates kızartması, hazır kurabiye ve kekler, bisküvi, çikolata gibi hazır gıdalarda bulunur. Özellikle trans yağ içeren bu tarz gıdalardan olabildiğince uzak durun. Özellikle kalp ve beyin sağlığı için oldukça önemli olan omega-3 yağlarını beslenmenizden eksik etmeyin. Omega-3 beyinin düzgün bir şekilde çalışması ve yapısının korunması için hayat boyu gereklidir. Yapılan çalışmalar omega-3 yağlarının Alzheimer’a karşı koruyucu etkinlikte olduğunu gösteriyor. En iyi omega- 3 kaynakları balık, deniz mahsulleri, yeşil yapraklı sebzelerden en çok semizotu, ceviz, fındık, badem, fıstık... gibi yağlı kuruyemişlerdir. Haftada en az 2 kez balık tüketin ve her gün 1- 2 yemek kaşığı dolusu yağlı kuruyemiş tüketmeye özen gösterin. Semizotu ve yeşil yapraklı salatalar öğünlerinizde mutlaka olsun. B12 vitamini sağlıklı sinir hücreleri ve beyin için gereklidir. B12 vitamininiz eksik çıkarsa et ve et ürünleri, balık, deniz mahsülleri, peynir, yumurta, süt, yoğurt tüketiminize özen gösterin. İhtiyaç durumunda doktor kontrolünde B12 vitamini iğnesi kullanın.
Aldığınız ürünlerde alüminyum olmamasına dikkat edin!
Yaygın kullanılan metallerden alüminyumun vücudumuza ve beynimize toksin etki yapar. Kozmetik ürünlerden ilaçlara, içme suyundan yiyecek-içecek paketlerine kadar kullandığımız pek çok üründe alüminyum bulunuyor. Alüminyum birikiminin Alzheimer hastalığı gibi sinir sistemini etkileyen hastalıklarla ilişkisi sıkça tartışılmaktadır. Yemeklerinizi hazırlarken alüminyum kap ve folyo kullanmamaya özen gösterin. Aldığınız ürünlerin alüminyum içerip içermediğini mutlaka kontrol edin. Beyinde oluşan amiloid plaklar Alzheimer oluşumunu tetikliyor.