Akıllı hareket için doğru adres; pilates

Sağlıklı yaşam için hareket şart. Pilates de doğru ve kaliteli hareketin adresi. Pilates vücudunuzdaki tüm sistemi, kasları, eklemleri aynı oranda çalıştırır. Her yaştan insanın yapabileceği pilates, fiziksel olarak sağladığı yararın dışında insan ruhuna da iyi geliyor.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Pilates, 20.yüzyılda genel vücut sağlığını sağlamak ve kasları güçlendirmek amacıyla geliştirilmiş egzersizler dizisi. Özellikle son 50 yıldır çoğu insanın ilgisini çeken pilates, ruh ve beden dili arasında köprü görevi görüyor. Fiziksel olarak sağlık sorunları yaşayanlara yardımcı olduğu gibi aynı zaman da mental anlamda rahatlama sağlıyor. Pilates yaparken dikkatli olmak ve doğru kişiden eğitim almak çok önemli. Pilatesin insanlara daha sağlıklı bir yaşam sunduğunu düşünen ve 12 yıldır bu işin içinde olan Fatma Gamze Kiremitçi’ye pilates hakkında merak ettiklerimizi sorduk. 

“Pilates sağlık ve egzersiz alanında yüzyılın en büyük mucizelerinden. Mükemmel bir alışkanlık ve insanın hayatına kesinlikle pozitif bir katkı sağlıyor.” diyen Kiremitçi, 10 yaşından itibaren her yaştan insanın pilates yapabileceğini belirtiyor. Pilates, boyun, bel, eklem ağrılarına iyi geliyor. Ayrıca duruş bozukluklarına çare olurken psikolojik olarak da rahatlama sağlıyor. Pilatesin özellikle sporcu ve dansçılar da sakatlıkları azaltacağını, omurga ve duruşu güzel gençler yetişeceğini, daha güçlü nefes alabilen insanlar olacağını ve psikolojik sıkıntıların daha kolay aşılabileceği bir hayat sağladığını aktaran Kiremetçi, pilatesin kitlelere yayılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Pilatesin sağlıklı ve uzun yaşama katkı sağladığını belirten Kiremitçi, “Sağlıklı yaşam için hareket şart. Pilateste akıllı ve doğru harekettir. Pilates yaptıkça güzel görünümde  peşinden geliyor.” diyor ve ekliyor: “Pilates, tam vücut kontrolü sağlar. Pilates sadece bedeninizle değil ruhunuzlada ilgilenir. Zamanla meditasyon gibi hissedersiniz. Özellikle ders saatlerinde başka hiçbir şey düşünemiyorsunuz. Çünkü aklınız başka bir yerde olduğunda hareketleri doğru yapamazsınız. Pilatesi yaptıkça kendinizdeki değişimi görüyorsunuz ve bu sizin psikolojinize de yansıyor. Önceden 15 adım atıyorken 30 adım atmaya başlıyorsunuz. Ya da giremediğimiz bir kıyafetin size tam olduğunu görünce bu fiziksel değişim ruhunuza yansıyor. Ayrıca pilates birçoğumuz için terapi niteliğinde.”

Kadınların pilatese daha çok ağırlık verdiğini söyleyen Kiremtçi son yıllarda erkeklerin de bu alana ilgisinin arttığını belirtti. Evinde minderi olan herkesin stüdyoya gitmeden de  pilates yapabileceğini aktaran Kiremitçi, “Minder üzerinde yapılan pilates zordur. Pilates aletleri, hareketleri kolaylaştırmak bazen de zorlaştırmak için kullanılır. Haftada iki gün birer seans yapmak yeterli olacak. Bu şekilde çalışmaya devam ettikçe hayatınızda çok şey değiştiğini göreceksiniz. İyi hareketten vazgeçmemek gerekiyor. Evde yapanlar için bant ve  küçük top çok faydalı ve yeterli olacaktır.” dedi.

FİZİKSEL VE MENTAL OLARAK DOĞUMA HAZIRLAR 

Hamile bayanların rahat bir gebelik süreci geçirmesi için doktorlar spor yapmayı öneriyor. Pilateste hamile bayanların tercihleri arasında. “Hareket etme gebelikte anne adayına en büyük yardımcı. Hamileliğin belli dönemlerinde ağrılar, nefes problemleri, denge sorunu yaşanabiliyor. Bu durumda doğru egzersiz hem anneye hem bebeğe faydalı olur. Var olan pilates hareketleri hamililiğe uygulanır.” diyen Kiremitçi, on ikinci haftadan itibaren gebelerin pilatese başlayıp doğuma kadar yapabileceklerini belirtiyor. 

YAZA TEMPOLU BİR PİLATES SERİSİYLE HAZIRLANIN

Kış ayında alınan kiloları yaza girerken vermek için ciddi bir efor sarfediyoruz. Bu nokta da hareket etmek ve yediklerimize dikkat etmek gerekiyor. Pilates size bu konuda yardımcı olabilir. Pilates yaza hazırlık derslerinde yağ yakımına yönelik dersler hazırladıklarını dile getiren Gamze Hanım, “Yaza hazırlık derslerine haftada ilk önce 2 antrenman ile başlıyoruz daha sonra 3’e çıkıyoruz. Temposu fazla ve sık. Pilateste bölgesel çalışma diye bir şey yok. Ama daha yoğun bir şekilde karın ya da bacak çalışıyoruz. Bütün derse baktığımızda ise genel olarak her bölgeyi çalıştırıyoruz. Pilates yaptım diyen birinin bütün vücudunu çalıştırmış olması lazım.” diyor. 

MEKAN SINIRLANMASI ORTADAN KALKIYOR 

Artık pilates yapmak için salona gitmeye gerek kalmadı. Online olarak pilates yapmak mümkün. “Hareketin kitlesel olarak yayılması için bazı platformlara ihtiyaç olduğunu fark-ettik ve online hizmet veren Heryerdepilates adıyla bir internet sitesi kurduk. Ve işinde uzman hocaları bir araya getirdik” diyen Gamze Hanım online pilateste dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle anlatıyor: “Çeşitli internet sitelerinde binlerce hareket var. Geneli devamlılığı olmayan programlar. Pilates doğru yapılır ise faydalı olur. Bu anlamda bilinçli hareket etmek isteyenler büyük pilates sitelerine dahil olmalı. Biz siteye baştan sona devam eden dersler koyduk. Siteye üye olanlara küçük anket yapıyoruz. Yaşını, rahatsızlığı ya da özel bir durumu olup olmadığını, hedeflerini soruyoruz. Ve katılımcıya paketler sunuyoruz. Üyeye uygun özel paket hazırlıyoruz. Üye ister bu paketi kullanır isterse de tüm dersleri görebilir. Şu an yaklaşık 200 ders var içerde. Bazı özel paketler var. Yaza özel ya da hamileler için programlar.”

KİLO VERMEK İÇİN İLK SEÇENEK DEĞİL

‘Pilates kilo verdirir mi?’ cevabı aranan sorulardan biri. Pilatesle ilgili bazı doğru bilinen yanlışlar var. Gamze Hanım ile bunları da konuştuk. “ Güzel bir egzersiz kilo verdirir. Pilates yaparken biraz yürüyüş yapabilirseniz, yemeğinize dikkat edersiniz kilo verirsiniz. Ama pilatese kilo vermek için gelmek çok doğru olmaz. Kilo vermenin bir numaraları yeri pilates değil. Pilatesi yapmaya başlayınca çok fazla esneyeceğini, spagat açacağını düşünenler oluyor. Pilates çok esnek olmayı hedeflemez. Pilates tüm vücudu, kasları aynı oranda eşit olarak karşılıklı çalıştırmayı hedefler. ”